Fără categorie

Manifestări culturale de amploare la Sarighiol de Deal și Tulcea cu ocazia Festivalului Internațional al Păstoritului

În perioada 14 – 18 mai, la Sarighiol de Deal, în Tulcea, se va desfășura cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional al Păstoritului.
Ineditul Festival adună participanți din toate etniile și tradițiile balcanilor, într-o manifestare spectaculoasă ce dă strălucire uneia din cele mai vechi preocupări a locuitorilor de la sud și nord de Dunăre: păstoritul.

Deschiderea oficială a Festivalului Internațional al Păstoritului va avea loc joi, 14 mai, la ora 20, pe scena din fața Centrului Cultural. În cursul Festivalului vor fi concursuri de creație literară, desen și fotografie cu tema: Tradiții și obiceiuri de păstorit, dar și o expoziție de fotografie și diplome obținute de ansamblul folcloric aromân Dor în cei 36 de ani de activitate.
La 20.30 va avea loc spectacolul tradițional Pornitul turmelor, stâna sacră, primul muls susținut de grupurile participante la festival: ansamblul aromân Dor din Sarighiol de Deal, ansamblurile și soliștii UDTMR pe plan național, ansamblul Odiseea al minorității grecești din Tulcea și ansamblul Salsovia din Tulcea.
Vineri,15 mai, pe Scena din Piața Civică din Tulcea, la ora 16.30, va avea loc un spectacol folcloric susținut de grupurile participante la festival, dintre care amintim Dorulețul și Pandelașul din Tulcea, Bokreta din Brașov, Cvetovi din Republica Macedonia, Bobocica din Dolj, Ștefan Lăutarul din Brăila, Cununa Carpaților din București și Ciobănaș din Moldova.
În aceeași zi, la ora 20, pe scena Căminului Cultural din Sarighiol de Deal va avea loc un spectacol artistic susținut de grupurile folclorice din Tulcea și din alte județe participante la Festivalul Păstoritului.
Sâmbătă, 16 mai, la sarighiol de Deal se vor desfășura simpozioane și expoziții având ca subiect păstoritul. Concomitent, la Tulcea vor avea loc manifestări culturale și vizite ale unor obiective importante. De la ora 18, în Piața Vest și Piața Neptun se vor produce ansambluri folclorice din toată țara. În aceeași zi, la ora 20, în Sarighiol de Deal, va continua spectacolul portului, tradițiilor și dansurilor.
Duminică, 17 mai, la ora 14, autoritățile comunei Beidaud vor întâmpina oaspeții și ansamblurile folclorice participante la Festival pentru ca, la 14.30, să pornească Hora Prieteniei cu toți cei prezenți.
De la ora 15, pe Scena din fața Centrului Cultural Sarighiol de Deal va fi un spectacol în aer liber susținut de formațiile înscrise la Festival, respectiv mai mult de cincisprezece nume.

Actualitate

To Top