Ancheta

MINUNE: Icoana din Lazu NU (mai) plânge! (VIDEO)

Un proverb din bătrâni spune că o minune ține doar 3 zile. La biserica din satul Lazu, județul Constanța, minunea icoanei care plânge a ținut doar câteva ore.
O postare de pe pagina de Facebook a parohiei Lazu ne-a atras atenția, căci ea vorbea despre o veritabilă minune: „În această seară, 07-01-2019, Icoana Maicii Domnului a început să lăcrimeze în Biserica din parohia noastră. Slavă să-i aducem Maicii Noastre.”.

Doar două persoane venite să vadă minunea

Am mers deci la biserica din Lazu, să vedem minunea cu ochii noștri. Spre surpinderea noastră, am găsit în biserică doar două persoane dornice să vadă minunea (se vede treaba ca nici minunile nu mai sunt ce au fost!) și o doamnă cucernică, ce stătea lângă icoană, cu scopul vădit de a povesti oricui despre cele întâmplate. Am aflat că avem de-a face cu o icoană „celebră”, plimbată în ultimii ani prin multe țări, unde are obiceiul să facă minuni și să provoace vindecări miraculoase.

MINUNE: Icoana din Lazu Nu (mai) plânge!

O icoană din satul constănțean Lazu a început ieri să plângă cu lacrimi de mir. Cel puțin așa a pretins preotul paroh, într-o postare pe Facebook. Am fost să vedem minunea cu ochii noștri. Ce a ieșit, vedeți mai jos: https://www.dezvaluiri.ro/minune-icoana-din-lazu-nu-mai-plange-video/

Publicată de Dezvăluiri.ro pe Marţi, 8 ianuarie 2019

Pe pagina de Facebook a parohiei am găsit mai multe amănunte și chiar „instrucțiunile de utilizare” – în ce fel de boli e specializată icoana: „Această icoană are o vechime de peste 200 ani și este cunoscută în toată Ucraina. Din 2005 până în prezent, chipul Maicii Domnului din Baytali a vizitat sute de biserici din Ucraina, Rusia, Moldova, Italia și Uzbekistan. Prin rugăciunile credincioșilor, mulți au primit ajutor de la Maica Domnului în rezolvarea diferitelor probleme cotidiene, dar și duhovnicești. Au fost înregistrate cazuri de tămăduiri de boli canceroase, îmbunătățirea vederii, naștere de prunci în familiile ce nu aveau demult copii. Nădăjduim că prin această sfințenie vom primi o nouă binecuvântare cerească pentru biserica noastră, pentru creștinii noștri și spor în toate intențiile noastre cele bune.”.

Se pot săruta doar tampoanele demachiante de pe icoană, nu și geamul!

Am găsit icoana închisă cu lacăt într-o cutie de lemn, sub geamul căreia erau agățate mai multe bijuterii din aur, ba chiar și un ceas din același material. Am aflat că bijuteriile au fost donate de către persoane care s-au rugat la icoană și, după ce Maica Domnului le-a ascultat rugăciunile, au ținut să o răsplătească prin aceste bijuterii. Ca să fie și mai clar că minunile nu sunt pe gratis, exact lângă icoană tronează, la vedere, cutia milei, pe care scrie: „Ajutor pentru Sfânta Biserică”.
La baza icoanei, pe geam, sunt așezate câteva tampoane demachiante.

Aflăm că ele au rolul de a media gestul adorației, între buzele credinciosului și Maica Domnului: „Nu aveți voie să atingeți geamul, ci doar aceste tampoane”, ni s-a adus la cunoștință.

Mirul s-a… evaporat. Căci se usucă repede, nu-i așa?

Cât despre lacrimile de mir, ei bine… s-au evaporat! Lăsând totuși în urma lor… mirosul.
„A izvorât mir din icoană, și aseară și azi dimineață. Puteți să mirosiți mireasma mirului, doar pe partea cu Mântuitorul. Mir a curs foarte mult aseară, dar el se usucă foarte repede. Puțin se mai vede ce s-a prelins azi dimineață, aici undeva, nu îmi dau seama. Aici se mai vede o brobonică, dar era plin. El se usucă foarte repede. Rămâne în schimb mireasma”.
După ce ne-am lămurit că nu suntem vrednici ca icoana să ne dea un semn, am aflat că odorul de preț cunoaște și calendarul bisericesc. Pentru că provine din Ucraina, unde sărbătorile se țin după vechiul calendar, cu 13 zile întârziere, icoana are grijă să producă minuni doar în zile de sărbătoare după vechiul calendar:
„Anul trecut, de Crăciun pe stil vechi, a izvorât mir. Pentru că icoana vine din Ucraina și slujbele se țin pe rit vechi. Era într-o zonă a Chișinăului. Și mirul s-a uscat, iar anul acesta, tot de Crăciunul pe vechi, a izvorât din nou. Nu numai în interior, ci și în exterior.”

O minune venită la țanc pentru protopopul Pițigoi

Icoana a fost adusă în Lazu de către părintele Pițigoi Mocanu George (foto sus), căruia o astfel de minune i-a picat la țanc, ținând cont de recenta sa numire în funcția de Protopop al zonei Mangalia, dornic deci să demonstreze că merită această funcție.

Mihai Răzvan ROTARU
Ștefan Doru COPOȚ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top