Interviu

Nicolaie Mocanu, primarul comunei Greci: Vom construi un parc de aventură şi o pistă de biciclete la poalele Munţilor Măcin

Situată la 16 kilometri de orașul Măcin, localitatea Greci se întinde la poalele celor mai vechi munți din România, oferind turiștilor peisaje și locuri de neuitat. Deşi prezintă elemente de unicitate, Parcul Naţional Muncii Măcinului nu atrage un număr mai mare de turişti din cauza lipsei infrastructurii în domeniu.

Primarul comunei Greci a înţeles acest lucru și e decis să implementeze proiecte care să transforme localitatea într-o staţiune turistică.
Nicolaie Mocanu a vorbit, într-un interviu acordat reporterilor „Dezvăluiri”, despre planurile sale de modernizare a localității.

 „Greci este pentru județul Tulcea cum este Ardealul pentru România”

„Comuna Greci este cea mai mare comună mono-satală din județul Tulcea. La nivelul lunii iulie 2017 aveam 5.226 de locuitori. Comuna este situată la poalele munților Măcinului, din acest punct de vedere suntem privilegiați: avem și munte și ieșire la Dunăre, la brațul Măcin. 
Faptul că am fost apropiați de Brăila și Galați, iar în perioada de până în 1989 erau foarte mulți navetiști în cele două orașe, a făcut ca acest contact cu zonele urbane să dezvolte altfel mentalitățile oamenilor din sat. Mie îmi place să spun că Greci este pentru județul Tulcea cum este Ardealul pentru România. Așa cred eu că este”.

Strategia de dezvoltare a comunei Greci pe 10 ani

„Am gândit strategia de dezvoltare pe următorii 10 ani, plecând de la două direcții: agricultură și turism. Dacă pe agricultură lucrurile sunt mai simple deoarece există asociații care se dezvoltă de la sine, pe parte de turism trebuie să contribuim cu toţii. Venim cu partea de agrement, cu partea de infrastructură, în acest sens suntem în faza de licitație cu două mari proiecte de drumuri, care însumează vreo 15 kilometru de artere. Sunt două proiecte, unul pe fonduri UE, unde avem avansul intrat în cont, dar procedurile de achiziție publică sunt foarte stufoase și se pierde foarte mult timp. 
Drumurile sunt în intravilanul comunei. Sunt drumurile în care avem deja realizată partea de apă și canalizare. De aici începem. Anul acesta lucrăm pe partea de racorduri la toate gospodăriile, inclusiv la terenurile virane care pot deveni terenuri construibile. În momentul în care asfaltăm nu vrem să mai avem probleme.
Vor fi executate și rigole de scurgere a apei, fiind o zonă deluroasă, trebuie să punem la punct și această problemă”.

„Este o cerere foarte mare de cazare în zonă”

„Majoritatea turiștilor care vin aici sunt axați pe partea de drumeție și ciclism. Vin, lasă mașinile și pleacă pe munții aceștia bătrâni. Sunt zone foarte frumoase. Nu e loc unde să nu dai de o broască țestoasă, de o șopârlă, ba de un șarpe. Se mai sperie unii, dar le spunem că nu e nicio problemă. De când mă știu eu nu am avut aici probleme. 
Noi vrem să creăm condiții, atracții pentru turiștii care vin în zonă, iar pe de altă parte vrem să creăm o oportunitate pentru oamenii noștri să dezvolte partea de infrastructură turistică, prin agropensiuni. Este o cerere foarte mare de cazare în zona comunei Greci, începând cu luna aprilie, până în august-septembrie, și nu sunt locuri suficiente. 
La ora actuală sunt două pensiuni, mai este un camping cu căsuțe, mai sunt trei pensiuni în construcție și mai sunt aprobate prin PNDR încă două pensiuni”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top