Comisia Europeană

Nereguli constatate de Curtea de Conturi la Primăria Costinești! Prejudiciu de 665.000 de lei

Inspectorii Curții de Conturi au efectuat în anul 2016 un control la primăria Costinești, prilej cu care au constatat mai multe nereguli în cheltuirea banului public. În total, peste 665.000 de lei au fost prejudiciați din bugetul administrației publice locale. Conform raportului Curții de Conturi, în primăria condusă de Traian Cristea ”nu s-a procedat la inventarierea materiei impozabile și a bazei de impozitare în funcție de care se calculează impozitele și taxele aferente. Nu au fost stabilite, urmărite și încasate veniturile provenind din taxa hotelieră, identificându-se în acest sens un număr de 35 de operatori economici-persoane juridice precum și persoane fizice, care desfășoară activități de cazare taxabile dar care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le reveneau privind declararea și plata acesteia. Nu a fost stabilită, urmărită și încasată taxa de gunoi pentru operatorii care desfășoară activități de cazare și alimentație publică și care sunt autorizați de către Autoritatea Națională pentru Turism”. În acest caz prejudiciul a fost de 57.000 de lei.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

 

Cu o sumă mai mare, 372.000 de lei, a fost sărăcită primăria în cazul plății nelegale a unor cheltuieli cu chiria lucrătorilor de poliție din cadrul MAI detașați în vara lui 2015. Situația este similară și în anii 2013, 2014 și 2016.

”Entitatea a decontat în mod nelegal sume pretinse la plată de către executantul unor lucrări de amenajare și reabilitare a unor obiective de natura infrastructurii rutiere ce fac parte din domeniul public al U.A.T.C. Costinești, care au rezultat din aplicarea procentului de 15,8% (reprezentând contribuția de asigurări sociale a angajatorului) asupra consumurilor de resurse aferente funcționării utilajelor, precum și cheltuielilor de transport, valorile rezultate fiind apoi trecute și prin recapitulația de deviz,” se mai arată în raport. În acest caz, Primăria Costinești a pierdut suma de 35.000 de lei.

Pentru un debit neachitat la scadență în sumă de 78.199,67 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor prestate și facturate conform prevederilor unui contract, UATC Costinești a plătit, suplimentar față de obligația restantă, suma de 95.138,84 lei, reprezentând penalități de întârziere aferente perioadei 29.03.2010-14.03.2013 (84.612,04 lei), cheltuieli de judecată (39,3 lei), onorariu avocat (3.500 lei) și cheltuieli de executare silită (6.987,5 lei). Total prejudiciu și în acest caz – 95.000 de lei.

De asemenea, primăria lui Traian Cristea a fost luată în vizor și pentru organizarea zilei de 8 Martie când ”s-a constatat că entitatea a procedat la angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata unor cheltuieli pentru organizarea zilei de 8 Martie în sumă de 20.000 lei, drepturi care excedează cadrului legal aplicabil”.

Și Serviciul Public de Gospodărie Comunală și Prestări Servicii destinate Protecției Populației a procedat la plata nelegală a unor drepturi salariale fără o contraprestație în muncă din partea unei persoane angajate. Din analiza documentelor din dosarul profesional s-a constatat că aceasta a fost angajată cu jumătate de normă ca muncitor necalificat în baza unui contract de munca încheiat în anul 2010, având ca principale atribuții: activități de salubrizare, lucrări de văruit, vopsit, măturat, tăiat spații verzi, lucrări de amenajare și întreținere spații verzi. Totodată, persoana respectivă este încadrată în baza unui contract individual de muncă la Școala Gimnazială Mihai Eminescu Costinești, cu jumătate de normă, pe funcția de secretar cu studii superioare. ”Din discuțiile purtate cu reprezentanții Serviciului s-a constatat ca aceasta nu prestează activitățile stabilite în contractul individual de muncă și în fișa postului, drepturile salariale plătite de entitate fiind o suplimentare a salariului pe care angajata îl primește de la Școala Gimnazială Mihai Eminescu Costinești”, se arată în raportul inspectorilor Curții de Conturi care au stabilit și prejudiciul de 21.000 de lei în acest caz.
Pentru toate aceste nereguli, dar și pentru altele, ”directorul adjunct al Camerei de conturi Constanța a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entității pentru remedierea deficiențelor constatate, urmărirea şi încasarea veniturilor, stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciilor şi recuperarea lor”.

Nu doar raportul pe anul 2015 este dezastruos. Și cel din 2014 consemnează mai multe nereguli. Aici amintim doar suma de 370.000 de lei cheltuită nelegal de administrația condusă de Traian Cristea pentru realizarea unui Festival de Rock pentru Tineret – ”Nopțile Albe de la Costinești”. Deși în mai multe rânduri publicația noastră a cerut primăriei dovezi că acest Festival a existat în realitate, administrația locală ne-a răspuns evaziv, chiar neserios cu privire la acest aspect. Nu aceeași atitudine o va avea Traian Cristea în fața procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța care cercetează cauza.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top