Politic

Monumentul de la Straja, între interesele Fundației Județene pentru Tineret Constanța și eforturile deputatului Bogdan Bola

Monumentul Tineretului de la Straja ar trebui sa fie unul dintre cele mai importante obiective turistice din județ, însă din păcate foarte puțini îi cunosc povestea sau au ajuns vreodată acolo. Monumentul, denumit Făclia Tinereții, Statuia Victoriei sau Îngerul Căzut, este doar unul dintre imobilele aparținând „misterioasei” Fundații Județene pentru Tineret din Constanța și se degradează pe zi ce trece!

În 2017, în calitate de consilier județean liberal, deputatul partidului Forța Dreptei, Bogdan Bola, era numit în Comisia pentru evaluarea, supravegherea și controlul Fundației Județene pentru Tineret Constanța de către Consiliul Județean Constanța în temeiul Legii nr. 146/2002. Hotărârea de numire a lui Bogdan Bola a fost contestată de Fundația Județeană pentru Tineret Constanța, invocându-se neaprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 146/2002.

Instanțele judecătorești au dat dreptate Consiliului Județean în acest proces, în sensul în care acesta a acționat legal numind o persoană pentru a controla Fundația. Din păcate, comisia pentru evaluarea, supravegherea și controlul Fundației Județene pentru Tineret Constanța nu și-a desfășurat activitatea din cauza lipsei reprezentantului prefectului (!!), lipsă motivată de neaprobarea aceluiași regulament.

Iată ce declară deputatul constănțean Bogdan Bola în acest context:

„Având în vedere că la începutul anului 2020, Ministerul Tineretului și Sportului a reluat procedura de aprobare a acestui Regulament, dar aceasta a fost (din nou) tergiversată, Bogdan Bola a solicitat în luna februarie a anului 2021 noului ministru al Tineretului și Sportului, dl. Carol Eduard Novak, să explice de ce acest Regulament nu a fost aprobat, răspunsul primit în data de 3.02.2021 fiind următorul:

“La Parlament se află în stadiu de mediere Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 166/2002 pentru modificarea și completarea Legii nr. 146/2002 privind regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret și a municipiului București și al Fundației Naționale pentru Tineret (PL nr. 618/2004), proiect propus de către Ministerul Tineretului și Sportului a fi inclus în Lista Priorităților legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinară parlamentară a anului 2021. Demersurile privind adoptarea Regulamentului de aplicarea a Legii nr. 146/2002 vor continua după aprobarea proiectului de lege mai sus menționat.”

În urma primirii acestui răspuns, am adresat o solicitare către Comitetul Liderilor Grupurilor Parlamentare să adauge pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților proiectul PL nr. 618/2004, iar în data de 20.12.2021, aceasta a fost discutată:

“PUNCTUL 4

Solicitare din partea domnilor deputați Bogdan-Alexandru Bola și Alexandru Kocsis-Cristea referitoare la proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.166/2002 pentru modificarea și completarea Legii nr.146/2002 privind regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret și a municipiului București și al Fundației Naționale pentru Tineret (PL 618/2004)

Domnul Alfred-Robert Simonis (PSD):

Avem o solicitare din partea domnilor deputați Bogdan-Alexandru Bola și Alexandru Kocsis-Cristea referitoare la proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166.. Da. Să așteptăm adoptarea hotărârilor de guvern de stabilire a competențelor ministerelor și după aceea vorbim. Cerem un punct de vedere al Guvernului cu privire la cele două solicitări făcute de cei doi deputați. Deci, încă nu avem un guvern care să aibă un punct de vedere, noul guvern să aibă un punct de vedere pe această solicitare.

Rămâne ca la primul BP, după ce lucrurile acestea vor fi stabilite, să avem… Vă rog.

Domnul Gabriel Andronache (PNL):

Da. Mulțumesc. Va fi o chestiune interesantă din punct de vedere constituțional, deoarece această reglementare a rămas pendinte din momentul în care era în activitate dispoziția constituțională referitoare la comisiile de mediere. După 2003, așa cum știți, au fost stabilite alte competențe ale Camerelor care formează Parlamentul și au dispărut comisiile de mediere, fiind stabilite ca prima Cameră sesizată și Camera decizională. Va fi foarte interesant de văzut cum vom închide procedura parlamentară pe acest proiect și cred că ar fi cazul să solicităm și Consiliului Legislativ un punct de vedere pe tema aceasta.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Pentru că nu vorbim despre asta acum, vă supun votului propunerea de a amâna decizia în acest sens, până ce avem un punct de vedere al noului Guvern învestit. Ok? E cineva împotrivă? Nu. Se abține cineva? Nu. Mulțumesc. Adoptat.“

Având în vedere cele menționate anterior, am adresat următoarele întrebări doamnei Gabriela FIREA, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse:

– Există măsuri luate sau care urmează a fi luate privind punerea în valoare a monumentului Tineretului de la Straja din Județul Constanța?

– Aveți în vedere realizarea unei evaluări naționale privind patrimoniul aflat în administrarea fundațiilor județene pentru tineret și starea acestora?

– A fost emis un punct de vedere privind proiectul înregistrat PL nr. 618/2004 de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse?

– Cum ar trebui să se comporte Consiliile județene în privința delegării celor 3 membri în consiliile de conducere ale fundațiilor în lipsa Regulamentului de punere în aplicare al Legii nr. 146/2002?

– A fost operaționalizat registrul fundațiilor județene de tineret prevăzut de Legea nr. 146/2002?

Acest ping-pong administrativ este doar un exemplu al modalității în care instituțiile, prin oamenii ce le reprezintă, înțeleg să facă administrație și chiar dacă aflăm în mod constant de ce nu se poate, nu ne vom opri aici! Este o luptă pe care o duc de mulți ani și pe care intenționez să o duc până la capăt!”

(Sursa foto – Facebook)

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top