Opinii

Oraşul Eforie va avea o staţie nouă de epurare

La sfârşitul lunii trecute, s-a dat startul lucrărilor de construcţie pentru realizarea proiectului CL1E “Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud”. Acest proiect face parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu Axa 1 „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată”. Programul european, denumit generic POS MEDIU are la Constanţa două componente mari: „Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud” în valoare de 139,7 milioane lei (aproximativ 33 milioane euro) şi „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa – Ialomiţa”, în valoare de 1,018 miliarde lei (aproximativ 238 milioane euro).

Un articol de Ştefan KOSTOF

Execuţia lucrărilor pentru Staţia de Epurare Eforie Sud a fost câştigată în urma unei licitaţii publice internaţionale de către firma BETON & ROHRBAU C.F. Thymian GmbH & Co. KG (Germania). Durata de execuţie estimată a contractului este de 22 de luni, cu finalizare în februarie 2013. Contractul de Asistenţă Tehnică de supervizare a lucrărilor va fi asigurat de asocierea ARCE Ingineria, Planification Proyectos y Gestion, AIE – SC Balkan Project Provider.
La finalizarea acestei investiţii, staţia de epurare Eforie Sud va deveni una dintre cele mai moderne staţii de epurare din România, prin introducerea treptei terţiare de tratare a apelor uzate. Dimensionarea staţiei este prevăzută pentru 140.000 p.e. (populatie-echivalentă), la un debit maxim de 0,745mc/secundă. Staţia va colecta şi va trata apele uzate din localităţile Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Techirghiol, Tuzla, Costineşti şi Schitu,  fiind integrată în sistemul de canalizare existent.
Ca urmare a reabilitării staţiei se va asigura conformarea cu regulile directivelor Uniunii Europene de protecţie a mediului înconjurător, vor fi asigurate condiţiile de protecţie a faunei şi florei marine din platoul continental al Mării Negre, prin protejarea lacului Techirghiol şi a Bălţii Tuzla, cât şi a apei de îmbăiere din zona de sud a litoralului românesc.
Acest proiect de la Eforie este derulat de SC RAJA SA Constanţa şi se ridică la valoarea de 1,15 miliarde lei (aproximativ 271 milioane de euro).


Actualitate

To Top