Statul plăteşte, iar Biserica dictează regulile. Discriminatorii.
Protocolul semnat între Ministerul Educaţiei şi BOR (care nu a fost făcut public până acum) ridică mari semne de întrebare legate de relaţia dintre Biserică şi stat, în general. În particular, se pune întrebarea în ce măsură Biserica are dreptul de a-şi subordona învăţământul religios de stat din România.
În dezbaterile din ultimele zile a fost pusă în discuţie problema orelor de religie din învăţământul preuniversitar, unde BOR are drept de veto asupra profesorilor. Însă şi învăţământul confesional universitar de stat este patronat de aceleaşi „legi” ale Bisericii. Practic, statul plăteşte, iar Biserica dictează regulile. Reguli discriminatorii, care exclud persoanele de altă religie, de parcă Biserica ar fi un cult iniţiatic, unde secretele se transmit doar între adepţi.
Certificat de botez, binecuvântarea episcopului şi recomandare de la duhovnic
Orice persoană care doreşte să se înscrie la o facultate de teologie, trebuie să depună la dosarul de admitere următoarele documente: Certificat de botez (ortodox), Recomandare de la preotul duhovnic (care să ateste calităţile morale ale candidatului, precum şi faptul că frecventează slujbele acelei biserici) şi Înalta binecuvântare a episcopului locului.
Un articol de Mihai Răzvan ROTARU
Ce se întâmplă cu persoane de alte religii sau confesiuni care doresc să studieze teologia ortodoxă? Pur şi simplu nu sunt acceptate!
Am aflat acest lucru pretinzând că sunt adept al cultului (recunoscut oficial de stat) Martorii lui Iehova şi că vreau să mă înscriu la cursurile Facultăţii de Teologie Bucureşti. O secretară a instituţiei de învăţământ s-a arătat încurcată de problema mea şi m-a trimis la Arhiepiscopia Bucureştilor: „Dacă nu aveţi Certificat de botez, nu vă putem înscrie. Oricum aveţi nevoie şi de o binecuvântare de la episcop. Întrebaţi la Departamentul Învăţământ al Arhiepiscopiei Bucureştilor”.
La ortodocşi NU, la catolici şi baptişti DA
Acolo, răspunsul a fost tranşant: „Nu vă puteţi înscrie la Facultatea de Teologie din următoarele motive: În primul rând aparţineţi unui alt cult, iar ierarhul locului acordă binecuvântarea doar persoanelor din cultul nostru ortodox. Apoi, nu aveţi certificatul de botez şi nici recomandarea preotului duhovnic. Bănuiesc că în proporţie de sută la sută este aceeaşi situaţie la toate facultăţile de teologie ortodoxă din ţară”.
Nu şi la cele baptiste însă. O secretară a Facultăţii de Teologie Baptistă din cadrul Universităţii Bucureşti ne-a spus că nu e nicio problemă: „Aveţi nevoie doar de o copie după Diploma de licenţă, sau o adeverinţă. Sigur, puteţi avea orice religie, nu e nicio problemă”. Discuţia a decurs într-un mod asemănător şi la Facultatea de Teologie Romano-Catolică Bucureşti, unde am aflat că apartenenţa la o religie sau confesiune nu este un criteriu pentru
admiterea sau respingerea unui candidat.
Discriminare pe criterii religioase?
Am discutat şi cu Istvan Haller, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru a vedea dacă putem vorbi, într-o astfel de situaţie de discriminare pe criterii religioase.
„Nu am avut o cazuistică pe acest subiect până acum, de aceea vă rog să acceptaţi faptul că acesta este un punct de vedere personal. Dacă eu sunt catolic şi mă intersează să studiez teologia ortodoxă, nu ar trebui să mi se interzică accesul la facultate, care mai este şi de stat. Acest lucru ridică o serie de întrebări. Statul trebuie să fie echidistant faţă de toate cultele, iar limitarea accesului la educaţie pe criterii religioase ridică o serie de probleme”, ne-a declarat Haller.
