Politic

Moțiune pe tema Educației, inițiată în Camera Deputaților de parlamentarii din Forța Dreptei și USR

Parlamentarii din Forța Dreptei și din USR au depus astăzi, în plenul Camerei Deputaților, moțiunea simplă cu titlul „Îndrăznesc să susțin educația”, în contextul grevei și protestelor cadrelor didactice.

Anunțul depunerii moțiunii a fost făcut de deputatul Alexandru Kocsis, deputat Forța Dreptei, care a solicitat majorității parlamentare adoptarea moțiunii și satisfacerea revendicărilor cadrelor didactice.

Iată mai jos textul acestei moțiuni:

#Îndrăznesc să susțin educația!

România se află într-una dintre cele mai serioase crize sociale din ultimii 18 ani. Sute de mii de cadre didactice și persoane care își desfășoară activitatea în cadrul unităților de învățământ se află în grevă din data de 22 mai.

Această grevă nu a apărut de nicăieri. S-au transmis nenumărate semnale de avertisment Guvernului cu privire la subfinanțarea cronică a Educației şi salariile total neatractive ale profesorilor. Subfinanțarea educației a condus la rezultate dezastruoase pentru România, cum ar fi:

  • „Primul loc” în Europa la părăsirea timpurie a școlii cu un procent de 16% al tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani care nu mai urmează studiile (2022, date Eurostat);
  • Ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 ani ce au studii universitare. Cu doar 25% suntem departe de media europeană de 42% şi de ținta de 45% vizată de UE până în 2030 (2022, date Eurostat);
  • Gradul de alfabetizare funcțională pentru elevii români ani este extrem de scăzut, peste 40% dintre elevi plasându-se în zona „nefuncţional” în ultimii ani, indiferent de testele folosite și de metodologia utilizată
  • Inechitatea salarială din domeniul bugetar care plasează salariul mediu din ȋnvăţământul românesc între codașii Europei.

Aceste date sunt doar vârful icebergului dezastrului din sistemul educațional şi este evident că greva profesorilor reprezintă un gest de disperare.

Parlamentul României și Guvernul României trebuie să ia în serios aceste situații și să schimbe paradigma subfinanțării sistemului educațional.

În Programul de guvernare aprobat de Parlamentul României prin Hotărârea nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului se menționează că „Pentru operaționalizarea acestui proiect, Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB) și de până la 3% din bugetul național (1% din PIB) pentru finanțarea publică a cercetării, complementar cu finanțarea asigurată prin PNRR, sub tutela Proiectului „România Educată“”.

Având în vedere că încrederea acordată Guvernului a fost acordată pentru realizarea Programului de guvernare asumat,

Camera Deputaților solicită Guvernului României prin prezenta moțiune:

  • Luarea tuturor măsurilor necesare în vederea pregătirii bugetului pentru anul 2024 în conformitate cu Programul de guvernare, care să cuprindă minimum 18% din bugetul național / 6% din PIB;
  • Creșterea de îndată a salariilor profesorilor conform principiului „salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.

(Sursa Foto – Facebook/Bogdan Bola)

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top