Fără categorie

O Zi a porților deschise reușită

Pe 7 mai, o sâmbătă însorită, mii de vizitatori au participat la Ziua porților deschise organizată de Consiliul European și Consiliu. Vizitatorii au venit din Belgia și din afara acesteia pentru a afla mai multe despre cele două instituții și pentru a explora inovarea în cadrul UE.

Bode Censal, o studentă cipriotă care studiază în Regatul Unit, se afla într-o vizită de patru zile la Bruxelles. Pentru aceasta, principala atracție au fost cabinele de interpretare din sălile de reuniune pe care le-a putut vedea în timpul turului organizat. Bode ar dori să lucreze ca stagiar la o instituție a UE.

Un tânăr belgian, tată a două fete, a venit la Ziua porților deschise pentru a afla mai multe despre modul în care funcționează UE. „Copiii mei sunt deja europeni. Euro și aceste instituții au făcut întotdeauna parte din viața lor. Eu calculez prețurile încă în franci belgieni vechi, dar pentru fiicele mele va fi diferit – cresc într-o Europă foarte diferită față de aceea a copilăriei mele.” Acesta …

Pe 7 mai, o sâmbătă însorită, mii de vizitatori au participat la Ziua porților deschise organizată de Consiliul European și Consiliu. Vizitatorii au venit din Belgia și din afara acesteia pentru a afla mai multe despre cele două instituții și pentru a explora inovarea în cadrul UE.

Bode Censal, o studentă cipriotă care studiază în Regatul Unit, se afla într-o vizită de patru zile la Bruxelles. Pentru aceasta, principala atracție au fost cabinele de interpretare din sălile de reuniune pe care le-a putut vedea în timpul turului organizat. Bode ar dori să lucreze ca stagiar la o instituție a UE.

Un tânăr belgian, tată a două fete, a venit la Ziua porților deschise pentru a afla mai multe despre modul în care funcționează UE. „Copiii mei sunt deja europeni. Euro și aceste instituții au făcut întotdeauna parte din viața lor. Eu calculez prețurile încă în franci belgieni vechi, dar pentru fiicele mele va fi diferit – cresc într-o Europă foarte diferită față de aceea a copilăriei mele.” Acesta crede că acum înțelege mai bine procesul decizional la nivelul UE.

Natália Filipa de Oliveira Marques Leal, care și-a finalizat de curând studiile doctorale la Bruxelles, a vizitat Consiliul după patru ani. Aceasta a lucrat la Consiliu în timpul președinției portugheze a Consiliului UE. „Obiectele decorative folosite de Președinție sunt diferite, dar sălile de reuniune arată la fel”.

Vizitatorii au aflat mai multe despre Consiliul European și despre Consiliul UE, precum și despre alte instituții ale UE. Au fost organizate standuri la care s-a explicat activitatea Serviciului European de Acțiune Externă, a Băncii Centrale Europene, a Băncii Europene de Investiții, precum și a multor agenții ale UE care joacă un rol important în punerea în aplicare a politicilor UE, cum ar fi Centrul Satelitar al UE.

Tema principală a fost inovarea în UE. A fost expusă o machetă de mari dimensiuni a Solar Impulse (cu o anvergură de 8 metri), primul avion capabil să zboare atât ziua, cât și noaptea, alimentat de energie solară.

De asemenea, vizitatorii au putut vedea de aproape sisteme de lansare ale navelor spațiale, precum și sateliți și au primit explicații din partea unor profesioniști în domeniu. Agenția Spațială Europeană a expus macheta Ariane 5 (sistem de lansare a navelor spațiale) și cea a satelitului Proba2. Observatorul Regal al Belgiei a făcut o demonstrație Altius (instrumente atmosferice la bordul unui microsatelit pentru măsurarea diferitelor componente atmosferice).

Președinția ungară a Consiliului UE a realizat o prezentare amplă a Ungariei: s-a putut admira o expoziție despre un automobil nepoluant inventat de studenții Universității Tehnice Óbuda din Budapesta, precum și fotografii, o hologramă a coroanei Sfântului Ștefan și un spațiu dedicat copiilor, toate acestea descriind Ungaria, precum și invenții mai vechi și mai noi. De asemenea, oaspeții au putut gusta diverse specialități culinare maghiare.

Pentru Dora Schall și Gabor Fülöp, doi dintre cei care au dansat dansuri populare maghiare, aceasta a fost prima lor vizită la Consiliu și le-a plăcut contactul cu publicul. Muzicienilor Edina Csüllög și Julia Bucz, care au cântat la un instrument tradițional numit citeră, le-a plăcut vizita și au afirmat că admiratorii lor cei mai activi au fost copiii.

La standul Poloniei, vizitatorii au aflat mai multe despre țara care va deține Președinția Consiliului UE în cea de a doua jumătate a acestui an și le-a fost oferit suc proaspăt de mere polonez.

Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, a vizitat standurile și a discutat cu organizatorii expozițiilor și cu vizitatorii. Acesta a admirat spectacolul realizat de dansatori și de jucătorii de fotbal freestyle, după care a răspuns la câteva întrebări pe pagina sa Facebook la standul privind mijloacele de comunicare socială al Consiliului.

Cu toate că Ziua porților deschise s-a încheiat, Consiliul European și Consiliul UE rămân deschise pentru cetățeni: publicul larg poate afla mereu mai multe despre cele două instituții prin intermediul site-urilor internet ale Consiliului, al publicațiilor, al vizitelor și al mijloacelor de comunicare socială.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top