Alimentul reprezintă un produs capabil să îi asigure omului energia necesară desfăşurării activităţilor biologice, intelectuale şi fizice, dar şi nutrienţii necesari pentru construcţiile şi modificările celulare. Calitatea unui aliment derivă atît din sursa din care provine, cît şi din modul de prelucrare industrială al acestuia.
Alimentaţia omului reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai existenţei sale. Sănătatea şi echilibrul fiecăruia se află în corelaţie directă cu hrana. Deprinderea unei alimentaţii calitative şi raţionale, contribuie la menţinerea unei vieţi sănătoasă.
Pentru ca produsele alimentare să fie fabricate corect, calitativ şi inofensiv pentru viaţa fiecăruia, este necesar ca ele să se conformeze standardelor de calitate în domeniu, de la începutul procesului de producere pînă la comercializarea acestora. Standardele vor oferi o calitate înaltă şi un plus de siguranţă produselor alimentare.
Ignorarea standardelor de calitate în procesul de fabricare şi c…
Alimentul reprezintă un produs capabil să îi asigure omului energia necesară desfăşurării activităţilor biologice, intelectuale şi fizice, dar şi nutrienţii necesari pentru construcţiile şi modificările celulare. Calitatea unui aliment derivă atît din sursa din care provine, cît şi din modul de prelucrare industrială al acestuia.
Alimentaţia omului reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai existenţei sale. Sănătatea şi echilibrul fiecăruia se află în corelaţie directă cu hrana. Deprinderea unei alimentaţii calitative şi raţionale, contribuie la menţinerea unei vieţi sănătoasă.
Pentru ca produsele alimentare să fie fabricate corect, calitativ şi inofensiv pentru viaţa fiecăruia, este necesar ca ele să se conformeze standardelor de calitate în domeniu, de la începutul procesului de producere pînă la comercializarea acestora. Standardele vor oferi o calitate înaltă şi un plus de siguranţă produselor alimentare.
Ignorarea standardelor de calitate în procesul de fabricare şi comercializare a produselor alimentare va conduce la aceea, că produsele exportate nu vor corespunde exigenţelor calităţii pieţelor de export. Produsele nu vor putea corespunde în exclusivitate normelor şi regulamentelor oficiale în vigoare pe piaţa exportatoare, în afară de aceasta, ele trebuie să îndeplinească cerinţele şi gusturile consumatorilor. De aceea, o întreprindere competitivă trebuie să se conformeze standardelor de calitate de la recepţia materiei prime pînă la distribuirea finală a produsului în străinătate.
Astfel, Organismul Naţional de Standardizare a adoptat în calitate de naţionale un şir de standarde în domeniul industriei alimentare, printre care:
SM SR ISO/TS 22003:2010
Sisteme de management al siguranţei alimentelor. Cerinţe pentru organismele care efectuează audit şi certificare a sistemelor de management al siguranţei alimentelor.
SM SR ISO/TS 22004:2011
Sisteme de management al siguranţei alimentului. Recomandări de aplicare pentru ISO 22000:2005.
SM SR EN ISO 22005:2010
Trasabilitatea în lanţul alimentar. Principii generale şi cerinţe fundamentale pentru proiectarea şi implementarea sistemului.
SM GOST R 51331:2011
Iaurturi. Condiţii tehnice generale.
SM SR ISO 3972:2011
Analiză senzorială. Metodologie. Metoda de investigare a sensibilităţii gustului.
SM SR ISO 5496:2011
Analiză senzorială. Metodologie. Iniţierea şi instruirea evaluatorilor pentru detectarea şi recunoaşterea mirosurilor.
Fabricaţi produse alimentare nu doar gustoase, dar şi sănătoase. Prin utilizarea standardelor se va asigura calitatea şi siguranţa bunurilor oferite.
Cu respect,
Echipa INSM
