Fără categorie

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului rămâne în arest

Judecătorii Curții de Apel București au respins contestația preotului Popa Gabriel la măsura arestării pentru 30 de zile decisă de judecătorii Tribunalului Ilfov. Alături de preotul care deține și funcția de Manager al Arhiepiscopiei Tomisului, mai sunt arestați și șeful direcției achiziții din RATB – Florin Badiu și Coman-Cosmin Constantin.

Șeful rețelei, manager al Arhiepiscopiei Tomisului

Pe numele celor trei, procurorii parchetului de pe lângă Curte de Apel București au deschis dosarul penal nr. 459/P/2017 în care „se efectuează urmărirea penală cu privire la infracțiunile de evaziune fiscală în formă continuată, constituirea unui grup infracțional organizat, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și favorizarea făptuitorului, fapte prin care bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 3.785.988, 90 lei reprezentând TVA și impozit pe profit”.
În această speță, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, coordonați de procurori au efectuat 25 de percheziții domiciliare în București, Ilfov, Constanța și Buzău.
”Din probatoriul aflat la dosarul cauzei a rezultat că, începând cu anul 2016 pe teritoriul României a fost inițiată și constituită o grupare infracțională alcătuită din mai multe persoane fizice, coordonată de un preot, care importă bunuri din Turcia și le comercializează în țară, fără documente legale”, se arată în comunicatul emis de către parchet.
Concret, gruparea coordonată de preotul Popa Gabriel – managerul Arhiepiscopiei Tomisului – aducea produse textile din Turcia ”prin intermediul unei societăți cu sediul în Burgas – Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrări intracomunitare către firme din Polonia şi Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetățeni chinezi”, arată Poliția Română.
Conform unor surse judiciare, persoana care se asigura că tirurile sunt încărcate corespunzător și pleacă din Turcia spre România era o călugăriță, pe numele ei de laică Anișoara Duna, nimeni alta decât stareța Mănăstirii Galeșul – Poarta Albă, tot din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

Gabriel Popa, deși este, teoretic, slujitor al Domnului hirotonit în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, domiciliază în București, în Constanța venind rareori. Cu toate acestea el este angajat de câțiva ani ca manager al Arhiepiscopiei, probabil în contractul său de muncă apărând mențiunea că-și desfășoară activitatea într-o altă localitate decât la sediul instituției.

Arhiepiscopia Tomisului este ”surprinsă” de surprinderea managerului

Imediat după reținerea preotului Gabriel Popa, în data de 22 iulie, Arhiepiscopia Tomisului a dat publicității un scurt comunicat în care se arăta surprinsă de reținerea ”unui manager” și de implicarea în acest scandal al maicii starețe de la Mănăstirea Poarta Albă. Ambii, în opinia instituției ”sunt cunoscuți ca persoane cu conduită morală corectă”.
”Urmare a luării măsurii preventive de reținere a trei persoane (Popa Gabriel, Duna Anișoara și Badiu Florin) de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:
1. Preotul misionar Popa Gabriel este angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atribuții de manager pentru mânăstirea Galeșu (loc. Poarta-Albă, jud. Constanța).
2. Duna Anișoara este călugărită în obștea mânăstirii Galeșu, sub numele de Eleodora, nevând nici o funcție administrativă în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. În prezent nu mai este reținută, fiind doar audiată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.
3. Conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a primit cu surprindere comunicatul Parchetului și așteaptă cu nerăbdare finalizarea dosarului în cauză, întrucât cei doi sunt cunoscuți ca persoane cu conduită morală corectă, ceea ce a și dus la hirotonirea lui Popa Gabriel ca preot misionar și la tunderea în monahism a Dunei Anișoara.”

Avocatul preotului Gabi Popa, Ștefan Bala: ”dosarul e praf!”

Avocatul Ștefan Bala îl reprezintă în acest dosar pe capul rețelei de evaziune fiscală, managerul Arhiepiscopiei Tomisului – Popa Gabriel. În apărarea clientului său, avocatul a susținut, imediat după decizia Tribunalului Ilfov de arestare pentru 30 de zile, că ”dosarul este praf! Nu există prejudiciu. Maica stareță este doar martor în acel dosar. Procurorii se bazează doar pe niște interceptări telefonice. La vama cu Ungaria tirurile nu au fost cântărite, astfel că ei (procurorii n.n.) zic că marfa nu a ajuns în Ungaria”.
Cu toate acestea, judecătorii Curții de Apel București au decis păstrarea în stare de arest a celor trei inculpați din dosar.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top