Opinii

Marian Saracila, fostul viceprimar, îl vrea jos cu orice preţ pe actualul edil

Frustrările personale nasc referendumuri la Tuzla
Liniştea comunei Tuzla a fost spulberată de răspândirea zvonului unui aşa-zis referendum în urma căruia ar putea fi schimbat primarul localităţii, Florin Micu. Acţiunea este ”dictată” de fostul viceprimar al comunei, liberalul Marian Sărăcilă. De ce? Probabil orice locuitor al comunei ar putea vorbi despre ranchiunile pe care Sărăcilă le păstrează pentru reprezentanţii actualei administraţii.

Un articol de  Andrea PAVEL

Astfel se face că la nivelul Consiliului local, pedeliştilor nu le-a păsat de coaliţia PSD – PD-L de la nivel naţional şi s-au aliat cu reprezentanţii PNL şi PNG pentru a-i satisface moftul lui Sărăcilă, care a fost demis din funcţie şi înlocuit cu social-democratul Gheorghe Balabanescu. Fostul viceprimar invocă nişte presupuse ”infracţiuni” ale actualului primar, fără însă a detalia pretextele pe care le-a scos la înaintare.  Dat fiind acest fapt, fostul vice a sesizat şi DNA-ul, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, sau Curtea de Conturi. Mai mult decât atât, în furia sa, cel mai probabil doar personală, Marian Sărăcilă a ajuns să-i sesizeze până şi pe Premierul şi Preşedintele României. De menţionat este faptul că, în turul II, Florin Micu a fost preferat de locuitorii din Tuzla, în detrimentul rivalului său liberal, Marian Sărăcilă. Cel care, acum, şi-a pus în gând să obţină demiterea edilului.
Din cealaltă tabără, primarul localităţii Tuzla este sceptic în privinţa reuşitei lui Sărăcilă şi crede că nu vor fi strânse semnăturile necesare referendumului. El a spus despre evenimentul din aceste zile ca fiind ”ultima acţiune interesantă a lui Sărăcilă”. De altfel, Micu dă dovadă de bune intenţii şi a declarat că e hotărât să facă pace cu aleşii locali, declarând că va convoca şi în luna iunie o şedinţă ordinară a Consiliului Local, infirmând astfel zvonul referitor la dorinţa acestuia de a dizolva consiliul.

Mărul discordiei: o şedinţă de consiliu constituită ilegal

Marian Sărăcilă a fost desemnat viceprimar în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Tuzla, foarte controversată de altfel. Din punctul de vedere al primarului Constantin Micu, aceasta a fost ilegal constituită. Pe de altă parte, în prezent se aşteaptă punctul de vedere al reprezentanţilor Prefecturii Constanţa, care din motive necunoscute, întârzie să apară. Pesemne că Liviu Brăiloiu nu este de acord cu validarea lui Sărăcilă în funcţia de viceprimar. Supărat şi, de ce nu şi frustrat, Marian Sărăcilă a iniţiat în data de 26 mai a. c. o campanie de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum prin care speră să-l schimbe din funcţie pe Micu. Iată un citat din declaraţia acestuia apărută în presa constănţeană, referitoare la pretextul referendumului: “Nu mă primeşte la serviciu şi gata. Nu vreau să creez probleme, îmi fac demersurile legale, i-am făcut chiar şi plângere la DNA, iar din seara de 26 mai am început să strângem semnături pentru referendum. Am strâns până acum 300 de semnături. Acum să vedem cine este mai tare”, a declarat Marian Sărăcilă. Acesta uită, însă, că pentru a nu fi ipocrit şi imoral, un om care are de gând să iniţieze astfel de acţiuni, ar trebui să fie mai întâi un model în societate. Asta dacă nu vrema  ne confrunta cu zicala: Vezi paiul din ochiul celuilalt, dar nu vezi bârna din ochii tăi. Astfel se face că, după declaraţiile făcute în presă de Florin Micu, Marian Sărăcilă nu este chiar un cetăţean model, aşa cum doreşte să pară, sau, mai bine zis, aşa cum s-ar fi impus pentru iniţiatorul unei astfel de campanii. Din câte se pare, vistieria primăriei nu este goală, aşa cum spun în stânga şi dreapta consilierii aţâţaţi de fostul vice, dar, într-adevăr bugetul este mai sărac chiar din cauza lui Sărăcilă. Cum e posibil aşa ceva? Simplu: conform spuselor lui Micu, “impozitele şi taxele pe clădirile şi terenurile pe care le deţin Sărăcilă şi soţia sa nu au mai fost plătite de ani buni”. Astfel, Elena Sărăcilă, care este chiriaşă pe o suprafaţă de teren aflată în proprietatea primăriei, pe care desfăşoară activităţi comerciale, ar fi “uitat” să plătească taxele aferente ultimului deceniu! Primarul a precizat, de asemenea, că în aceste condiţii, nu-i va rămâne altceva de făcut decât să dispună demolarea clădirii pe care Elena Sărăcilă a ridicat-o pe terenul primăriei. Iată un alt posibil motiv pentru care, fostul viceprimar şi-ar putea justifica ranchiuna pe care, din câte se pare, i-o poartă primarului din Tuzla.

Cine e de fapt Sărăcilă?

De ani de zile, numele de Sărăcilă este legat de conflictul cu legea. Începem cu binecunoscutul şi veşnicul candidat la fotoliul de primar al localităţii, Marian Saracilă, zis Bebe. În anul 2003, printr-o manevră de culise, consilierul local liberal „Bebe” Sărăcilă ajungea viceprimar al comunei Tuzla. Şi nu oricum, ci în locul vărului său de la (pe atunci) PD, Vintilă Sărăcilă, mazilit din funcţie pentru că refuzase să plece împreună cu defunctul primar Avram Ghebenei (fostul său şef de la PD) la „noul PSD”. Cazierul său de la acea vreme demonstra însă că nu avea dreptul să ocupe nici măcar funcţia de simplu consilier local, date fiind antecedentele penale. Astfel, Marian Sărăcilă a fost condamnat la plata unei amenzi penale, prin sentinţa penală nr. 581/04.12.2003, pronunţată de Judecătoria Urziceni, pentru o faptă încadrată în prevederile articolului 180 indice 2 din Codul Penal. Articolul în cauză reglementează infracţiunea de vătămare corporală. Pe rolul Tribunalului Ialomiţa s-a aflat destul timp Dosarul nr. 126/A/28.03.2003, iar în prezent nu cunoaştem încă soluţia instanţei.
În noiembrie 2006 a fost nevoie de intervenţia trupelor DIAS pentru ca un scandal dintre două bande din Tuzla să fie curmat. În scandal a fost implicat fiul viceprimarului de atunci Marian Sărăcilă, care face parte dintr-una din grupări. Doru Sărăcilă, împreună cu fraţii Irinel şi Constantin Cioacă si Gheorghe Penoaşu au năvălit într-un bar din localitate, înarmaţi cu bâte, săbii şi spray-uri lacrimogene, peste alţi indivizi. Victimele atacului au susţinut că nu era prima dată când au fost atacaţi de aceeaşi indivizi şi au acuzat poliţiştii din localitate că aveau legături dubioase cu atacatorii.

Cum a ajuns Sărăcilă viceprimar, deşi era acuzat de vătămare corporală

În anul 2003, consilierul local liberal Marian Sărăcilă ajungea viceprimar al comunei Tuzla, în locul vărului său de la PD, Vintilă Sărăcilă, deşi, în realitate, localnicii susţin că juca rolul de primar din umbră. Mai ales că, edilul de pe-atunci, septuagenarul Avram Ghebenei, a scăpat controlul în privinţa deciziilor din primărie. Şi aşa a ajuns Sărăcilă omul despre care se spunea că făcea şi desfăcea tot ce se întâmpla în Tuzla.
Cazierul său demonstra la acea vreme că nu avea dreptul să ocupe nici măcar funcţia de simplu consilier local, date fiind atecedentele penale, dat fiind faptul că Marian Sărăcilă a fost condamnat la plata unei amenzi penale, prin sentinţa penală nr. 581/04.12.2003, pronunţată de Judecătoria Urziceni, pentru o faptă încadrată în prevederile articolului 180 indice 2 din Codul Penal. Articolul în cauză reglementează infracţiunea de vătămare corporală.

Fratele lui Sărăcilă, principalul suspect într-o crimă

În urmă cu doi ani, Constanţa a fost zguduită de povestea unei crime executate cu sânge rece în localitatea Tuzla. Principalul suspect în cazul crimei de la Tuzla este nimeni altul decât Ion Sărăcilă, fratele fostului viceprimar şi candidat fervent la fotoliul de primar al localităţii Tuzla, Marian Sărăcilă. Potrivit actului de sesizare a instanţei, pe 01.04.2007, în jurul orei 13:00, pe malul lacului Zarguzon, un pescar a depistat un cadavru. Anchetatorii au descoperit mai multe urme de violenţă pe corpul victimei, iar necropsia a scos la iveală faptul că moartea victimei a fost violentă şi a fost cauzată de un şoc traumatic. S-a stabilit clar că victima era Marian Alexandru, care era la un moment dat angajat ca cioban la ferma lui Ion Sărăcilă. Oamenii legii au ajuns la concluzia că, pe 26.03.2007, Ion Sărăcilă i-ar fi aplicat mai multe lovituri ciobanului, cu picioarele şi cu o bâtă de lemn, pentru că îl suspecta că îi fura mieii. În cursul lunii iunie 2007, Tribunalul Constanţa a constatat că Ioan Sărăcilă s-a făcut vinovat de uciderea lui Marian Alexandru.

Averea lui Sărăcilă

Marian Sărăcilă este din multe puncte de vedere un personaj controversat. În anul 1988, fostul viceprimar al comunei Tuzla a fost cercetat penal pentru acuzaţia că ar fi pătruns, pe timp de noapte, într-o solă cultivată cu grâu de către Societatea Agricolă Recolta SA Tuzla, unde ar fi treierat 100 de hectare cu o combină închiriată. Produsul a fost valorificat, pe baza unor documente întocmite fictiv, în Constanţa. În 2003, a fost cercetat penal pentru vătămare corporală, fiind condamnat la plata unei amenzi penale. În acelaşi an, pentru o faptă similară, a fost judecat la Tribunalul Ialomiţa. Pe holurile Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Sărăcilă şi-a căpătat porecla Viciu, însă proptelele sale politice şi de afaceri au făcut să scape basma curată. Sărăcilă este şi un prosper om de afaceri, reuşind să lucreze peste 400 de hectare de teren agricol, prin intermediul SC Vasy Condany SRL. Societatea deţine mai multe spaţii comerciale, printre care un magazin în centrul comunei sau atelierul mecanic de la Moara Tuzla, aflate pe terenuri notificate pentru retrocedare. Cererile în cauză, deşi întemeiate, nu au fost soluţionate, mai ales că unul din pilonii de bază ai comisiei locale de fond funciar era chiar Marian Sărăcilă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top