Litoralul românesc

Ministerul Sănătăţii doar se preface că ştie situaţia gripei porcine!

Deficitar la capitolele de informare publică şi prevenirea îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătăţii şi-a descoperit un talent excepţional în numărarea cadavrelor. Zi de zi, pe site-ul Ministerului sunt postate noi rapoarte ale situaţiei îmbolnăvirilor şi deceselor cauzate de gripa nouă, rapoarte care, la o analiză mai atentă, sunt puse sub semnul îndoielii. În cuprinsul acestor rapoarte sunt prezentate date contradictorii şi care sunt adesea contrazise de diferite surse oficale.

Un articol de Răzvan PETRE

Chiar şi în ceea ce priveşte numărul deceselor din România, rapoartele Ministerului Sănătăţii sunt pline de aberaţii, cel mai recent exemplu în acest sens fiind raportul din 8.11.2010, în care cifra totală a persoanelor moarte din cauza gripei porcine este stabilită la 82, pentru ca, doar câteva rânduri mai jos, în acelaşi raport, să se spună că este vorba de doar 73 de morţi. În timp ce Ministerul Sănătăţii numără morţii imaginari, specialiştii din alte ţări vorbesc despre faptul că îmbolnăvirile şi decesele cauzate de gripă pot fi doar estimate, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încetat să mai contabilizeze îmbolnăvirile de gripă porcină de mai bine de şase luni – situaţie în care demersul morbid al „specialiştilor” români pare cel puţin ridicol.

În ultimele luni, Ministerul Sănătăţii din România s-a confruntat cu o situaţie de criză, legată de gripa porcină. Această criză nu a fost provocată de către numărul îmbolnăvirilor de gripă nouă, ci de faptul că majoritatea pacienţilor, dar şi a cadrelor medicale, a ales să ignore vaccinarea anti-gripală, denunţând campania de informare în acest sens ca fiind deficitară. Confruntaţi cu această criză de încredere, specialiştii din Ministerul Sănătăţii au replicat printr-o serie de măsuri aberante, cum ar fi aceea de a le imputa pacienţilor costurile tratamentului anti-gripal, în situaţia în care aceştia refuză vaccinarea. În paralel, Ministerul Sănătăţii s-a apucat să facă concurenţă „Ştirilor de la ora 5”, prezentând aproape zilnic numărul deceselor cauzate de gripa porcină.

Cifrele Ministerului, contrazise de surse oficiale

Rapoartele prezentate aproape zilnic de către Ministerul Sănătăţii vizează numărul de îmbolnăviri, dar şi decesele cauzate de gripa porcină, în România, dar şi la nivel global. Cu toate acestea, rapoartele, care au circa patru pagini fiecare, nu citează nici o sursă oficială pentru datele oferite publicului.
În încercarea de a verifica datele din rapoarte, am accesat site-urile Internet ale Ministerelor şi Agenţiilor guvernamentale din mai multe state, pentru a vedea ce cifre oferă acestea. Concluzia la care am ajuns destul de rapid este aceea că datele din rapoartele MS din România corespund arareori cu situaţia prezentată de ministerele de profil din alte ţări.
Ca exemplu vă oferim situaţia deceselor provocate de gripa porcină în Marea Britanie. În această ţară, Ministerul Sănătăţii a decis înfiinţarea unei agenţii speciale a cărei muncă este dedicată exclusiv pandemiilor de gripă. Conform ultimelor rapoarte făcute publice de către Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie şi datate pe 17.12.2009, numărul deceselor cauzate de gripa porcină este de 360, cu 251 de decese în Anglia. Repetăm – acestea sunt datele oficiale, puse la dispoziţia publicului de cea mai înaltă şi mai competentă autoritate medicală din Mare Britanie.
Comparând cifrele oferite de Londra cu cele date publicităţii de Ministerul Sănătăţii din România, observăm o mare discrepanţă. Astfel, tot pe data de 17.12.2009, MS din România anunţa că în Marea Britanie se înregistraseră doar 284 de decese atribuite gripei porcine, cu 76 de cazuri mai puţin decât număraseră oficialii britanici… . Discrepanţa între cele două rapoarte continuă se se păstreze şi în rapoartele curente ale Ministerului Sănătăţii. Astfel, la ultimul raport, specialiştii români în numărarea morţilor din Marea Britanie ne anunţau că, până pe data de 8 ianuarie 2010, în ţara reginei Elisabeta a II-a se înregistraseră, în total, 309 decese cauzate de gripa porcină. Altfel spus, specialiştii români nu au ajuns nici în momentul de faţă la cifra deceselor comunicată oficial de Ministerul Sănătăţii din Mare Britanie, în urmă cu o lună!
Această situaţie ne pune pe gânduri: Oare de unde îşi iau specialiştii români datele, dacă nu de la ministerele sănătăţii din celelalte state? Din presă? Din burtă? De la Mama Omida?

Ministerul Sănătăţii are cel puţin două cifre, pentru numărul deceselor din România

Discrepanţa care există între cifrele oficiale oferite de Ministerul Sănătăţii şi situaţia reală din alte state de pe mapamond este completată, nefericit, de abrambureala totală privind numărul deceselor înregistrate în România. Rapoartele date publicităţii de MS încep cu prezentarea numărului de îmbolnăviri şi de decese înregistrate recent, după care urmează numărul total al îmbolnăvirilor şi deceselor înregistrate în România, până la data raportului. În continuare se află două tabele, în care sunt scrise datele din alte ţări, daaar… şi cele din România!
Comparând datele de la începutul raportului cu cele din tabel, observăm că numărul deceselor din România nu este decât arareori acelaşi, în ambele locuri. Astfel, raportul din 8 ianuarie începe prin a ne anunţa că numărul oficial este de 82 de decese, de la începutul epidemiei. Ceva mai jos, în tabel, numărul total al deceselor din România este de… 73, cu 8 decese „înregistrate de la ultimul update naţional”. Nici măcar dacă adunăm decesele noi cu cifra totală din tabel (8 + 73 = 81) nu reuşim să ajungem la cifra oficială de 82 de decese, comunicată la începutul raportului!
Abrambureala generalizată este o constantă a rapoartelor Ministerului Sănătăţii. Uneori, adunate, cifrele din tabel dau un număr mai mare decât cel de la începutul rapoartelor. Alteori dau mai puţin… . În nici unul dintre raportele pe care le-am consultat, cifra oficială a deceselor comunicată iniţial nu este confirmată de cifra din tabel… .
Aşadar, putem afirma cu siguranţă că Ministerul Sănătăţii din România habar nu are care este numărul real al deceselor cauzate de gripa nouă, în ţara noastră. Sau putem spune că la întrebarea: „Câţi oameni au murit în România de gripă porcină, până în momentul de faţă?” Ministerul Sănătăţii are cel puţin două răspunsuri, radical diferite… .

Metodologia specialiştilor români, contestată la nivel global

Iniţiativa Ministerului Sănătăţii din România, de a prezenta numărul deceselor cauzate de gripa porcină, este una pe care mai multe state şi organizaţii mondiale cu atribuţii în combaterea gripei porcine au abandonat-o de mult. Motivul principal pentru luarea acestei decizii constă în faptul că este, practic, imposibil de contabilizat exact numărul îmbolnăvirilor şi deceselor cauzate exclusiv de gripă. Pentru un pacient care suferă de diabet într-o formă avansată şi care se îmbolnăveşte de gripă, decesul ridică o serie de întrebări. În acest caz, medicul care face autopsia trebuie să decidă: Diabetul a agravat gripa, sau gripa a agravat manifestările diabetului? Şi lista exemplelor poate continua. Din aceste motive, precum şi datorită duratei mari de confirmare a prezenţei virusului gripal, state ca SUA şi organisme internaţionale ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii au încetat să contabilizeze îmbolnăvirile şi decesele cauzate de gripă (porcină sau de alt fel), preferând să vorbească despre cifre estimative, a căror calcul a fost perfecţionat pe baza unor studii desfăşurate în ultimii douăzeci de ani.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top