Ştiri

Partidul Național Liberal solicită procedură de urgență pentru legea alegerii primarilor în două tururi de scrutin

Parlamentarii PNL au depus Proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin dar acesta a fost blocat în Senat de către PSD. În opinia PNL, majoritatea parlamentară ar trebui să permită finalizarea procedurilor legislative, astfel încât Curtea Constituțională să poată decide dacă legea este aplicabilă alegerilor din 2016.

În acest sens PNL solicită partidelor să accepte procedura de urgență în cazul alegerii primarilor în 2 tururi și să nu mai blocheze acest proiect în Senat și insistă pentru punerea proiectului de lege pe ordinea de zi a plenului, având în vedere că rapoartele din partea comisiilor au fost date.
În opinia PNL, dezbaterea publică pe această temă a fost cât se poate de amplă. Cea mai mare parte a partidelor și-au exprimat public deschiderea pentru revenirea la 2 tururi. Pozițiile diferite au fost în privința aplicării la alegerile locale din 2016. PNL spune că nu există niciun impediment constituțional, PSD și asociații săi susțin să nu se aplice la alegerile din acest an. Propunerea PNL este să faciliteze adoptarea urgență a legii pentru ca instituția Curții Constituționale să decidă dacă poate sau nu poate fi aplicată la alegerile din acest an. Doar CCR poate elucida acest lucru.
În acest context PNL oferă PSD ocazia să se adreseze Curții Constituționale, la finalizarea parcursului legislativ. Liderii PNL consideră că dacă PSD este convins de faptul că există impedimente constituționale în aplicarea celor două tururi la alegerile din 2016, să permită adoptarea acestei soluții în Parlament și apoi Curții Constituționale să se pronunțe. Altfel,susțin cei de la PNL, refuzul PSD de a accepta promovarea legii în regim de urgență este o ipocrizie specifică acestui partid și frica de aplicare a principiului democratic conform căruia ”majoritatea decide” la vot prin jumătate plus unu pe cine alege.
În viziunea celor de la PNL, blocarea proiectului pentru două tururi ar arata faptul că liderii PSD nu sunt convinși de propriile declarații.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top