Comisia Europeană

Omul-cheie din dosarul penal, de care depinde viitorul lui Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului i-a dat funcţie lui Bogdan Chiriluţă pentru a-l fideliza.

În urmă cu două luni, în mediile bisericeşti a apărut zvonul că dosarul din 2009, în care ÎPS Teodosie fusese cercetat penal pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual va fi redeschis. Ca o coincidenţă, cam în aceeaşi perioadă, Arhiepiscopul Tomisului a anunţat că îl va avansa pe diaconul Bogdan Chiriluţă (omul cheie din dosarul penal) la funcţia de consilier Cultural al Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, Teodosie a şi făcut primul primul pas, numindu-l pe Chiriluţă manager al coralei Armonia.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Surse din rândul preoţilor constănţeni spun că această funcţie este o formă de fidelizare a „consilierului personal” al arhiepiscopului, căci de mărturia sa în faţa procurorului depinde inculparea lui Teodosie.
Printre altele, Chiriluţă va trebui să le spună procurorilor a cui a fost iniţiativa întâlnirii cu jurnaliştii sub acoperire, de la care Bogdan a primit câteva sute de euro. Probabil că ÎPS Teodosie speră că diaconul său îşi va lua vina asupra sa.

Originar din Galaţi, Bogdan Chiriluţă a ajuns la Constanţa prin anul 2005, unde a reuşit să vândă mai multe straie preoţeşti confecţionate de o mătuşă. Această afacere l-a adus în preajma Arhiepiscopului Tomisului, care l-a numit inspector de Protocol şi diacon la Catedrala Arhiepiscopală. În spatele acestei funcţii mai curând modeste, se ascunde însă o relaţie foarte apropiată între cei doi, Chiriluţă devenind mâna dreaptă a lui Teodosie, la nici 25 de ani de ani.
Acest fapt a devenint evident atunci când tânărul inspector s-a întâlnit cu un jurnalist sub acoperire al cotidianului România Liberă. Chiriluţă „a căzut pe tehnică”, fiind înregistrat cu camera ascunsă în timp ce primea câteva sute de euro, un avans pentru ca jurnalistul să fie hirotonit diacon.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală faţă de IPS Teodosie, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, iar faţă de Bogdan Chiriluţă şi Emil Brăescu pentru complicitate la luare de mită şi, respectiv, fals intelectual. După ce i-a audiat pe cei trei, Parchetul a trimis dosarul la DNA, unde a adunat praful până în urmă cu câteva zile, când a fost redeschis.
Chiriluţă neagă faptul că a primit oficial funcţia de consilier cultural, deşi a preluat deja câteva dintre atribuţiile acestui compartiment: „Încă nu a fost luată o decizie oficială, a fost doar o propunere”. Cu toate acestea, imediat după ce ÎPS Teodosie a făcut „propunerea”, Chiriluţă şi-a amenajat un birou nou în incinta bibliotecii Arhiepiscopiei Tomisului.

{youtube}IvUCTaY6vk4{/youtube}

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top