Editorial

Musk a mâncat mici la Bran, Wagner și Mozart i-au cântat la petrecere

Timp de mai multe zile la finalul săptămânii trecute, zeci de ziare și televiziuni centrale ne-au relatat cu amănunte unde a fost văzut, unde s-a oprit, unde a petrecut, ce a mâncat și ce a băut Elon Musk – în România! Luni MAI a confirmat oficial că Elon Musk nu a fost niciodată în România. Această „țeapă a anului” ar trebui să redeschidă dezbaterea pe tema dezinformării, dar, în mod previzibil, nimeni nu zice nici Pâs!
Practic, singurul comentariu la obiect, în presa centrală, a fost cel strecurat de astrologul Radu Ștefănescu într-un articol satiric publicat în Evenimentul Zilei: „S-a arătat încă odată puterea imensă de manipulare a presei și că mulțimea înghite momeala cu undiță cu tot. Dacă mâine o să apară în presă că un avion de vânătoare rusesc a mitraliat o școală din Boșimanii Noi și a omorât 152 de copii, toată lumea o să ceară răzbunare și război. Casus belli!
Fiind plecat prin țară, am înregistrat fragmentar detaliile odiseei lui Musk prin România: Mai întâi, nu mai existau elicoptere în România – Musk închiriase tot ce prinsese în București, firme din Constanța și alte părți trebuiau sa acopere deficitul și să completeze mega-flota de păsări zburătoare ce ar fi trebuit să transporte suita prințului întunericului Elon Musk. La următoarea oprire prin țară, am aflat că aeroporturile din București sunt sufocate – peste 140 de zboruri private se învârteau pe cerul Capitalei, așteptând să aterizeze. „Dar de ce nu aterizează la Brașov, unde doar ce s-a inaugurat cel mai nou aeroport internațional din România?” m-am întrebat eu. „Pentru că vor să viziteze toată România!” păreau să îmi răspundă știrile, din ecranul televizorului în care un reporter zgribulit și singur ne înșira fabulații despre locurile vizitate de Musk pe meleaguri românești…

Pe 29 octombrie, dimineața, Elon Musk a scris pe Twitter că „pâinea caldă și produsele de patiserie sunt printre bucuriile vieții”. Urmat la scurtă vreme de un alt comentariu, din care reieșea clar că anteriorul fusese o provocare la adresa veganilor și a politicilor de excluziune de pe platforma Twitter, unde atitudinile stângiste, vegane, pro-LGBTQ sunt încurajate de ani de zile, în timp ce orice atitudine asimilată ca fiind opusă este suprimată. Musk doar ce cumpărase Twitter și băga bățul prin gard, în stilul său bine cunoscut – pentru a se lăuda și a-și lăuda produsul, care era acum chipurile mai bun, mai liber…
Nu și în România! Aici, presa centrală a luat (din prostie?) comentariul referitor la pâine ca un semn clar că Musk a descins pe meleaguri mioritice. „Musk a mâncat pâine cu sare!” ne-au relatat excitați reporterii – chipurile – de teren. Pâinea ca pâinea, dar cu sarea ce-ați avut?
Mai departe, toată sarabanda de zvonuri fantasmagorice pe care probabil le știți: Angelina Jolie, cina la stână, ce i-a plăcut și ce a cerut, alte locuri vizitate, suita de personalități numite sau nenumite care chipurile erau așteptate sau deja veniseră la petrecere. Nimeni nu ridica obiecția – normală pentru oricine a fost vreodată la castel, la Bran, că nici în cele mai încăpătoare săli ale castelului nu pot încăpea nici un sfert din cele 140 de personalități care fuseseră – chipurile – invitate, bașca toată suita de ospătari, mobilierul și alte echipamente necesare unei petreceri.

La final, totul s-a destrămat ca un vis pe care abia ți-l mai aduci aminte a doua zi, din care te scuturi, speriat că nu ai auzit alarma deșteptătorului și întârzii la serviciu. Luni, deja totul se dovedise a fi o fabulație și toți actorii piesei se purtau ca și cum nimic nu se întâmplase. Exceptând scuzele prezentate de Libertatea, nicio altă instituție de presă nu a comentat asupra dezinformării monstruoase pe care o croiseră, timp de cel puțin trei zile.
E, asta a fost, ne-am păcălit și noi, ne-a luat gura pe dinainte… Sau nu? În definitiv, fabulația cu Elon Musk a fost propagată de aceleași canale media care acum doi ani ne spuneau că măștile nu sunt bune. După care se suceau după două luni – măștile nu sunt numai bune, ci și absolut necesare! Virusul e crunt, nimeni nu e cruțat, chinezii pică pe stradă ca muștele. Autoritățile sunt la datorie, măsurile sunt necesare și „impuse de pandemie” – nu de autorități. Cei care comentează sunt inconștienți. Iar vaccinul e singurul care poate opri pandemia, pentru că cei care se vaccinează sunt siguri – pentru ei și pentru apropiații lor.
Un alt mit superb promovat de presa centrală este acela al faptului că dezinformarea vine în presă prin canalele Kremlinului sau cel mult prin talk-show-urile incomode. Știrile sunt bune – pentru că sunt oficiale – dar internetul și rețelele sociale sunt bântuite de dezinformări și dezinformatori rapace, care fac prăpăd în rândul proștilor care „cred tot ce citesc pe Facebook”. „Războaiele nu se duc doar cu arme! Informațiile false sunt la fel de periculoase!” Mda, sigur… Să îi văd eu pe al’de CNA că se iau de cineva din presă pentru povestea cu Elon Musk…
Practic, dacă trecem în revistă ultimii doi ani, de fiecare dată nu amărâții de pe net cu 500 de urmăritori pe Facebook, ci presa centrală a promovat cu elon orice fabulație. Ca orice vis, acestea s-au destrămat fără urmă, fără remușcare și rușine, fără scuze. În ianuarie 2022, un ziar danez și-a cerut scuze publicului pentru ralierea la propaganda oficială privind Covid, care – așa cum se dovedise însutit până la acea dată – nu era dublată de niciun studiu serios și era contrazisă de cruda realitate. A părut începutul unei retrageri pe tot frontul. În realitate, danezii au picat de proști, gestul lor fiind unul singular, la fel ca scuzele „Libertății” după mascarada cu Elon Musk la Bran.
Presa în care m-am format eu și aproape toți jurnaliștii activi din ziua de azi a fost o presă suspicioasă, critică la adresa autorităților. Cum s-au schimbat toți în ziariști de Scînteia, mândri raportori ai depășirii cotelor la producția de brațe suflecate și aprigi critici ai dușmanilor de clasă?
Fără reacție, presa centrală a privit alunecarea țării spre un sistem de partid unic, în care majoritatea politicienilor cântă de pe aceeași partitură, iar dizidenții sunt tolerați doar în măsura în care pot asigura aparența diferenței de opinii și a competiției reale. Și a preluat cu entuziasm, la rândul ei, partitura.
Într-adevăr, majoritatea miturilor și fabulațiilor din ultimii ani au emanat de la politicieni. Asemeni presei, nici în politică nu s-a găsit mai nimeni să își ceară scuze sau măcar să recunoască dacă nu tembelismele, atunci măcar greșelile făcute în pandemie, în război, în sancțiuni, în măsurile de zi cu zi – care sunt așa de proaste încât ne-au adus în mocirla economică în care ne chinuim acum să respirăm. Trăim în lumea basmelor – totul este bine, dacă nu – a fost doar un vis… Ți s-a părut, Vasile, culcă-te la loc!

Un articol de Răzvan PETRE

P.S. La final, un meme repostat de Musk, în referință la dezinformările apărute despre el în presa centrală.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top