Decesul PRM, anunţat la Şcoala de vară a Conservatorilor
Şcoala de vară a Partidului Conservator, desfăşurată în fieful liderului PC Constanţa (Ion Mincă), la Saturn, a dat startul dezintegrării partidului condus de Corneliu Vadim Tudor.
Un articol de Răzvan PETRE
Reuniţi în consiliul Biroului Executiv Central, liderii conservatori au aprobat absorbţia a nu mai puţin de cinci filiale judeţene ale Partidului România Mare. După declaraţiile mai multor persoane din conducerea PC, în partid se pregăteşte primirea a încă zece filiale ale PRM, negocierile în acest sens fiind într-un stadiu avansat. La Şcoala de vară a PC au mai participat şi o serie de lideri marcanţi ai PSD, în frunte cu Mircea Geoană. Din încercarea de a se cupla pe mesajul lui Dan Voiculescu, Geoană a făcut mai multe declaraţii riscante, care, scoase din context, vor face deliciul presei de scandal multă vreme de acum încolo.
Aşteptată ca un eveniment de duzină, şcoala de vară a tinerilor conservatori s-a dovedit a fi principala atracţie a vieţii politice din săptămâna care s-a încheiat. Acest lucru a fost posibil datorită descinderii, în masă, a unor lideri importanţi ai PC şi ai PSD, dar şi datorită anunţurilor pe care ei le-au făcut despre asimilarea mai multor filiale ale Partidului România Mare. Se pare că şefii Partidului Conservator au ales un moment foarte potrivit pentru a oficializa ceea ce deja se prefigura de ceva vreme – migraţia masivă a oamenilor din partidul lui Vadim Tudor, înspre doctrina conservatoare şi locurile călduţe de pe listele de parlamentari ale PC.
Conservatorii – dealeri oficiali de locuri în Parlament
Alegerile euro parlamentare de anul trecut şi, mai ales, alegerile locale din vara acestui an au pus cruce PRM-ului. Diminuarea ecourilor unui mesaj naţionalist, în contextul europenizării, precum şi numeroasele certuri şi maziliri din fruntea organizaţiei centrale par să fi îndepărtat electoratul de one-man-show-ul lui Corneliu Vadim Tudor. În ciuda agitaţiei crescânde a acestuia, partidul nu mai suscită interes nici măcar din partea celorlalte partide, PRM fiind tăiat de pe lista posibilelor alianţe. În aceste condiţii, subordonaţii lui Vadim au început să părăsească corabia ce se scufundă, decizându-se asupra unui „chiul colectiv”, ca în clasa a V-a. După ce au sondat piaţa, ei par să se fi decis să adere in corpore la partidul condus de Dan Voiculescu.
Partea cea mai amuzantă a acestei revopsiri a firmei PRM este că transfugii sosesc într-un partid care, la rândul său, nu este în stare să intre în Parlament pe propriile picioare. Pentru alegerile din toamnă, PC a ales să meargă, din nou, pe formula consacrata, PSD-PUR. În felul acesta, conservatorii vor prinde niscai locuri de deputaţi şi senatori, oferind la schimb susţinerea mediatică de care dispun.
În condiţiile acestea, PC devine un fel de dealer, sau de reseller de parlamentari (denumiri ce desemnează, în limbajul comercial, nişte intermediari ce distribuie mai departe un produs). Conservatorii primesc locuri în Parlament de la PSD şi le distribuie mai departe la foştii peremişti.
Erseghep – secretar general adjunct al PC
Deputat cu ştate vechi şi eternă justificare a lui Vadim pentru faptul că PRM nu e un partid de extremă dreapta, Gelil Erseghep a fost numit, cu ocazia şedinţei Biroului Executiv, secretar general adjunct al Partidului Conservator. Decizia a fost făcută publică în cadrul conferinţei de presă din cursul după-amiezii de duminică. Gelil Erseghep a intrat în rândurile conservatorilor în urmă cu o lună, după ce şi-a dat demisia în cadrul şedinţei Comitetului Director al PRM. El a evitat diplomat să menţioneze numele liderului local al PC, declarând că decizia sa a fost influenţată de colaborarea excelentă cu senatorul PC Sabin Cutas, de mai vechea sa prietenie cu deputatul PC Vlad Hogea, şi de faptul că are relaţie foarte bună cu preşedintele executiv al partidului, Daniela Popa.
Popa – aluzii şi săgeţi înspre cuplul Mincă-Ghervasiuc
Vorbind în cadrul conferinţei de presă de duminică, Daniela Popa a lăsat să se înţeleagă că proaspătul numit în funcţia de secretar general adjunct, Gelil Eserghep, va fi şi candidatul partidului pe unul dintre cele 14 colegii din judeţul Constanţa – cel mai probabil, colegiul constituit în jurul municipiului Mangalia. Vorbind despre noii veniţi în PC, Popa a menţionat că a afirmat că nu PC a iniţiat discuţiile dinaintea evadării foştilor membri PRM, ci că „oameni din PRM, filiale, parlamentari, deputaţi şi senatori au angajat discuţii cu conservatorii, care au făcut o selecţie a acestora în Biroul Executiv Central”.
În altă ordine de idei, Daniela Popa nu a scăpa prilejul pentru a-l mai pune la zid pe liderul PC Constanţa şi, implicit, pe cealaltă „doamnă de fier” din conducerea PC – Liliana Ghervasiuc Mincă. Vorbind despre venirea oamenilor conduşi de Dan Rahău în rândurile conservatorilor, ea a afirmat: „Împreună cu filiala pe care o avem noi sper să reuşim să construim astfel o filială puternică pentru că, sincer vorbind, filiala Constanţa a PC nu a fost niciodată o filială puternică…” După aceasta, ea a afirmat, cu înţeles, că uşile partidului sunt deschise. În ambele sensuri.
Geoană: „Vreau ca cele 40 de miliarde de euro să vină la mine acasă!”
Prezent la întrunirea conservatorilor, preşedintele PSD, Mircea Geoană şi-a dat cu stângul în dreptul, în încercarea de a fi mai „de gaşcă” şi de a se plia pe mesajul transmis de Dan Voiculescu. Geoană a început prin a expune un plictisitor studiu comparativ despre reformă, deturnat abrupt înspre imunitatea parlamentară (subiect fierbinte pentru liderii centrali ai PSD) şi a terminat prin a vorbi despre… bani. Asta datorită faptului că Voiculescu trasase linia de urmat de către tinerii conservatori, cu mesajul „Faceţi bani, câştigaţi-vă independenţa!” Luat de val, Geoană s-a lansat într-unul din discursurile sale în stil american (dar cu mica priză la publicul român) pe tema accesării fondurilor europene. După enunţarea unor idealisme populiste, el a finalizat apoteotic, cu fraza : „Vreau ca cele 40 de miliarde de euro să vină la mine acasă!”.