Comisia Europeană

Maternitatea din Constanta, loc de exterminare a nou-nascutilor

De ani de zile, Constanta ocupa primul loc în topul national privind mortalitatea infantila din maternitatile României. Spitalul Judetean Constanta este locul care, în opinia generala a majoritatii locuitorilor orasului nostru, conditia umana este cel mai greu pusa la încercare.  Uriasa cladire de beton armat cu aspect lugubru, înconjurata în permanenta de un miros dulceag si greu, ce te duce infiorator cu gândul la boala si la moarte, pare plantata în mijlocul orasului ca un imens obelisc funerar. Daca de la exterior viziunea pare desprinsa din scene de filme „psycho”, interiorul te ravaseste si mai mult. Ca om sanatos, daramite ca bolnav. La intrare, exact ca în Infernul lui Dante,  doar ca mai lipseste inscriptia „Voi cei ce intrati aici, lasati-va orice speranta”. Pare extrem de dura toata aceasta introducere, dar din pacate se pare ca lucrurile stau chiar asa.

Un articol de Stefan KOSTOFF

De ceva vreme încoace, în sectia de nou nascuti din cadrul Spitalului Judetean Constanta e forfota mare. Se face curatenie de zor, lumea e agitata, sefii sunt încruntati si pierduti în gânduri. O imagine cam rarisima prin maternitatea de la etajul 7, unde de obicei nu prea vezi o asemenea atmosfera. Motivul pare a fi unul serios. Este ceva legat de o oarecare tensiune creata la nivelul asistentelor medicale si infirmierelor din acel sector, nemultumite de evolutia relatiilor cu sefii. La conducerea   sectiei Nou Nascuti 1 se afla de vreo sapte ani de zile, medicul sef Teodora Bucur. Ajunsa acolo, cu sau fara pile, chestia este ca de la un timp lumea nu o prea mai are la suflet. Si asta din cauza conditiilor de promiscuitate generala în care se afla toata sectia de nou nascuti, condutii puse în seama prostului management al acesteia si al sefului superior Vlad Tica. Se pare ca situatia de conflict între sefi si subordonati a mai fost declansata si de ultimul deces suspect al unui nou nascut, deces înregistrat în data de 20 octombrie a.c.  Musamalizarea situatiilor de aces gen în cadrul Spitalul Judetean Constanta, mai ales în sectia Maternitate, este deja de notorietate, mai ales ca rapoartele de acest gen sunt întocmite în asa fel încât nimeni sa nu para direct vinovat, si în cel mai rau caz, necazul sa cada pe vre-o infirmiera sau asistenta.

Salonul 403- sadism cu suflete de nou nascuti

Undeva în capatul culoarului de pe palierul sectiei 1 Nou Nacuti se afla salonul cu numarul 7-403. Aici sunt adusi bebelusii nou nascuti si care apartin familiilor nevoiase, fara sustinere financiara. Tot aici sunt „depozitati” si bebelusii abandonati la nastere. De cum deschizi usa salonului te izbeste în fata un miros greu si o imagine dezolanta. Patuturi metalice vechi de 40 de ani, ruginite, scutece rupte si destramate de atâtea spalari, copii rupti de foame si bolnavi. Aceasta camera, sau salon, are o istorie  macabra. De la începutul  acestui an, au murit acolo trei bebelusi. Culmea este ca toti trei au decedat în acelasi patut. Primul a murit în 15 ianuarie a.c., al doilea în 17 febriarie a.c. iar ultimul în 20 octombrie a.c. Cum avem sa aflam în urma discutiilor cu câteva infirmiere ce lucreaza în acel sector, principala cauza a deceselor ( neoficial),  este infectia. Salonul 403, fiind cel al „copiilor de paria” nu este vizitat niciodata de medicul sef Teodora Bucur (  cel putin asa sustin infirmierele), conditiile de acolo fiind cele mai aprige din toata maternitatea.  Asa se face ca ultimele decese s-au înregistrat  din cauza frigului din încapere, bebelusii murind din cauza unor infectii respiratorii. Ca de altfel în nici un salon din maternitate, în camera 403 nu exista nici un termometru, tocmai pentru ca nimeni sa nu se poata orienta si sa scrie cumva “gresit” în registrul de garda. De stiut ca nou nascutii se spala zilnic la o temperatura a camerei de 22-24 de grade Celsius. Nu este permis mai putin.

Zece scutece la 40 de copii

Exista momente în care în saloane frigul este atât de întepator încât bebelusii ca sa fie cât de cât feriti sunt înfasurati în mai multe paturi de catre infirmierele de pe acel sector. Decizia legata de climatizarea spatiilor este luata în mod normal de seful sectiei. Dupa decesul ultimului bebelus, toti ceilalti nou nascuti din acel salon au fost îndopati cu antibiotice, deoarece toti prezentau simptiome de raceala. Nu au fost luate nici un fel de analize pentru ca sa nu apara în mod oficial nici un înscris referitor la acea situatie, pentru ca ulterior Sanepidul sa poata lua vreo decizie radicala.
Situatia alarmanta din Maternitate a cam dezlegat gura lumii, mai ales a infirmierelor din sectiile învecinate care stiu cam tot ce se întâmpla pe acolo. Astfel, am aflat ca tot în salonul 403, exista numai 10 scutece disponibile pentru toti cei 40 de bebelusi aflati acolo. Pâna si acele scutece sunt vechi si putrede. Cu acestea, prin rotire, sunt înfasati pe rând toti bebelusii din salon. În rest, bebelusii care nu au scutece si asteapta sa le vina rândul, stau acoperiti cu paturi.
Pentru a face economie, sau poate pentru a justifica anumite fonduri cheltuite aiurea, conducerea maternitatii a impus tacit ca ochelarii speciali meniti sa protejeze nou nascutii bolnavi de icter  în momentul expunerii pentru tratament la lampile cu ultarviolete, sa fie refolositi. Acesti ochelari au un statut clar, de unica folosinta, mai ales ca pot fi lesne transformati în vectori de alte boli contagioase. Ei bine, un alt scandal în sectia 1 de Nou nascuti a fost provocat de sefa Bucur, în momentul în care a început sa traga la raspundere personalul din subordine pentru simplul fapt ca ochelarii, folositi deja, fusesera aruncati si nu spalati si refolositi precum daduse ea indicatii. Folosirea repetata a acestor ochelari pe tegumentele si ochii nou nascutilor, pot genera infectii cutanate, oculare, sub forma conjunctivitelor, sau a altor complicatii.

Deces musamalizat?

În data de 20 octombrie 2006 a decedat bebelusul apartinând familiei Petrovici. Conform unor declaratii ale martorilor, bebelusul nu ar fi prezentat o evolutie favorabila dupa nastere asa cum ar fi declarat ulterior decesului doctorita Bucur. Nascut în data de 24 septembrie 206, bebelusul a fost diagnosticat cu suflu sistolic câteva zile mai târziu, asa cum atesta si fisa de observatie a copilului. În pofida acestui lucru, la nivel de conducere s-a luat decizia mutarii copilului în salonul 403, salon neâncalzit si nepropice îngrijirii nou nascutilor, mai ales a celor cu probleme.  Simptomele din procesele verbale din datele de 18/19 octombrie, 19 octombrie, 19/20 octombrie 2006, constata obstructii rino muco-purulente si varsaturi, fiind mentionat si faptul ca toti nou-nascutii din salonul 403 primisera cu greutate hrana.  În perioada aceea, timpul de afara se racise considerabil, temperaturile din interiorul saloanelor scazusera si ele foarte mult, fiind de maxim 15 grade Celsius. Conducerea sectiei nu a tinut cont de aceste detalii, singura posibilitate de încalzire a copiilor fiind doar laptele cald din biberoane. Conditiile vitrege din salonul 403 au determinat decesul bebelulsului familiei Petrovici în noaptea de  20 octombrie. La autopsie s-a demonstrate ca decesul a survenit din cauza unei infectii respiratorii, si nu a unei asfixii mecanice provocate de înecarea cu hrana.

Infirmierele acuza!

Propagarea infectiilor intraspitalicesti în cadrul Maternitatii din Spitalul Judetean, este pusa si pe seama asistentelor carora nu li se asigura un banal carucior sau mijloc de transport pentru manipularea scutecelor murdare si a celor curate, precum si a materialului steril necesar toaletei nou-nascutilor. Asistentele, în lipsa personalului suficient si a unui mijloc de transport al obiectelor amintite sunt obligate sa poarte într-o mâna lucrurile murdare si în cealalta lucrurile sterile.
Conducerea sectiei face orice pentru a nega ca în sectia Nou Nascuti 1, exista multe cazuri de infectii intraspitalicesti ale bebelusilor. Doctori care au curajul si demnitatea profesionala sa diagnosticheze corect copii bolnavi sunt marginalizati si tinuti în sah.
S-au facut achizitii de aparate pentru dezinfectia aeroflorei(aerul din saloane), aparate care nu se folosesc pentru ca personalul nu a fost instruit sa le utilizeze.
Din lipsa personalului suficient dar mai ales a repartizarii defectuoase a acestuia, singura infirmiera din sectoarele de noi-nascuti nu are timpul suficient pentru a spala chiuvetele în care se îmbaiaza copiii. Doctorul, desi cunoaste situatia, o ignora constient impunând ore fixe pentru baie si vizite, chiar daca mamele i-au reclamat situatia.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top