Actualitate

Picturi murale pe mai multe clădiri din Constanța, în cadrul proiectului peWALL- BIOPHILIA

Asociația AltHero, în parteneriat cu Primăria Constanța, anunță continuarea proiectului peWALL – Festival de Artă Urbană, prin cea de-a doua ediție intitulată BIOPHILIA. A doua ediție a festivalului de artă urbană peWALL se va desfășura în Constanța, între 9 și 15 octombrie. Artiști din România, Serbia, Italia, Republica Moldova și Ucraina vor realiza o serie de picturi murale cu tema BIOPHILIA, menite să transforme peisajele urbane în spații mai atractive pentru publicul larg și să stârnească interesul comunității pentru cultură.Timp de o săptămână, locuitorii și vizitatorii orașului Constanța vor putea urmări procesul captivant prin care viziunile artiștilor invitați iau forma unor lucrări de artă de mari proporții și vor putea interacționa cu aceștia.

Arta Stradală

Arta stradală este un curent contemporan care transformă orașele în adevărate galerii, aducând un plus de valoare estetică mediului urban și facilitând accesul tuturor la manifestări artistice. Pornit din dorința de reînsușire a spațiului public pentru oameni, acest fenomen a căpătat o amploare fără precedent, picturile murale devenind puncte de referință la nivel local și obiective turistice ce atrag atenția unui public din întreaga lume.

peWALL

Festivalul peWALL este primul proiect de regenerare urbană prin artă stradală din Constanța și are ca scop revitalizarea imaginii orașului, facilitând noi posibilități pentru exprimarea creativă în spațiul public. Prin intermediul acestei inițiative, orașul Constanța face primii pași spre a-și asigura un loc în circuitul internațional al artei stradale și al picturii murale, oferind totodată comunității sale un prilej de interacțiune cu o formă inedită de manifestare artistică.

BIOPHILIA

Natura umană se adaptează la orice context, însă liniile drepte și unghiurile ascuțite ale peisajelor de beton lipsite de culoare care ne înconjoară conturează perspective mai sumbre și ne îngrădesc imaginația. BIOPHILIA, tema celei de-a doua ediții peWALL Festival, își propune să ne apropie de firesc, creând loc în experiența urbană pentru mici momente de respiro și de conectare cu sinele prin artă. Fascinația noastră pentru natură și nevoia de conectare cu aceasta vor fi explorate prin narațiuni vizuale menite să creeze spații urbane atractive, captând atenția și stârnind imaginația privitorilor.

ARTIȘTI

Tema BIOPHILIA va fi explorată prin viziunea creativă a celor 8 artiști din România, Serbia, Italia, Republica Moldova și Ucraina, invitați în această ediție:Wanda Hutira | RO Relația Wandei cu picturile murale începe în anul 2017, în cadrul unui festival de artă stradală și continuă până în ziua de azi. Muralele au devenit între timp principalul mod în care artista, cu o experiență profesională de peste 10 ani în domeniul publicității, își exprimă viziunea și creativitatea. Picturile sale pun tehnicile de conceptualizare și de comunicare ale advertisingului în slujba promovării unor idei și valori sociale, benefice oamenilor și societății.

Robert OBERT | RO Universul creativ al artistul urban cu formare de grafician, Robert OBERT, cuprinde o gamă largă de exprimări creative. De la benzi desenate, ilustrații, design grafic, și coperți de albume pentru artiști de renume precum Inna, la picturi murale și uneori chiar sculptură, lucrările sale se disting printr-un registru cu influențe cyberpunk care i-a devenit semnătură. OBERT creează narative diverse în arta sa, inserând metafore și simboluri menite să invite publicul la introspecție, (auto)cunoaștere și ieșire din zona de confort.

Meri the Zu | RO Un spirit liber și curios, Maria Zurbagiu are în spate mulți ani de design grafic și ilustrație. Stilul său mural este caracterizat de o estetică optimistă și plină de culoare. Alăturări neașteptate de elemente generează contraste pline de intrigă care captează atenția și provoacă imaginația. Universul creativ al Mariei este plin de umor și jovialitate. Personaje boeme cu atitudine, personalități excentrice și haine la modă animează basme urbane, pline de haz. Poveștile ei ne amintesc să nu ne luăm prea tare în serios și să înfruntăm provocările vieții cu umor și creativitate.

BTA (Dimitri Potapov) | MD Dimitri Potapov a fost mereu fascinat de arta stradală, studiind manifestările acesteia în diversele ei forme, de la graffiti până la mozaicul din vremea sovietică. A început să practice pictura murală în urmă cu 11 ani, iar între timp aceasta a devenit pasiunea și modul său de a trăi. Prin lucrările sale, artistul încearcă să cultive senzații unice și să ofere interpretări ale propriei sale percepții, promovând simboluri și filosofii cu care rezonează. Una din premisele de bază ale manifestărilor sale creative este modul în care consumerismul ne îndepărtează de valorile morale autentice. Arta sa este despre a te alătura unei culturi care rezonează cu mediul, dând un sentiment de apartenență și de conștientizare a propriei identități prin înțelegerea trăirilor împărtășite cu ceilalți.

Leticia Mandragora | IT În opera Leticiei Mandragora, simbolismul este o căutare constantă a valorilor spirituale care nu rezidă în imaginația individuală, ci în ființa umană care reunește toate culturile anterioare.Subiecte feminine, delicate și expresive, de o puternică senzualitate și feminitate; scăldate în tonuri de cobalt, amintesc de esența culturilor asiatice antice, unde această nuanță este asociată cu etericul, divinul, profundul și eternul. Fiecare lucrare a artistei reprezintă personaje din lumea reală, documentate cu acordul acestora, care reflectă caracteristici, trăiri și valori legate de identitatea femeilor în societate.

Pedja Te8 | SRB Predrag Radovanovic este un cunoscut pictor și artist urban din Belgrad, Serbia. El este curator și președinte al Asociației Internaționale de Artă Urbană Te8, o organizație al cărei scop este să promoveze pictura murală, cultivând și consolidând relații și colaborări între artiști din întreaga lume. Pasiunea lui Pedja pentru arta stradală a început din copilărie când, sub influența culturii Hip Hop din anii 90, a descoperit fenomenul graffiti. În prezent, preocuparea sa principală sunt picturile murale redate cel mai adesea în stilul abstract pe care și l-a format de-a lungul deceniilor și care i-a devenit semnătură.

Titus | RO Alex Antonescu este ilustrator, designer grafic și absolvent al Universității Naționale de Arte din București. Stilul și semnătura artistică pentru care este recunoscut sunt reprezentate de o construcție distinctă și contemporană a personajelor și a compozițiilor sale, care reflectă o intuiție ascuțită a noilor tendințe. Lucrările sale au adesea o tentă umoristică, sunt viu colorate și atrag privirea, având totodată și o prestanță puternică, cu o simbolistică bine definită în spate. Este reprezentat de Anna Goodson Illustration Agency, iar arta sa a pătruns cu succes pe piața internațională prin proiecte de tiraj, artă murală și afișe, sau ilustrații pentru clienți precum Guvernul Quebec Canada, New York Times și Pedestrian Space.

Normski | UA Sergiy Tsymbaliuk este un artist originar din Ucraina, stabilit în prezent în Grecia. Cu o formare academică în cadrul Academiei Naționale de Arte din Kiev, Normski își satisface pasiunea de o viață, de a acoperi suprafețe cât mai diverse în vopsea și culoare, îmbinând referințe ale picturii clasice cu abordări contemporane din sfera street art, atât la nivel tehnic, cât și în temele și estetica pe care o abordează. Oamenii sunt mai mereu elementul central în lucrările sale, datorită fascinației pe care artistul o are pentru anatomia și comportamentele acestora și sunt mai mereu ilustrați în instanțe care scot la iveală potențialul pozitiv al umanității.

Videomapping

Inaugurarea lucrărilor va avea loc sâmbătă și duminică (14-15 octombrie), sub forma unui eveniment dedicat publicului larg, desfășurat în locațiile în care sunt amplasate picturile murale. Acestea vor fi animate prin proiecții video și vor forma un traseu expozițional prin mai multe zone ale orașului, punctul de plecare și destinația finală fiind petrecerea de inaugurare cu performance-uri muzicale.

Articol scris și publicat ca urmare a colaborării dintre publicația Dezvăluiri și Organizația de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top