Fără categorie

„Orgoliile, interesele, dorința de mărire a unor lideri ai opoziției l-au făcut pe Mazăre din mic, mare”!

Interviu cu Mihai Petre, preşedinte M10 Constanţa

Dezvăluiri: Primarul Mazăre a fost reţinut pentru 30 de zile. Ce urmează pentru Primăria Constanţa, conform procedurilor legale? Putem avea anticipate?

Mihai Petre: Este greu de crezut că vom ajunge la anticipate. Legea spune că nu poți organiza alegeri cu un an înainte de termenul legal oficial. Cum acesta este în luna iunie, am mari îndoieli că vom merge la vot în acest an. Chiar dacă ar fi ideal ca orașul și județul să se elibereze cât mai repede de sub jugul administrației Mazăre-Constantinescu, înclin să cred că PSD va dori să își conserve puterea locală vreme de un an de zile. În plus, nu cred că PNL își dorește acum alegeri locale parțiale. Se vede că sunt nepregătiți.

Deci, probabil că vom asista la un interimat al unuia dintre cei doi viceprimari, până la eliberarea lui Radu Mazăre din arestul preventiv, când acesta poate reveni în funcție. Desigur, mai este și varianta demisiei lui Radu Mazăre chiar acum, după Paște. În toate cazurile, eu nu cred că vom avea alegeri anticipate.

Dezvăluiri: Ce șanse credeți că ar avea la alegeri viceprimarul Degebal Făgădău?

Mihai Petre: Mai mici decât șansele lui Radu Mazăre, dar mai mari decât ale oricărui alt candidat al PSD. Sunt multe necunoscute în ecuația șanselor lui Decebal Făgădău: cât din capitalul de simpatie al lui Radu Mazăre se va descărca pe el, cât din răul făcut de Mazăre îl va afecta pe viceprimar, cât din imaginea de corupt a lui Radu Mazăre se va răsfrânge și asupra sa. La fel de important este și care va fi oferta de contracandidați. Şansele lui Decebal Făgădău depind de toți acești factori.

„Era Radu Mazăre s-a terminat. Ce a fost nu va mai fi niciodată, chiar dacă la primărie va ajunge un continuator al său”

Dezvăluiri: Mai există încă posibilitatea ca Radu Mazăre să candideze pentru un nou mandat? Constănţenii l-ar mai vota?

Mihai Petre: Era Radu Mazăre s-a terminat. Ce a fost nu va mai fi niciodată, chiar dacă la primărie va ajunge un continuator al său. Nimeni nu va mai avea curaj să sfideze legea dar și pe constănțean, așa cum a făcut-o Radu Mazăre. Dar… e posibil să aibă curaj să meargă mai departe cu anumite contracte prin care drenează și azi banul public în pușculița de partid sau cea de famiglie. Radu Mazăre este istorie, o istorie tristă și regretabilă pentru orașul Constanța. Nu cred că va mai candida. Are probleme mult mai mari la care trebuie să reflecteze serios.

Opoziția tradițională pare a fi prinsă în offside de alegerile locale”

Dezvăluiri: Cu ce candidat viabil poate să vină PNL? Există vreo posibilitate ca fostul PDL să dea candidatul?

Mihai Petre: Alegerile locale, fie că sunt anticipate, fie că sunt la termen. Se vehiculează mai multe nume, până acum niciunul dintre ele nu rupe gura târgului. Ramona Mănescu pare a fi cea mai viabilă variantă de candidat, chiar dacă aducerea unui candidat din exterior ar fi o notă extrem de proastă pentru PNL. În plus, un candidat care nu este familiarizat cu orașul, cu problemele lui, poate întâmpina mari dificultăți în construirea credibilității și intenției de vot. PDL nu poate da candidatul la primărie. Nu are pe cine.

Dezvăluiri: Ce șanse credeți că are o femeie în această competiție (mă refer la Ramona Mănescu)?

Mihai Petre: Încet, încet, cred că România începe să depășească un prag de misoginism care părea de nedepășit. Adică, românii, constănțenii, încep să privească mai atent la un candidat femeie. De pildă, Monica Macovei. Un candidat independent care a obținut scoruri extrem de mari în mediul urban. Deci, o primărie se poate câștiga și cu o femeie, însă nu cu orice fel de femeie. Personal, prefer o femeie de succes din Constanța, și avem destule, decât o femeie venită, cum se spune, de la centru. E ca și cum noi, Constanța, n-avem, când chiar avem femei mult mai valoroase decât cele care astăzi se află în vârful guvernului sau al partidelor.

Constanța a avut, are și va avea resurse de candidați. Din păcate, mulți oameni buni sunt dați la o parte”

Dezvăluiri: De ce credeți că în ultimii ani au fost propuse pentru această funcție nume ale unor constănțeni de origine, dar care nu mai locuiesc în oraș (europarlamentarul Sebastian Bodu, realizatorul TV Radu Tudor, avocatul Cătălin Dancu). Nu mai are Constanța resurse?

Mihai Petre: Constanța a avut, are și va avea resurse de candidați. Din păcate, mulți oameni buni sunt dați la o parte de cei care își doresc să candideze cu orice preț, dar care au zero șanse. Sau care doresc să candideze la mica înțelegere cu unii sau cu alții, cine știe, poate motivați și de interese materiale.
Nimeni nu a avut un plan, un proiect pe termen lung, de a crește un tânăr candidat care, la un moment dat, l-ar fi bătut pe Radu Mazăre. Dacă acest tânăr ar fi fost crescut din 2004 sau, cel târziu, din 2008, astăzi Mazăre n-ar mai fi fost primar. Orgoliile, interesele, dorința de mărire a unor lideri ai opoziției l-au făcut pe Mazăre din mic, mare.

M10 va fi acel partid alcătuit din oameni normali, cu un solid trecut educațional și profesional

Dezvăluiri: Ce rol va juca M10 în aceste alegeri. Personal, vă doriţi să candidaţi la Primăria Constanța?

Mihai Petre: Rolul partidului cerut pe 2 și 16 noiembrie, precum și astăzi, de cel puțin 25% din populația cu drept de vot. Românii, constănțenii, au cerut și cer o nouă clasă politică, fără bandiți, fără corupți, fără analfabeți, fără persoane lipsite de scrupule și de caracter, fără mincinoși, fără oameni care să se pună pe ei înșiși pe primul loc și apoi pe cei care i-au votat, fără indivizi care să saliveze la vederea bugetului de stat sau a unei șpăgi. M10 va fi acel partid alcătuit din oameni normali, cu un solid trecut educațional și profesional, oameni care vin să ofere din experiența lor de viață, vin să se pună în slujba celor mulți, oameni care să nu te facă și să nu se facă de râs dacă vor ocupa o funcție publică, oameni cinstiți, corecți, cu frică de Dumnezeu și care să-i respecte în mod egal pe toți cei din jur, indiferent de nume, funcție, bani și interese.

„Eu mi-am exprimat intenția de a candida la Primăria Constanța. Momentan suntem în faza discuțiilor interne. Dar, da, n-aș zice nu unei candidaturi.

Dezvăluiri: Ce rol credeţi că va juca PMP-istul Claudiu Palaz la alegerile pentru Primăria Constanţa?

Mihai Petre: Nu știu. Nu știu dacă domnul Palaz va candida la Primăria Constanța. Dânsul a spus ca va candida sigur, dar nu a spus unde. Oricum, dacă va candida, va fi unul dintre candidații opoziției locale.

Dezvăluiri: Ce se va schimba în oraș dacă vom avea un nou primar?

Mihai Petre: Totul sau nimic. Depinde de primar.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top