Ştiri

Mihai Daraban, licitat de PD si PNL

În asteptarea unor anticipate care stau sa pice de vreo doi ani încoace, toata lumea politica face calcule. Desi ideea unor alegeri înainte de termen la Constanta este o posibilitate mult mai îndepartata decât cea a scrutinului parlamentar anticipat, toate organizatiile teritoriale constantene se preocupa de gasirea candidatului optim pentru urmatoarea competitie electorala. Un gest graitor a fost initiativa liderului Partidului Noua Generatie Constanta, George Mandila, care cerea public partidelor politice, în urma cu câteva saptamâni, sa anunte numele celor propusi pentru a candida la functia de primar. Fie raspunzând initiativei liderului PNG, fie din proprie initiativa, o serie de persoane si-au anuntat intentia de a candida la urmatoarele alegeri locale.

Un articol de RAZVAN PETRE

Un anunt asteptat a fost cel al actualului primar, Radu Mazare, care s-a declarat gata sa ceara constantenilor un nou mandat, în 2008. Ca o confirmare a dictonului sau preferat, „Fapte, nu vorbe”, Mazare a demarat o serie de actiuni cu pronuntat caracter electoral, anuntând o serie de masuri economice si (în special) sociale menite sa ridice standardul de viata al constantenilor si sa consolideze masa votantilor care-l sustin. Ajutoarele pentru pensionari vor fi marite, cadourile pentru batrânii nevoiasi vor fi, de la anul, mai numeroase si mai consistente, se vor construi locuri de joaca pentru copii, mai multe si mai mari, iar fiece cartier va avea clubul sau de pensionari, unde acestia vor servi o cafea Moca, vor citi ziarele locale si vor face politica. Prilejul cu care o parte din aceste masuri sociale au fost anuntate a fost unul dintre cele mai speciale – sedinta în care urma sa se discute problema taxelor locale pe care Primaria vrea sa le reintroduca, în ciuda opozitiei autoritatilor conduse de fosti sau actuali lideri ai PD si PNL. Spre surprinderea celor invitati, la adunarea sus-amintita nu au participat prea multi patroni de firme, care vor suporta grosul taxelor, ci un numar mare de oameni de rând, în majoritate pensionari, adusi, cel mai probabil, de „sosonarii” PSD pentru a sustine propunerile primarului. Astfel, Mazare a împuscat doi iepuri dintr-un foc: A demarat în forta campania pentru alegerile din 2008, eschivându-se, în acelasi timp, de la o confruntare pe tema taxelor.

Iepurele Daraban, candidatul-surpriza al Aliantei

Victima colaterala, al treilea iepure împuscat de Mazare a fost Mihai Daraban, seful Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, invitat sa fie martor la întâlnirea pensionarilor constanteni cu primarul lor. Deranjat de capcana în care cazuse, acesta a parasit sedinta, pentru a da declaratii reporterilor aflati pe hol. Daraban a fost urmat, dupa scurta vreme, de presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, care a iesit sa-l contreze, sa-i ceara sa vorbeasca la sedinta, nu cu presa. Cearta iscata a culminat când presedintele Consiliului Judetean l-acuzat pe Daraban ca îsi face campanie electorala, cei doi oameni politici îmbrâncindu-se reciproc în fata camerelor de luat vederi. Ulterior, seful CCINA si-a anuntat candidatura pentru primaria Constanta, gest pe care l-a motivat prin aceea ca se simte provocat, sau fortat, de catre actualii lideri de la „Casa Alba” a Constantei, sa reactioneze.
Anuntul lui Daraban a surprins pe putini. Vorba ca acesta intentiona sa candideze în 2008 circula deja de ceva vreme, cearta cu Nicusor Constantinescu putând fi, cel mult, un prilej potrivit pentru a da o declaratie în acest sens. Desi Mihai Daraban pleaca în competitie ca independent, nu se poate astepta la o campanie puternica si la un rezultat pozitiv fara sustinerea unui partid, sau a unei aliante politice. Daca e sa ne luam dupa faptul ca, pâna la alegerile din 2004, primaria Constanta a fost câstigata de partidele „de opozitie” (în 2000, Radu Mazare a candidat ca independent, dupa ce parasise PD), sansa actualului sef al CCINA este sa se orienteze catre unul din partidele Aliantei DA. Aceasta orientare pare o certitudine, judecând dupa ultimele declaratii si gesturi ale lui Daraban. În urma cu o saptamâna, el a participat, alaturi de prefectul Culetu, la conferinta de presa în care au fost combatute proiectele lui Radu Mazare. Anterior, se speculase intens despre o eventuala înrolare a lui Daraban în PD. Este bine stiut ca în 2004, candidatii PD si PNL pentru primarie au fost împinsi de la spate de conducerea centrala. Dutu dorea sa ramâna presedinte la Consiliul Judetean, în timp ce Hasotti tinea la functia de senator care l-a consacrat. Nu putini au fost aceia care i-au acuzat ca au facut o campanie „de forma”, fara actiuni electorale, pentru a se asigura ca Mazare iese primar, iar ei ramân compatibili cu functiile pe care le vizau. Cum constructia Aliantei pare pe zi de trece mai subreda, iar 2008 le va gasi pe PD si PNL pe liste separate, cele doua partide sunt dispuse, se pare, sa liciteze pentru Daraban, singurul om care este mai mult decât hotarât sa îl înfrunte pe Mazare. Daca nu pentru a îsi asigura primaria Constanta, atunci macar pentru ca actualii lideri ai PNL si PD sa nu mai fie împinsi sa candideze înca o data pentru un post pe care nu si-l doresc.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top