Potrivit experților militari ruși, Federația Rusă ar putea desfășura în regiunea Mării Negre o escadrilă de avioane de vânătoare MiG-31 dotate cu rachete de ultimă generație Kinjal (“Pumnalul”).
Racheta Kinjal este un mijloc modern de lovire a portavioanelor, navelor de linie și a crucișătoarelor inamicului potențial. Specialiștii militari apreciază că această rachetă ar fi o Iskander M modificată pentru a putea fi lansată de la bordul unui MIG 31. Deși ca origine este o rachetă balistică cu rază scurtă (500 km), prin lansarea de la înălțime și viteză mare, poate atinge o rază de până la 2000 km. Are regim de zbor hipersonic (M 10).
Expertul militar rus Viktor Murakovschi apreciază că “cel puțin o escadrilă de MiG31 dotate cu sisteme Kinjal poate intra în serviciu în orice flotă rusească, oriunde în lume, în orice regiune în care avem flote și flotile. Avem nevoie să desfășurăm escadrile în regiunile Marea Neagră, Marea Baltică, Flota Nordului, regiunea Pacific etc. Complexele de rachete Kinjal ar putea deveni un bun instrument de luptă nu numai împotriva navelor echipate cu armamente de înaltă precizie, ci și pentru combaterea grupărilor de atac. Folosind această metodă asimetrică, incredibil de ieftină în comparație cu înființarea unei grupări de asalt, putem neutraliza aproape complet această amenințare”.
Potrivit expertului menționat, noile sisteme de armamente anunțate de președintele Putin (racheta balistică intercontinentală Sarmat, racheta de croazieră cu focos nuclear Burevestnik, drona Poseidon, complexul de rachete Kinjal etc.) reprezintă răspunsul asimetric al Rusiei la amenințările militare de astăzi împotriva Rusiei: „este un răspuns asimetric, în care am creat noi clase de armamente în locul unor armamente din actualele sisteme. Nu ne așteptăm ca și alte state să dețină în viitorul apropiat armamente de acest gen”. Crearea de armamente care să combată noile arme rusești ar fi posibilă doar într-un viitor îndepărtat, apreciază expertul citat.
În luna decembrie 2017, sistemul de rachete supersonice Kinjal a intrat, în regim de „exploatare de probă”, în înzestrarea Districtului Militar Sud al Federației Ruse.
La 1 martie 2018, în discursul despre Starea Națiunii prezentat în Duma de Stat, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a prezentat noua rachetă supersonică Kinjal ca fiind imună în fața sistemelor de apărare antirachetă din lume. Cu această ocazie, liderul rus a anunțat că Rusia deține arme hipersonice care asigură o invulnerabilitate la sistemele de apărare antirachetă și o rază de acțiune mai mare decât în cazul altor rachete balistice.
În luna martie 2018, Forțele aerospațiale ale Rusiei au testat în premieră noua rachetă balistică hipersonică. Cu această ocazie, un avion de luptă MiG-31 aparținând Forțelor Aerospațiale Ruse a efectuat un antrenament privind lansarea, într-o zonă prestabilită, a unei rachete balistice hipersonice care face parte din sistemul aerian de înaltă precizie Kinjal. Lansarea s-a efectuat cu succes, iar racheta hipersonică a lovit ținta desemnată de la sol.
În luna aprilie 2018, o escadrilă de avioane de vânătoare MiG-31 dotate cu rachete de ultimă generație Kinjal (între 12 și 16 avioane) a intrat în serviciu în regiunea Mării Caspice.
În luna mai 2018, avioane de vânătoare MiG-31K înzestrate cu rachete Kinjjal au participat la parada de Ziua Victoriei, survolând Piața Roșie din Moscova.
În perioada decembrie 2017 – iulie 2018, au fost efectuate peste 350 de zboruri ale aparatelor MiG cu rachete Kinjal de către escadrila aflată în serviciu experimental în Districtul Militar Sud.
Recent, în luna iulie a.c., Forțele Armate rusești au desfășurat aplicații militare cu utilizarea unor bombardiere strategice Tu-22M3 și avioane de vânătoare MiG31K având la bord rachete Kinjal, în cadrul cărora au fost testate planificarea, pregătirea și utilizarea în comun a sistemelor de lansare de rachete tip Kinjal și a bombardierelor purtătoare de rachete de rază lungă tip Tu-22M3, precum și desfășurarea de operațiuni de luptă aeriană pentru asigurarea acoperirii aeriene a acțiunii unor grupări de atac. Aplicațiile vor continua pentru extinderea capacităților militare ale noii rachete.
