Afaceri Europene

Navele flotelor NATO vor cumpăra combustibil de la rușii din Portul Constanța?

Cât vor mai funcționa navele de război ale NATO atâta timp cât rușii au pus mâna pe bunkerajul din Portul Constanța

Luând în considerație situația internațională actuală, când Rusia atentează la pacea și siguranța statelor est-europene și cele baltice ex-sovietice, la care adăugăm și recentele mișcări de trupe ale flotelor SUA și ale Franței care și-au mobilizat nave de război trimițându-le către Portul Constanța, nu putem să omitem un aspect extrem de important. Aspect de care nu se știe dacă cineva a ținut cont atunci când a fost de acord cu vânzarea  serviciului de bunkeraj din Portul Constanța chiar către o firmă apropiată lui Vladimir Putin.

Un articol de Ștefan KOSTOFF

Oare strategii SUA sau ai Franței nu s-au gândit la o chestiune elementară a războiului, aceea de a asigura securitatea logisticii și resursele mașinii de război astfel încât să fie evitate actele de sabotaj sau alte acțiuni care ar putea să pună în pericol misiunile de luptă? Noi credem că nu, de vreme ce serviciul de bunkeraj, adică serviciul care are ca obiect de activitate aprovizionarea cu combustibil al navelor din Portul Constanța, inclusiv cele militare este asigurat de compania controlată de ruși Gazpromneft Marine Bunker.

Gazprom va vinde combustibil navelor NATO…

O companie controlată de rușii de la Gazprom și care își desfășoară activitatea din plin în Portul Constanța este Gazpromneft Marine Bunker. Aceasta se ocupă de bunkerajul navelor și nu de multă vreme ( martie 2013) a finalizat operaţiunea de preluare a companiei Marine Bunker Balkan, companie membră a grupului de firme controlat de Unicom Holding. Constantin Iavorski, fost ministru al energiei din Republica Moldova controlează întreaga structură.  Surse din presa centrală, precum Ziarul Financiar, au dezvăluit încă de multă vreme date despre evoluția și componența acționariatului Unicom Trading, compania fiind controlată, de către familia Iavorski. Sprijinit de greii din PSD firmele aceluiași Iavorski ar fi câştigat contracte cu Statul Român cum ar fi CFR sau Termocentrale.

După bunkeraj urmează Oil Terminal?

Combustibilul necesar navelor și manipulat de navele de bunkeraj este luat de la terminalele petroliere aflate în Portul Constanța și care, cel puțin deocamdată, încă mai aparțin societății Oil Terminal. Oil terminal raportează an de an venituri din ce în ce mai mici. Veniturile fiind mici urmează ca la un moment dat să raporteze și profit spre zero. Această tehnică de a declara activitatea unei companii ca neprofitabilă, cu venituri foarte mici și cheltuieli foarte mari a fost aplicată tuturor companiilor de stat care au fost inițial declarate în stare de faliment și apoi au fost vândute pe “doi lei” așa zișilor băieți deștepți. Prezența rușilor la Oil Terminal este binecunoscută, aceștia având în acționariatul companiei oameni ai Lukoil. Mai multe firme controlate de ruși printre care și Petrotel Lukoil au devenit clienți importanți ai Companiei Oil Terminal. Devenind clienți importanți au reușit să influențeze activitatea Oil Terminal. Surse din interiorul companiei susțin că tendința este de a se  înlesni preluarea de către rușii de la Lukoil a societății Oil Terminal este evidentă.

Actualitate

To Top