Actualitate

Vaccinarea: Purtăm măști căci putem transmite, dar nu stăm în carantină, pentru că nu putem transmite

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a emis în 18 ianuarie 2021 Hotărârea nr.4, prin care se elimină obligativitatea carantinei pentru persoanele vaccinate. Asta deși, așa cum ne-au asigurat Cercel, Arafat și colonelul Gheorghiță încă dinainte de debutul campaniei de vaccinare – cei vaccinați pot transmite în continuare virusul, deci nu putem renunța la măști, cel puțin până la momentul în care 60-70% din populație nu se va vaccina. Practic, autoritățile nu ne dau voie să dăm masca jos, chiar dacă ne-am vaccinat, pe motiv că putem transmite boala mai departe. Însă, în același timp, nu ne obligă să intrăm în carantină, pe motiv că nu putem transmite boala mai departe.

Ce înseamnă eliminarea carantinei?

Cel mai bun mod de a ilustra efectele hotărârii CNSU este de a da un exemplu: Un român aflat la muncă în străinătate, într-o țară aflată în zona roșie (în această categorie pot intra inclusiv țări în care e anunțată o nouă tulpină a virusului, fără ca în acea țară numărul infectărilor să fie neapărat mai mare). Revenit în România, acesta trebuie să intre în carantină timp de două săptămâni. Nu ar avea voie să iasă din casă, să își vadă alte rude care nu locuiesc la aceeași adresă etc. – practic nu ar putea să facă nimic decât să stea cu familia. Ideal, pentru a evita oprobriul public sau probleme legale, și restul membrilor familiei ar trebui să intre în izolare, odată cu el. După terminarea carantinei, având în vedere timpul lung scurs, românul respectiv ar trebui să fugă direct la aeroport, căci i s-a terminat concediul.
Situația e la fel de complicată pentru cei care au intrat în contact cu o persoană infectată. Aceștia trebuie să se stea în casă, împreună cu familia, uneori fără să sufere de ceva, așteptând cu zilele să li se recolteze probe, sau pur și simplu așteptând să expire perioada de izolare.
Pentru toți aceștia, obligativitatea carantinării este eliminată prin actuala hotărâre CNSU – cu condiția să fi primit deja a doua doză de vaccin…
Conform legii 136/2020, carantina se dispune pentru persoanele infectate, sau doar suspecte a fi infectate. Deci, prin actuala decizie a CNSU, persoanele vaccinate sunt scoase din categoria celor suspecte/infectate și care pot infecta pe alții.

Alba-neagra

Paradoxal, când vine vorba de înlăturarea măștilor, însă, persoanele vaccinate sunt în continuare susceptibile a-i infecta pe alții
„Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi, că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu coronavirus. Dar, atenţie, că masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri” a declarat doctorul Streinu Cercel, imediat după prima doză de vaccin.
Și colonelul Gheorghiță – șeful campaniei de vaccinare, a spus același lucru, în stilul lui bolovănos și ilogic: „Așa cum s-a spus, inclusiv Anthony Fauci a prezentat această recomandare. Deci, categoric da, este important să respectăm pe mai departe măsurile de prevenție. La un moment dat, aceste măsuri vor fi ușor, ușor retrase, atunci când se va atinge pragul de imunizare colectivă.”
„Specialiștii” români nu sunt primii care spun că trebuie să-i dăm înainte cu măștile, pentru că și vaccinați putem infecta pe alții. Directorul Moderna (compania producătoare al celui de-al doilea vaccin lansat în distribuire în România) a declarat că experții acestei companii nu sunt în posesia unor date care să probeze, în mod științific, că vaccinul pe care l-au produs împiedică oamenii să răspândească virusul. Iar șefului departamentului Vaccinuri al OMS a declarat că nu există studii care să demonstreze că vaccinurile actuale previn transmiterea bolii.

În locul bățului, specialiștii ne oferă un morcov

Nu trebuie să fii om de știință ca să îți dai seama că, în problema vaccinului și a măștilor, „specialiștii” bâjbâie în întuneric și iau decizii arbitrare, care nu sunt acoperite de argumente științifice. Despre cele două vaccinuri folosite acum în România ni s-a spus că sunt „efective în procent de 90, respectiv 95%”. Ce reprezintă asta? – Nu știm. Previn 90% din infectări, din decese, din îmbolnăvirile severe, din cazurile de abandon școlar? De asemenea, aflăm acum că nu există studii referitoare la eficiența lor în prevenirea infectării, sau a răspândirii virusului, ceea ce ne face să ne întrebăm ce au studiat specialiștii în stadiile 1, 2 și 3 ale studiilor clinice… Sau cât de sincere sunt toate acele personalități care, în clipuri televizate, ne spun că vaccinurile anti-Covid sunt sigure, pentru că ele au fost puse pe piață după studii exhaustive.
Cert este că, după un an de zile în care au încercat metoda bățului, impunând măsurile anti-Covid prin forță, „specialiștii” au devenit mai abili. Vaccinarea nu este obligatorie, în schimb, cine se vaccinează primește o recompensă – e tratat ca sănătos și incapabil să transmită boala, chiar și când nu e cazul.

Hotărârea CNSU este, bineînțeles, ilegală

Respectând buna tradiție a deciziilor din pandemie, și Hotărârea 4/2021 a CNSU este nelegală. Asta pentru că dispozițiile privind carantinarea sunt stabilite prin Legea 136/2020, ca fiind obligatorii pentru contacți direcți și persoane sosite din zone roșii, fără excepție. Înlăturarea acestei prevederi sau constituirea de excepții la prevederile existente se poate face numai prin modificarea Legii 136 de către Parlament. Orice prevederi contrare legii sunt nule, iar decizia CNSU pune autoritățile medicale într-o situație în care – orice decid – sunt pasibile a fi acuzate de abuz și anchetate/condamnate penal. Dacă respectă legea, încalcă hotărârea, și invers.
De ce și-a permis CNSU să calce în picioare legea? Simplu – pentru că cu greu se vor găsi persoane care să ceară anularea hotărârii, darămite pedepsirea celor care au participat la luarea hotărârii:
– Hotărârile CNSU nu pot fi atacate la Curtea Contituțională. Deci deși prevederile Hotărârii 4/2021 sunt profund discriminatorii, favorizând fără niciun argument persoanele vaccinate, Parlamentul sau Avocatul Poporului nu pot face nimic. Hotărârea trebuie atacată în instanța de contencios, ceea ce e puțin probabil, pentru că…
– Nu se va găsi nimeni să o atace. Hotărârea îi recompensează pe cei vaccinați, deci aceștia nu au niciun interes să o conteste. Iar celor nevaccinați li se aplică în continuare prevederile Legii 136, fără ca Hotărârea 4 să îi afecteze în mod direct sau să le cauzeze o problemă suplimentară. Deci, chiar dacă cineva ar protesta în justiție pentru că nu primește tratament preferențial, ca vaccinații, acțiunea sa ar fi respinsă prompt, sau ar fi declarată ca inadmisibilă.

Iohannis a zis ba, CNSU a zis da

Întrebat în 12 ianuarie, despre inițiativa altor țări de a face discriminări pe baza statutului de vaccinat/nevaccinat, Klaus Iohannis s-a declarat ferm împotriva lor.
„Trebuie să existe un certificat de vaccinare, însă el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana care primește un certificat știe când a primit prima doză de vaccin, i se scrie când va primi a doua doză etc. Deci sunt date importante pentru medicul de familie, pentru medicul curant, sau dacă persoana ajunge de exemplu la Urgență. Însă, să folosim aceste certificate de vaccinare, ca să împărțim populația Europei în două – cei care au fost vaccinați și cei care nu au fost vaccinați, nu mi se pare un lucru bun. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare care e pur și simplu inacceptabil”, declara în 12 ianuarie Iohannis.
Iată însă că în 18 ianuarie CNSU, aflat în subordinea Primului Ministru, a făcut exact pe dos. „Inacceptabilul” a devenit „acceptabil” și literă de lege, șase zile mai târziu.

Un articol de Răzvan PETRE

Foto deschidere: www.arne-mueseler.com

License: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.de

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top