Fără categorie

Mediu: Impermeabilizarea solului în UE ameninţă disponibilitatea serviciilor ecosistemice

Din cauza extinderii zonelor urbane şi a infrastructurii de transport, în Europa se pierd în fiecare an soluri care acoperă o suprafaţă mai mare decât cea a oraşului Berlin. Această tendinţă contrară principiilor dezvoltării durabile ameninţă disponibilitatea pentru generaţiile viitoare a solurilor fertile şi a rezervoarelor de apă subterană. Un nou raport făcut public astăzi de Comisia Europeană recomandă o abordare pe trei niveluri care să pună accentul pe limitarea avansării procesului de impermeabilizare a solului, pe atenuarea efectelor acestuia și pe compensarea pierderilor de soluri valoroase prin acțiuni în alte zone.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Ne bazăm pe soluri pentru unele servicii ecosistemice fundamentale, iar fără ele viața pe planeta noastră ar înceta. Nu ne putem permite să continuăm să le acoperim cu pavaje. Nu înseamnă că dezvoltarea economică trebuie să se oprească sau că trebuie să nu ne mai îmbunătățim infrastructurile, dar e…

Din cauza extinderii zonelor urbane şi a infrastructurii de transport, în Europa se pierd în fiecare an soluri care acoperă o suprafaţă mai mare decât cea a oraşului Berlin. Această tendinţă contrară principiilor dezvoltării durabile ameninţă disponibilitatea pentru generaţiile viitoare a solurilor fertile şi a rezervoarelor de apă subterană. Un nou raport făcut public astăzi de Comisia Europeană recomandă o abordare pe trei niveluri care să pună accentul pe limitarea avansării procesului de impermeabilizare a solului, pe atenuarea efectelor acestuia și pe compensarea pierderilor de soluri valoroase prin acțiuni în alte zone.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Ne bazăm pe soluri pentru unele servicii ecosistemice fundamentale, iar fără ele viața pe planeta noastră ar înceta. Nu ne putem permite să continuăm să le acoperim cu pavaje. Nu înseamnă că dezvoltarea economică trebuie să se oprească sau că trebuie să nu ne mai îmbunătățim infrastructurile, dar este necesară o abordare mai sustenabilă.”

Pierdem terenul în fața asfaltului

Solul este impermeabilizat atunci când este acoperit cu un material impermeabil, precum asfaltul sau betonul. În perioada 1990-2000, în UE s-au pierdut zilnic cel puțin 275 de hectare de sol, ceea ce înseamnă 1 000 km2 pe an. Jumătate din acest sol este impermeabilizat permanent de straturi impermeabile de clădiri, drumuri și parcări.

Potrivit raportului, această tendință s-a redus la 252 de hectare pe zi în ultimii ani, dar rata de consumare a terenurilor este, în continuare, îngrijorătoare. În perioada 2000-2006, suprafețele artificiale au crescut, în medie, cu 3 % în UE, dar cu 14 % în Irlanda și Cipru și cu 15 % în Spania.

Recomandări

În vederea rezolvării acestei probleme, raportul propune o abordare pe trei niveluri:

Limitarea avansării procesului de impermeabilizare a solului, prin mai buna planificare a spațiului sau prin reevaluarea unor subvenții „negative” care încurajează, indirect, impermeabilizarea solului.

Acțiuni de atenuare pentru a reduce daunele atunci când impermeabilizarea solului nu poate fi evitată. Aceste acțiuni includ utilizarea unor suprafețe permeabile în locul asfaltului sau cimentului convenționale și construirea unor acoperișuri verzi.

Măsuri de compensare pentru contrabalansarea parțială a pierderii solului într‑o zonă prin măsuri luate în altă parte. Acestea pot lua forma unor plăți, ca în cazul Republicii Cehe și în cel al Slovaciei, sau pot consta în refacerea solurilor deja impermeabilizate. Există exemple de bune practici mai ales la Dresda și Viena.

Rezultatele acestui raport vor fi utilizate la alcătuirea unui document tehnic al Comisiei privind impermeabilizarea solurilor, care este elaborat cu autorul unor experți naționali. Documentul, care ar trebui să fie finalizat în primele luni ale anului 2012, va oferi autorităților naționale, regionale și locale îndrumări în legătură cu bunele practici de limitare a impermeabilizării solului și de atenuare a efectelor acesteia.

Context

Impermeabilizarea solului generează pierderea ireversibilă a funcțiilor biologice ale solului. Deoarece apa nu se poate nici infiltra, nici evapora, scurgerile de apă cresc, ducând uneori la inundații catastrofale. Peisajele sunt fragmentate, iar habitatele devin prea mici sau prea izolate pentru a susține anumite specii. În plus, potențialul de producție alimentară al terenurilor este pierdut pentru totdeauna. Centrul Comun de Cercetare al Comisiei estimează că, din cauza impermeabilizării solurilor, se pierd patru milioane de tone de grâu în fiecare an.

Multe regiuni europene sunt afectate de procese tot mai accentuate de impermeabilizare a solului, inclusiv jumătate dintre regiunile Țărilor de Jos, opt provincii din Italia (Vercelli, Lodi, Verona, Piacenza, Parma, Campobasso, Matera, Catanzaro), trei departamente ale Franței (Vendée, Tarn-et-Garonne, Corrèze), regiunea Poznan din Polonia, Styria de Vest din Austria, regiunea Põhja-Eesti din Estonia și regiunea Jugovzhodna din Slovenia.

Potrivit Strategiei tematice pentru protecția solului a Comisiei (Commission’s Soil Thematic Strategy), degradarea solurilor, inclusiv impermeabilizarea acestora, constituie o problemă gravă la nivelul UE. În scopul protejării solurilor din Europa, Comisia a prezentat în 2006 o propunere de directivă-cadru privind solul (proposal for a Soil Framework Directive), cu sprijinul Parlamentului European. Totuși, din cauza opoziției unor state membre, propunerea este în prezent blocată la Consiliu.

Informații suplimentare

Raportul „Imagine de ansamblu asupra bunelor practici pentru limitarea impermeabilizării solului sau pentru atenuarea efectelor acesteia în UE-27″:

http://ec.europa.eu/environment/soil/sealing.htm

Raportul va fi prezentat la 25 mai, între orele 9:30 și 11:00, în cadrul conferinței „Săptămâna verde”:

http://ec.europa.eu/environment/greenweek/index.html

Informații suplimentare privind Strategia tematică pentru protecția solului sunt disponibile la următoarele adrese:

http://ec.europa.eu/environment/soil/three_en.htm

MEMO/06/341 on the Thematic Strategy for soil protection

Informații suplimentare privind politica UE de protecție a solului sunt disponibile la adresa:

http://ec.europa.eu/environment/soil/index_en.htm

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top