Opinii

În localităţile din judeţul Tulcea, majoritatea investiţiilor se derulează cu bani europeni

Parc de distracţii acvatic, asfaltarea drumurilor, camere de supraveghere video şi DVD-uri cu şedinţele consiliilor locale

În ultimii ani, judeţul Tulcea s-a bucurat de o dezvoltare economică şi socială fabuloasă. Începând cu municipiul Tulcea, care, în urmă cu 10 ani arăta jalnic şi continuând cu drumurile judeţene imposibil de parcurs din cauza craterelor din asfalt, întreaga faţă a judeţului s-a schimbat. Majoritatea comunelor beneficiază de drumuri asfaltate, sau cel puţin pietruite, oraşul Tulcea este de nerecunoscut, atât în ce priveşte curăţenia, cât şi gradul înalt de modernizare, ori modalităţile de petrecere a timpului liber, iar în judeţ au mai rămas doar câteva drumuri în care încă îţi rupi maşina. Încurajaţi şi sprijiniţi de Ministerul Dezvoltării, prin proiectele europene, dar şi prin bani de la stat, şi de Consiliul Judeţean Tulcea, primarii din judeţ au în derulare ample proiecte de modernizare a localităţilor, majoritatea finalizându-se în perioada 2012-2013. Şi pentru că a mai rămas

mai puţin de un an până când vor fi traşi la răspundere, primarii tulceni se străduiesc să îşi mulţumească localnicii pe cât posibil şi să găsească soluţii pentru ca aceştia să nu resimtă efectele crizei economice. Vă invităm să citiţi în rândurile ce urmează, despre activităţile câtorva primari din judeţul Tulcea, pe care electoratul cu siguranţă nu-i va urechia în 2012.

Un articol realizat de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

Şedinţele Consiliului local Jijila, înregistrate pe DVD-uri, puse la dispoziţia celor interesaţi

Pentru a asigura transparenţa totală în relaţia cu localnicii din comuna Jijila, primarul Doru Stoica a stabilit ca cei interesaţi de dezbaterile şi hotărârile care se iau în cadrul Consiliului local să intre în posesia lor cu ajutorul înregistrărilor video ale şedinţelor. Inedita propunere nu este nouă, ci a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2010. Astfel, toţi cei interesaţi de şedinţele consilierilor locali se pot adresa secretariatului Primăriei Jijila în vederea obţinerii DVD-ului
Aceasta nu este singura decizie luată de Primăria Jijila, pentru a asigura transparenţa totală, în special,  faţă de localnici. În conformitate cu prevederile Legii 287/2009 privind Codul Civil, publicaţiilede căsătorie vor fi afişate şi pe site-ul comunei. În temeiul Art.13, din Codul familiei, orice persoană poate face opunere la căsătorie, dacă are cunoştinţă de existenţa unei piedici legale, ori dacă alte cerinţe ale legii nu sunt îndeplinite. Opunerea la căsătorie se va face în scris, cu prezentarea dovezilor pe care se întemeiază, în termen de 10 zile de la data afişării publicaţiei.

Localnicii din Peceneaga îşi serbează comuna de Sfinţii Mihail şi Gavriil

Locuitorii din comuna Peceneaga se pregătesc de petrecere. Pe 8 noiembrie a.c., în localitate, se sărbătoreşte Ziua Comunei, o dată cu Hramul Bisericii Sfinţii Mihail şi Gavriil. Sărbătorirea Zilei Comunei Peceneaga reprezintă o tradiţie veche de cel puţin 30 de ani. Acesta este motivul pentru care, primarul Mariţa Gurgu a făcut tot posibilul, chiar şi pe vreme de criză, să păstreze continuitatea evenimentului: „De când sunt în Peceneaga, de vreo 30 de ani, am sărbătorit în fiecare zi de Sfântul Mihail şi Gavriil, Ziua Comunei. Ar fi fost inadmisibil să nu organizăm şi anul acesta, chiar dacă bugetul primăriei este foarte sărac. De aceea, ne-am străduit să facem în aşa fel încât să îi bucurăm pe localnici cu organizarea acestei sărbători, devenită o adevărată tradiţie, dar, în acelaşi timp, să cheltuim cât mai puţin. Avem invitaţi cântăreţi de muzică populară, care vor asigura atmosfera de sărbătoare şi vom pregăti şi o masă festivă pentru cei care au plăcerea să petreacă alături de noi. Cheltuielile sunt asigurate de câţiva sponsori, dar şi din bugetul primăriei, prin acordul Consiliului Local. Pe această cale aş dori să le transmit localnicilor mei multă sănătate, numai bucurii şi le promit că le voi fi alături şi de-acum încolo, aşa cum, cel puţin am încercat, să le fiu până acum”, a declarat primarul comunei Peceneaga, Mariţa Gurgu.

Primarul Marian Gherghişan îşi continuă proiectele în comuna Dăeni

Proiectele cu care primarul comunei Dăeni, Marian Gherghişan, se poate lăuda pe final de mandat, sunt numeroase. Unele finalizate, altele în curs de derulare, sau câteva aflate în stadiu de proiect, toate aceste proiecte vor schimba complet faţa localităţii, în viitorul apropiat. Dintre investiţiile făcute cu ajutorul Consiliului Judeţean Tulcea, sau a Ministerului Dezvoltării, ori cu bani europeni, amintim: extinderea şi modernizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă, achiziţionarea unui buldoexcavator şi un proiect de dezvoltare a infrastructurii şi îmbunătăţirea serviciilor de bază, alături de punerea în valoare a moştenirii culturale. Nu în ultimul rând, montarea unui sistem de alarmare civilă şi de supraveghere video, sunt alte două proiecte în curs de derulare. Nici amenajarea spaţiilor verzi nu a fost uitată, la fel cum nici baza sportivă multifuncţională nu a fost omisă de pe lista proiectelor. Poate unul dintre cele mai importante proiecte pentru dezvoltarea comunei este construirea unui popas turistic cu debarcader, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, şi încurajarea activităţilor turistice. Nici mediul nu a fost ocolit, proiectele pentru protejarea acestuia fiind construirea unei rampe de gunoi şi a unui spaţiu de depozitare a deşeurilor. Consolidarea sistemului rutier pe DJ 222F, Gârliciu-Dăeni, este o altă prioritate pentru administraţia locală din comuna manageriată de primarul Marian Gherghişan. „Toate aceste proiecte şi multe altele pe care vrem să le mai demarăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt de o importanţă deosebită pentru localnicii noştri, pentru că datorită acestor investiţii vom reuşi să ridicăm nivelul de trai în comună şi vom reuşi să asigurăm condiţiile necesare pentru ca investitorii să nu ocolească localitatea noastră”, a declarat primarul comunei Dăeni.

Localnicii din Mahmudia vor avea un parc de distracţii acvatic

Primarul comunei Mahmudia, Gherghina Vrămuleţ, se va putea mândri cu primul parc acvatic din Tulcea, de tip Aqua Magic. Acest lucru se datorează faptului că administraţia locală a depus un proiect de investiţii în valoare de 7,1 milioane de lei, bani care vor veni de la Uniunea Europeană, prin fondurile structurale pentru dezvoltarea turismului local. Proiectul a fost declarat eligibil de Agenţia de Dezvoltare Regională 2 Sud-Est Brăila, urmând ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să aprobe deschiderea finanţării. Parcul va avea o suprafaţă de 11.786 metri pătraţi şi va fi construit pe un teren situat în apropierea braţului Sf. Gheorghe. Parcul va fi prevăzut cu un bazin olimpic de înot şi va beneficia de toate dotările necesare unui parc acvatic de distracţie. Investiţia pare să se finalizeze în 2012. Un alt proiect cu o importanţă deosebită pentru localitatea Mahmudia este cel de informare şi conservare a tradiţiilor, care se va realiza printr-un program finanţat de Uniunea Europeană. Scopul este acela de a se identifica alternative durabile de dezvoltare a populaţiei locale. În Mahmudia, Asociatia Salvaţi Delta coordonează deja un astfel de proiect, care propune alternative de dezvoltare durabilă a comunităţilor de pescari din Delta Dunării. În cadrul acestui program au fost demarate activităţi pilot în vederea protejării biodiversităţii, dezvoltării culturii, a tradiţiilor locale şi a eco-turismului.

CJT sprijină îmbunătăţirea căilor de acces către Murighiol

Consiliul Judeţean Tulcea a finalizat un proiect care vizează inaugurarea unei reţele de drumuri care face legătura între Tulcea şi Murighiol, respectiv Dunavăţ. Acest proiect urmăreşte creşterea gradului de acces şi mobilitate a populaţiei în zona turistică Murighiol – Uzlina – Dunavăţ – Lacul Razim, prin modernizarea infrastructurii rutiere a drumurilor judeţene, în vederea dezvoltării economice la nivelul Regiunii Sud-Est. Lucrările propriu-zise s-au materializat în construirea a 13 kilometri de drumuri noi, în reabilitarea a 37 de kilometri de drumuri existente, în reabilitarea a şapte poduri, în reabilitarea şi realizarea a 47 de podeţe, în realizarea a 50.232 mp de trotuare în localităţi, în realizarea a 49 km de şanţuri protejate (cu beton) şi neprotejate (din pământ) şi nu în ultimul rând, în amenajarea unui sens giratoriu în localitatea Mahmudia şi a unei benzi accelerare – decelerare. Proiectul a fost finanţat prin POR şi are o valoare totală de 80.850.726,42 lei, din care 65.514.223,39 lei a costat asigurarea asistenţei financiare nerambursabile, diferenţa reprezentând co-finanţarea suportată de Consiliul Judeţean Tulcea.

Elena Udrea vrea să dezvolte turismul în Niculiţel şi Frecăţei

Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a vizitat pe în luna august  a acestui an, localităţile Niculiţel şi Frecăţei, pe teritoriul cărora se derulează proiectul „Valorificarea turistică a mănăstirilor tulcene prin îmbunătăţirea infrastructurii de acces şi de mediu”, finanţat prin POR.  Proiectul este realizat în parteneriat, de către Consiliul Judeţean Tulcea şi Consilile locale Tulcea, Frecăţei şi Niculiţel. Proiectul, iniţiat la data de 28 mai 2010, are ca termen de finalizare data de 27 aprilie 2012. Valoarea sa totală este de 75.880.405,41 lei, din care 61.561.633,77 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă. Prin investiţiile realizate se urmăreşte creşterea gradului de acces şi mobilitate în zona mănăstirilor nord-dobrogene, creşterea contribuţiei turismului la dezvoltarea regiunii şi creşterea atractivităţii turistice a zonei. În prezent, modernizarea drumurilor este executată în procent de 100%, modernizarea podului de la km 1+770 este realizată tot în procent de 100%, urmând ca activitatea de refacere a mediului înconjurător urmează să fie demarată. Prin proiect au fosr reabilitaţi peste 38 km de drum peste care s-a turnat covor asfaltic şi s-au făcut amenajările aferente.  

Fondurile europene modernizează satul Carcaliu

În comuna Carcaliu sunt finalizate sau încă în derulare proiecte în valoare de trei milioane de euro. Banii provin de la Uniunea Europeană şi au ajutat enorm la transformarea satului, într-o comună de toată frumuseţea. Comuna Carcaliu, în care trăieşte una din cele mai mari comunităţi de ruşi lipoveni din România se va mândri cu investiţii care vor contribui la ridicarea nivelului de trai. Astfel, datorită proiectelor finanţate cu bani europeni, toate problemele de infrastructură vor fi rezolvate. Primul astfel de proiect finanţat de UE în Carcaliu a fost cel de alimentare cu apă. Deşi Carcaliu este situat la numai câteva sute de metri de Dunăre, localnicii, până în urmă cu câteva luni, aveau mari probleme cu asigurarea apei pentru pregătirea hranei. Din acest motiv, toate gospodăriile din localitate deţineau câte un bazin uriaş în care oamenii adunau permanent apa de ploaie. Respectivele bazine sunt amplasate în beciurile caselor. În plus, imobilele din curţile localnicilor din Carcaliu au sisteme ingenioase de colectare a fiecărei picături de apă de pe acoperişuri. După împânzirea localităţii cu reţele de apă potabilă, lângă acestea au apărut alte investiţii. Este vorba de instalaţiile de canalizare şi de staţia de tratare a apelor uzate. Primarul comunei, Panait Mişa, ne-a declarat că, deşi toate administraţiile locale sunt în criză economică de ceva vreme, a încercat să facă tot posibilul pentru a continua proiectele demarate şi pentru a asigura localnicilor un trai mai bun şi condiţii decente de viaţă.

Bani prin programul PHARE pentru gestionarea deşeurilor menajere în oraşul Măcin şi alte 11  localităţi partenere

Consiliul Local al oraşului Mãcin împreună cu partenerii de proiect, respectiv Consiliul Judeţean Tulcea şi consiliile locale din comunele Smârdan, Greci, Carcaliu, Cerna, Turcoaia, Peceneaga, Jijila, Văcăreni, Grindu şi I.C. Bratianu, au lansat în luna iulie, în urmă cu trei ani, proiectul „Îmbunătăţirea sistemului de gestionare selectivă a deşeurilor menajere în oraşul Măcin şi comunele partenere din judeţul Tulcea”, finanţat de Uniunea Europeană prin programul PHARE CES 2005, „Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu”.
„Suntem foarte multumiţi de demararea acestui proiect care va însemna un prim pas în favoarea atragerii de fonduri nerambursabile în oraşul Măcin. Proiectul are drept scop valorificarea superioară a deşeurilor menajere, ceea ce va aduce microregiunea ţintă, cel puţin din punct de vedere al colectării selective, mai aproape de standardele Uniunii Europene. De asemenea, speram ca populaţia vizată să înţeleagă şi să colaboreze pentru atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus şi, într-un timp pe care ni-l dorim să fie cât mai scurt, să se creeze o nouă mentalitate în rândul acesteia”, a declarat Ichim Andone, primarul oraşului Măcin. Proiectul, care a fost implementat în perioada 01 martie 2008 – 01 noiembrie 2009, a avut ca scop îmbunătăţirea sistemului de gestionare a deşeurilor menajere din oraşul Măcin şi din 10 comune învecinate, prin implementarea unui sistem integrat de colectare selectivă şi transport al deşeurilor. De rezultatele proiectului beneficiază aproximativ 42057 de locuitori ai microregiuniii ţintă. Proiectul s-a materializat prin achiziţionarea unor maşini de transportat deşeuri precum şi a unor pubele şi containere ecologice, organizarea de campanii pentru sensibilizarea şi educarea cetăţenilor în spiritul protecţiei mediului şi angajarea personalului de deservire a sistemului de colectare a deşeurilor.

Milioane de euro de la UE, pentru dezvoltarea municipiului Tulcea

Răzvan  Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a semnat pe 13 octombrie 2011, în judeţul Tulcea, patru contracte de finanţare prin POR. Prin proiectul “Îmbunătăţirea serviciilor urbane, a infrastructurii publice urbane şi a zonei urbane de vest, municipiul Tulcea”, se vor reabilita şi moderniza străzi, trotuare, reţeaua de distribuţie apă potabilă, reţeaua de canalizare menajeră, reţeaua de canalizare pluvială, la care se adaugă amenajarea unei treceri duble la nivel cu calea ferată. Valoarea totală a proiectului, care se va derula pe parcursul a 24 de luni, este de 30.109.931,48 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 21.749.688,12 lei.
Proiectul „Îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor sociale, respectiv achiziţionarea de echipamente pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii, zona urbană vest municipiul Tulcea” prevede montarea unui număr de 35 de camere video color, înfiinţarea unui dispecerat şi dotarea acestuia cu echipamente specifice, precum şi crearea a 14 locuri de muncă necesare gestionării sistemului. Valoarea totală a proiectului, care se va derula pe parcursul a 17 luni, este de 3.287.554,06 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 1.523.866,60 lei.
Proiectul „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea clădirii din str. Cetăţii nr.19, corp A şi B, în scopul utilizării acesteia pentru servicii sociale destinate copiilor – centru de zi” presupune reabilitarea unei clădiri, în mare parte neutilizată şi cu perspective de a rămâne fără nicio utilitate, şi refuncţionalizarea acesteia în scopul înfiinţării unui Centru de zi pentru copii, în cadrul căruia se vor oferi servicii sociale de specialitate. Valoarea totală a proiectului, care se va derula pe parcursul a 16 luni, este de 3.875.296,55 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 3.063.137,58 lei.

XXO

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top