Fără categorie

„Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!” Comisia Europeană lansează Anul european al voluntariatului 2011

„Dacă dorim ca speranțele noastre de a construi o lume mai bună și mai sigură să nu devină doar o iluzie, avem nevoie, mai mult ca niciodată, de implicarea voluntarilor”. În acest spirit, 100 de milioane de europeni își dedică timpul și experiența pentru a-i ajuta pe cei care se află în dificultate, contribuind la dezvoltarea comunităților în care trăiesc. Astfel, un profesor de artă pensionat le vorbește vizitatorilor străini dintr-un muzeu despre capodoperele europene, un student de liceu le citește copiilor bolnavi dintr-un spital, sau un fost fotbalist de echipă națională este antrenor la o echipă de cartier. Există mii de modalități prin care oamenii pot produce o schimbare. Pentru a evidenția aceste eforturi și pentru a încuraja cât mai mulți cetățeni să li se alăture, Comisia Europeană a inaugurat astăzi Anul european al voluntariatului 2011. Vicepreședintele Viviane Reding, comisar european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, alături de Jean-Marc Delizée, secre…

„Dacă dorim ca speranțele noastre de a construi o lume mai bună și mai sigură să nu devină doar o iluzie, avem nevoie, mai mult ca niciodată, de implicarea voluntarilor”. În acest spirit, 100 de milioane de europeni își dedică timpul și experiența pentru a-i ajuta pe cei care se află în dificultate, contribuind la dezvoltarea comunităților în care trăiesc. Astfel, un profesor de artă pensionat le vorbește vizitatorilor străini dintr-un muzeu despre capodoperele europene, un student de liceu le citește copiilor bolnavi dintr-un spital, sau un fost fotbalist de echipă națională este antrenor la o echipă de cartier. Există mii de modalități prin care oamenii pot produce o schimbare. Pentru a evidenția aceste eforturi și pentru a încuraja cât mai mulți cetățeni să li se alăture, Comisia Europeană a inaugurat astăzi Anul european al voluntariatului 2011. Vicepreședintele Viviane Reding, comisar european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, alături de Jean-Marc Delizée, secretar de stat federal pentru afaceri sociale al Belgiei și de Marian Harkin, deputat european, au prezentat sloganul anului: „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”

„Doresc să le mulțumesc milioanelor de europeni care își dedică din timpul lor pentru a face lumea un loc mai bun”, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „În ființa noastră este adânc înrădăcinată capacitatea de a lua atitudine și de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate. Voluntariatul consolidează valorile noastre europene fundamentale: solidaritatea și coeziunea socială. Odată cu lansarea Anului european al voluntariatului, doresc să mobilizez sprijinul pentru susținerea acelora care produc o schimbare. Este momentul să împărtășim și să oferim, să ne concentrăm pe sprijinirea celor care ajută!”.

Un studiu Eurobarometru din mai 2010 a relevat faptul că 3 din 10 europeni susțin că sunt implicați în mod activ ca voluntari. Există multe definiții și tradiții diferite privind activitatea de voluntariat. Elementul comun al acestor activități constă în faptul că indiferent de locul unde se adună oamenii pentru a se ajuta unii pe alții și pentru a-i sprijini pe cei aflați în dificultate, de acest lucru beneficiază atât societatea în ansamblu, cât și voluntarii. Prin intermediul voluntariatului, oamenii câștigă cunoștințe, își exersează abilitățile și își extind rețelele sociale, fapt ce poate conduce, adesea, la oportunități noi sau mai bune de angajare, precum și de dezvoltare socială și profesională.

Comisia sprijină tinerii să participe la activitățile de voluntariat. Prin intermediul Serviciului european de voluntariat, mii de adolescenți și tineri călătoresc în afara țărilor de origine pentru a preda și promova sensibilizarea culturală și pentru a dezvolta importante abilități pentru viață. De exemplu, voluntarii dintr-o casa din Copenhaga – Verahus – îi ajută pe rezidenții cu handicap în viața lor de zi cu zi. Aceștia organizează activități de petrecere a timpului liber cu rezidenții, precum pictură, muzică, jocuri, sporturi și îi însoțesc în călătorii.

Pentru a evidenția munca voluntarilor și pentru a-i încuraja și pe alții să se alăture în abordarea provocărilor existente, Anul european al voluntariatului 2011 are patru obiective principale:

reducerea obstacolelor din calea activității de voluntariat în UE;

oferirea de mijloace de acțiune organizațiilor de voluntariat și îmbunătățirea calității voluntariatului;

recompensarea și recunoașterea activităților de voluntariat;

sensibilizarea cu privire la valoarea și importanța voluntariatului.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, Comisia va încuraja schimbul de bune practici între autoritățile statelor membre și organizațiile de voluntari. Accentul va fi pus pe formarea voluntarilor, acreditarea și asigurarea calității, precum și asigurarea unei corespondențe eficiente și eficace a abilităților posibililor voluntari cu oportunitățile de voluntariat. Comisia va promova crearea de noi inițiative de colaborare în rețea la nivel european pentru a încuraja schimburile transfrontaliere și sinergiile între organizațiile de voluntari și alte sectoare, în special mediul de afaceri.

Pe întreaga durată a anului voluntariatului, vor fi încurajate și promovate sute de activități și proiecte. La nivelul UE, acestea cuprind:

EYV2011 Tour: timp de un an, voluntarii vor face un tur prin țările UE, își vor prezenta munca și vor intra în contact cu factorii de decizie și cu publicul, în fiecare etapă a turului.

EYV Relay: 27 de voluntari „de legătură” vor monitoriza activitatea a 54 de organizații de voluntari și vor produce rapoarte scrise, audio și video care urmează să fie difuzate de către mijloacele de informare în masă. La sfârșitul anului, rapoartele combinate vor fi reunite într-un documentar de calitate cu privire la Anul european și turul organizat în acest context;

Patru conferințe tematice în 2011 care să evidențieze aspecte-cheie referitoare la voluntariat: 8 ianuarie la Budapesta – recunoașterea voluntariatului; mai/iunie – celebrarea voluntarilor și a contribuției importante a acestora; octombrie – oferirea de mijloace de acțiune organizațiilor de voluntariat; decembrie – conferință de închidere cu privire la provocările viitoare.

Comisia conlucrează strâns cu „Alianța” organizațiilor de voluntari, Parlamentul European, statele membre, Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic și Social European, Consiliul Europei și Voluntarii Națiunilor Unite.

Informații suplimentare

Site-ul oficial al Anului european:

www.europa.eu/volunteering

(cuprinde calendarul EYV Tour)

Site-ul Alianței:

www.eyv2011.eu

Pagina principală de internet a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top