Ştiri

Mihai Petre, președinte M10: Dacă strada nu rămâne în stradă, nu se va schimba absolut nimic

Tragedia din clubul bucureștean „Colectiv” a demonstrat încă odată că în România se moare din cauza corupției sistematice din instituțiile statului. Până în acest moment sunt 48 de morți și zeci de răniți în stare gravă. Zeci de mii de oameni au ieșit în fiecare seară pe străzile marilor orașe pentru a protesta la adresa clasei politice actuale, a Guvernului, Bisericii și corupției. În special tinerii au adus în discuție necesitatea unei restartări a țării. „Revoluția #Colectiv” este de mai bine de zece zile subiectul principal al societății. Ea a dus la demisia Guvernului Ponta și la nominalizarea altui premier. Cum se vede această revoluție la Constanța, ce înțeleg sau ce nu înțeleg politicienii constănțeni din scandările străzii, cât de dispuși sunt să schimbe ceva din politica actuală vom vedea într-o serie de interviuri pe care redacția Dezvăluiri le-a realizat cu principalii lideri politici din oraș. În fiecare zi vom publica câte un interviu, ordinea lor fiind ordinea în care am primit răspunsurile din partea partidelor.

Un articol de Călin GAVRILAȘ și Mihai Răzvan ROTARU 

Rep: Ce ați înțeles dumneavoastră ca politician din Revoluția „Colectiv”?

Mihai Petre: Înainte de a fi om politic, eu sunt și voi rămâne un simplu cetățean, un om de rând care s-a luptat din interiorul fenomenului politic pentru ceea ce strada a cerut acum, dar fără succes.

Pentru mine a fost simplu să înțeleg că românii nu au mai rezistat să vadă o guvernare incompetentă, în stare să calce pe cadavre pentru a rezista pe scaunul puterii, precum și un întreg sistem politico-instituțional care, prin funcționarea sa din ultimii 26 de ani, reprezintă principala cauză a tragediei de la „Colectiv”. Românii au strigat, corect, mai întâi „Jos Guvernul” și apoi „Jos Sistemul”. Guvernul a plecat, acum rămâne să vedem ce se întâmplă cu Sistemul care nu va pleca așa de ușor. Când vorbesc de Sistem, mă refer la tot ce înseamnă conducere a administrației centrale și locale, la instituțiile statului dominate de oameni pentru care carnetul de partid ține loc de competență și profesionalism, amante, rude, prieteni, de căpușarea bugetului de stat de firme de partid sau ale băieților deștepți cu ochi albaștri. Bătălia se duce cu Sistemul pentru că Guvernele vin și pleacă, dar Sistemul rămâne. Din păcate, Sistemul a reacționat prin metode specifice iar acest lucru se vede în consistența și în coerența străzii. Sper ca oamenii buni din stradă să înțeleagă și să nu se retragă în case. Strada trebuie să rămână în stradă.

Rep: Se vorbește despre o primenire a clasei politice. Ce ar trebui să facă actualii politicieni?
MP: Să aibă bun simț. De pildă, toți politicienii care au la activ două mandate de consilier local, județean, primar sau parlamentar, să facă un pas înapoi, toți politicienii care nu știu să scrie și care sunt certați cu limba română să stea acasă, toți politicienii a căror principală realizare este politica să iasă din politică, să facă ceva concret în viața profesională și, apoi, să încerce o revenire în politică, toți politicienii urmăriți sau condamnați penal să-și rezolve mai întâi problemele cu legea și apoi să se gândească la politică. Liderii partidelor tradiționale să înceapă reformarea internă pe criterii de educație, onestitate, competență și profesionalism.

Rep:De ce nu ați ieșit zilele acestea pe stradă la acțiunile tinerilor?
MP: Cred că am fost singurul om politic local care a ieșit în stradă în urmă cu o săptămână, marți și miercuri. Marți, când la chemarea jurnaliștilor Valentin Coman și Dorian Hapurnea, ne-am strâns o mână de oameni în fața Prefecturii, apoi am făcut o plimbare zgomotoasă până la Spital și înapoi și, practic, am pornit scânteia mișcării de stradă în Constanța; miercuri, când am fost și eu unul dintre cei aproximativ 5.000 de constănțeni care au mărșăluit pentru reformarea clasei politice și pentru respect din partea statului. Marți am fost la protest pentru că am vrut să strig și din stradă „Demisia”, iar miercuri am vrut să simt, să aud, să înțeleg ce vor oamenii direct de la sursă, nu de la televizor. Mi-am dat seama că luptăm pentru aceleași lucruri.

Rep:Un mesaj pentru tinerii care în fiecare seară ies pe străzi pentru o viață mai bună.
MP: Să iasă în stradă până Parlamentul va fi dizolvat, până se va modifica legislația electorală, până va începe procesul de deparatizare a instituțiilor statului de politicul fără competență. De asemenea, să înțeleagă că nu toți politicienii sunt ticăloși iar dacă vor să participe direct la schimbarea în bine a României, atunci trebuie să intre din stradă în politică. Altfel, partidele mari, tradiționale, vor face ceea ce știu mai bine să facă, adică nimic pentru oameni și totul pentru ele. Se vor preface că ascultă strada, dar vor face tot ca ele.

Rep:Guvernul Ponta trebuia să cadă în urma acestor proteste?
MP: Nu. Trebuia să plece din momentul în care prim-ministrul a fost acuzat de plagiat. Sigur, era normal să cadă și în urma acestor mișcări de stradă, dar s-a întâmplat cu o întârziere de trei ani care ne-a costat pe toți foarte scump.
Rep:Credeți că românii s-au trezit cu adevărat și vor vota mai atent anul viitor?
MP: Românii tocmai ce ne-au arătat că au fost treji tot timpul dar au votat ceea ce li s-a oferit spre vot. În ultimii 26 de ani, oferta politică a fost din ce în ce mai proastă iar românii au votat, constant, răul cel mai mic. La anul, pentru o Românie mai bună este vital este ca numărul celor care votează să fie mult mai mare decât a fost până acum și să dea o șansă formațiunilor noi, căci cu ce cele vechi, tradiționale, s-au lămurit. Românii au fost tot timpul treji, politicienii au dormit pe ei după ce au fost aleși.

Rep:Pe cine credeți că a avantajat această Revoluție „Colectiv”?
MP: Ar trebui să-i avantajeze pe români. Din păcate, în ultimele zile, după ce inițial au fost îngrozite, partidele tradiționale încep să se regrupeze în spatele unui președinte care una spune și alta face, mă refer la alegerile anticipate, și acționează cu viteza melcului cu scopul evident de a reduce din presiunea și consistența străzii. Dacă strada nu rămâne în stradă, în afară de Guvern și, pe ici pe colo, de listele de candidați la alegerile din anul 2016, nu se va schimba absolut nimic.

Rep:Ce Guvern ar trebui să aibă acum România: de tehnocrați, al majorității parlamentare, minoritar sau ar fi bine să se ajungă la alegeri anticipate?
MP: România are nevoie de un Guvern de tehnocrați care să pregătească alegerile anticipate și un set de legi care să reformeze statul, sistemul electoral și clasa politică, așa cum a cerut strada.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top