Afaceri Europene

Mii de angajați ai societăților portuare și-au pierdut 30% din venitul lunar

Patronatele din Portul Constanța o caută cu lumânarea

Ministerul Muncii a dat o puternică lovitură lucrătorilor portuari. La solicitarea Organizației Patronale „Operatorul Portuar” , ministerul amintit a reușit „performanța” să revizuiască și să respingă avizele privind încadrarea în condiții speciale de muncă a angajaților din cadrul a zece societăți comerciale care își desfășoară activitatea în incinta Portului Constanța. În acest context, toți acești angajați portuari își vor pierde nu mai puțin de 30% din venitul lunar. În baza HG nr.1284/ 2011, privind stabilirea procedurii de reevaluare a locurilor de muncă în condiții speciale, nu mai puțin de 3500 de lucrători portuari beneficiau până luna trecută de 25% în plus la salariul de încadrare, normă de hrană adecvată condițiilor speciale de muncă, antidot,  zile suplimentare la concediul de odihnă. Totodată, măsura luată de Ministerul Muncii implică și mărirea vârstei de pensionare a acestor oameni, aceștia ieșind acum la pensie nu la vârsta de 52 de ani ci la 65 de ani și cu pensii mult mai mici deoarece s-a redus și contribuția CAS.

Un articol de Ștefan Doru COPOȚ

 

O făcătură dirijată de patronate

În vederea rotunjirii profitului dar în dezavantajul angajaților, membrii Organizației Patronale „Operatorul Portuar” au solicitat celor din cadrul Direcției de Control al Securității și Sănătății în Muncă, de pe lângă Ministerul Muncii, fără acordul sindicatelor, o reevaluare a condițiilor  de muncă din cadrul acestor societăți portuare. Membrii ai acestei Organizații Patronale „Operatorul Portuar” sunt societățile comerciale : Socep, Decirom, Chimpex, Frial, Phoenix, Rotrac, Minmetal, Umex, Romtrans și Coremar. Toți angajații acestor societăți comerciale enumerate mai sus vor suporta efectele Hotărârii nr.86/08.08.2013 privind respingerea avizului de încadrare în condiții speciale de  muncă.
Profitând de faptul că din luna noiembrie 2011 avizul dat pentru această grupă de muncă în condiții speciale a expirat, organizația patronală „Operatorul Portuar” a decis modificarea statutului locurilor de muncă din cadrul societăților membre. Conform Legii 263/2010 și HG 1284/2011, angajatorii trebuia să ia decizia reevaluării în comun acord cu sindicatele, în vederea faptului ca această reevaluare să se facă în condiții corecte și normale. Această evaluare a fost făcută de către un institut privat, plătit de patronate și fără acordul sindicatelor. Conform reprezentanților sindicatelor portuare evaluarea ar fi fost făcută de cei din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru Darabonț” .

Birocrații habar nu au ce înseamnă să fii docher

Un dintre cele mai vechi și solicitante meserii din Portul Constanța este cea de docher. Lucrând în medii intens cufundate în pulberi chimice, metalice, praf și gaze emanate de multitudinea de categorii de mărfuri manipulate în și din nave sau la cheu, supuși muncii fizice care necesită extraordinar de mult efort, docherul nu poate fi încadrat în altă categorie de muncă decât ce în condiții speciale. Nu asta a fost concluzia membrilor comisiei care a efectuat reevaluarea locurilor de muncă ale docherilor din Portul Constanța. Membrii comisiei care au decis soarta celor 3500 de docheri din Portul Constanța sunt: Nicolae Voinoiu – de la Inspecția Muncii și în calitate de președinte al comisiei, Anca Pricop-membru al comisiei din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Adriana Todea- membru din partea Ministerului Sănătății, Mihaela Dima- membru Inspecția Muncii și Valeriu Jianu- membru din partea Casei Naționale de Pensii Publice. Cei cinci au decis respingerea menținerii avizului nr.88/22.07.2005 de încadrare în condiții speciale a locurilor de muncă prevăzute la poziția nr.8 din Anexa nr.2 la Legea 263/2010 – Activitatea de exploatare portuară desfășurată de docheri și de docheri mecanizatori. În opinia Comisiei și a celor care au făcut evaluarea propriu-zisă, din punct de vedere medical nu există factori de risc sau boli profesionale care să necesite menținerea avizului de încadrare în condiții speciale de muncă. Numai că  trupa de conțopiștii „angajată” de patronatele portuare nu s-a informat că majoritatea docherilor din Portul Constanța suferă mai ales de afecțiuni ale sistemului muscular și osos, al colanei vertebrale (hernie de disc!!) din cauza efortului fizic, sau de diferite forme de cancer din cauza mediilor toxice în care se manipulează mărfurile, etc.

Sindicatele reprezentative se pregătesc să ia măsuri în forță

Conform surselor din cadrul sindicatelor portuare, Federația Națională a Sindicatelor Portuare ar fi avut la cunoștință despre ceea ce urma să se întâmple dar nu s-a întreprins nimic pentru a contracara efectele unei asemenea decizii. Problema este că în momentul de față singurii care pot solicita revenirea asupra problemei sunt doar patronatele din cadrul Organizației Patronale „Operatorul Portuar”. Asta deoarece adresele privind măsurile luate au fost atribuite direct lor și nu sindicatelor. Cum decizia este în avantajul patronatelor, acestea nu s-ar grăbi să o conteste. În schimb, sindicatele portuare care s-au retras din Federația Națională a Sindicatelor Portuare și s-au coagulat în noua Federație Sindicală „Trans-Conex”, sunt hotărâte să ia măsuri pentru a-și proteja membrii. După ce vor depune o plângere la Ministerul Muncii vizavi de nedreptatea creată, sindicaliștii portuari ai FS „Trans-Conex” au declarat că se vor gândi să aplice tot ce este posibil pentru a îndrepta eroarea comisă, mergând chiar până la greve generale în tot Portul Constanța.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top