Pe rolul Tribunalului Constanţa s-a aflat astăzi cauza privind obligarea oraşului Năvodari la plata a peste 211 miliarde de lei vechi pentru datoriile şi penalităţile cumulate ale SC TSP ECOTERM SA, în dosarul cu numărul 1103/118/2009.
Uzina Termocentrală Midia cerea obligarea la plata a 211 184 407 900 de lei vechi, reprezentând, în opinia reprezentanţilor acestora, penalităţi (peste 100 de miliarde de lei vechi) şi facturi la energia termică.
Un articol de Andreea PAVEL, Sebastian TARCEA
Totodată, în paralel, aceştia au introdus şi acţiunea de sechestru şi de faliment a Ecotermului. Dacă acţiunea judecată azi ar fi fost admisă, echivala cu recunoaşterea de către instanţă a faptului că acea creanţă reclamată este certă, lichidă şi exigibilă (ajunsă la termen).
Instanţa a respins acţiunea pe care UT Midia a precizat-o ulterior ca fiind întemeiată pe OUG 119/2007, fapt ce duce la concluzia că suma solicitată constant de aceştia de la Ecoterm nu li se cuvine.
Avocatul numit de primarul oraşului Năvodari să apere interesele oraşului şi ale Ecotermului, Simona Sîrbu, declară că “hotărârea este irevocabilă, nefiind supusă niciunei căi de atac. Mai mult ca sigur că şi acţiunea de faliment invocată de UT Midia pentru aceleaşi considerente (creanţă certă, lichidă şi exigibilă) va fi sigur respinsă datorită precedentului creat. În condiţiile în care sechestrul a fost dispus până la pronunţarea instanţei în cauza de astăzi, măsura sechestrului urmează a fi ridicată.”
Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, precizează că “eram într-o situaţie care nu-mi dădea somn şi linişte, aveam emoţii pentru că, dacă instanţa admitea solicitarea UT Midia pentru oraşul Năvodari însemna dezastru. Este un prim pas în a corecta greşelile imense făcute de vechea administraţie a oraşului şi vechea conducere a Ecotermului.”
Cu toate că au existat două procese verbale prin care se acceptau la plată inclusiv penalităţi prescrise, instanţa a ţinut cont de poziţia procesuală a Ecotermului şi cererea de intervenţie a primarului oraşului Năvodari, Nicolae Matei, invocându-se “vicierea consimţământului subscrisei la momentul semnării acestor protocoale ca fiind smuls prin constrângere în condiţiile în care în toate aceste protocoale se prevedea expres că reluarea serviciului de furnizare a agentului termic în oraşul Năvodari se făcea numai după semnarea acestora.