COMUNICATE

Maicile de la Mănăstirea Bistriţa au confiscat Peştera Liliecilor

Aşezământul vâlcean a devenit o veritabilă fabrică de bani

Maicile de la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea, au pus stăpânire pe Peștera Liliecilor, parte integrantă din Parcul Național Buila-Vânturarița. În baza unei înțelegeri cu autoritățile locale, mănăstirea percepe taxă de vizitare, dar accesul este permis doar grupurilor mari, căci altfel… nu merită deranjul. Ne-a spus-o fără menajamente chiar stareța Mihaela Tamaș, care a refuzat să ne permită accesul pentru că eram doar patru persoane.
Reprezentanții mai multor instituții din Vâlcea (Parcul Național Buila Vânturarița, Direcția Județeană de Cultură, Muzeul de Istorie, Agenția de Protecția Mediului) au recunoscut că acest lucru nu este normal și ne-au promis, cu jumătatea de gură, că vor încerca să remedieze situația.
Foamea de bani a stareței de la Bistrița te întâmpină imediat ce treci pargul bisericii: teancuri de declaraţii pentru a dona 2% din impozit pentru mănăstire, tarife pentru acatiste, tarife de cazare şi masă, afişate la vedere.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU,

Cristian CEALERA

„Ce tot puneţi atâtea întrebări, peştera e proprietatea mănăstirii şi gata!”

Ctitorie a boierilor Craioveşti, construită între 1492 şi 1494, monument istoric, mănăstirea s-a transformat într-o fabrică de bani. Practic, întreaga activitate este gândită în acest scop. La pangar (locul unde se vând lumânări şi suveniruri) aflăm că mănăstirea îi primeşte cu braţele deschise pe cei care vor să înnopteza aici, contra cost desigur. Iată tarifele:
Cât despre peșteră, maica de la pangar ne spune că nu se poate vizita decât în grupuri mari. Vizibil iritată de întrebările noastre, dă milităria jos din pod: „Ce tot puneţi atâtea întrebări. Nu se poate şi gata! Peştera este proprietatea mănăstirii dintotdeauna”. Aşa să fie oare?
Pe stareţa Mihaela Tamaş o găsim în curte, anturată de maicile preferate. Ne spune cam acelaşi lucru: peştera este încuiată, iar noi nu o putem vizita pentru că suntem prea puţini. Îi sare în ajutor o maică tânără, cu un debit verbal demn de o cauză mai… corectă: Şi ce dacă suntem ziarişti, peştera e a lor şi fac ce vor. Iar noi să avem grijă ce scriem, că au mai fost ziarişti la mănăstire şi au scris numai minciuni.
La ieşire, în parcare, un muncitor care meşterea ceva, se repede să îi alunge pe câţiva bolnavi care apelează la mila turiştilor. Unul dintre ei, într-un cărucior cu rotile nu ştie cum să dispară mai repede din zonă, mai ales că pe muncitor îl ajută şi un câine (vezi foto). „Îi ştiu eu pe aştia, sunt de-aici, de la azil şi cerşesc să îşi ia băutură şi ţigări”, se scuză muncitorul-paznic.

Cine are curaj să se pună cu Biserica?

Corin Dobrinescu – Agenţia de Protecţia Mediului Vâlcea: „Peștera se afla în administrarea Parcului Național Buila Vânturariţa, iar în urmă cu 4-5 ani, ei au încheiat un parteneriat cu Mânăstirea Bistriţa. Vizitarea este condiționată de anumite reguli, dar în mod cert, nu este normal să nu poată fi vizitată. Ar trebui să existe un program. Colonia de lilieci este greu vizitabilă, se află într-o galerie unde este foarte întuneric și din câte știu, instalația electrică nu funcționează”

Cosmin Botez-director Parcul Naţional Buila Vânturariţa: „Între Parcul Național și Mănăstirea Bistrița există un protocol, semnat în 2004, în baza căruia maicile se ocupă de paza peșterii. Ele sunt direct interesate de protecție, pentru că în peșteră există două schituri. Practic, noi am preluat această situație, căci mănăstirea se ocupa de peștera și înainte, în baza unei înțelegeri cu Consilul Județean Vâlcea. Din câte știu, mănăstirea percepe o taxă de vizitare, cred că e vorba de 5 sau 10 lei, nu îmi amintesc exact. Nu este normal ca peştera să nu poată fi vizitată”.
Botez ne-a promis că o să le roage (sic!) pe maici să permită accesul vizitatorilor în peșteră.

Mariana Iosifaru-cercetător patrimoniu, Muzeul de Istorie Vâlcea: „În peşteră există două bisericuţe, care sunt trecute în lista monumentelor istorice. Din câte ştiu, mănăstirea este proprietara peşterii. Pe noi ne interesează ca cele două bisericuţe să fie protejate. Pe pereţi au apărut deja multe scrijelituri, deci este bine ca peştera să fie închisă. În acelaşi timp, ea trebuie deschisă publicului spre vizitare”.

Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Vâlcea: „Din câte cunoaştem, maicile de la mănăstire se ocupă de peşteră. Într-adevăr, mai sunt probleme, căci în bisericuţele din peşteră se aprind lumânări, ce pot afecta monumentul. Noi le spunem să nu mai facă acest lucru, dar nu întotdeauna găsim înţelegere”.

Am vrut să vedem dacă superiorii de la Arhiepiscopia Râmnicului ştiu ce se întâmplă pe la mănăstire şi dacă le pasă. Purtătorul de cuvânt, părintele Ion Predescu, a fost foarte amabil şi dispus să ne spună nimic:
„Peștera se află în administrarea Bistriței, ei au autonomie, noi nu ne băgăm peste ei. Nu știu ce condiții există, ce reguli. Vorbiți cu stareța de acolo. Este o problemă dacă turiștilor nu li s-a dat voie, dar poate că nu se poate vizita deloc. În ceea ce privește turismul despre care vorbiți, eu cred că este vorba doar despre pelerinaj religios. Nu vă pot spune mai multe pentru că nu știu”.

Am verificat şi subiectul cu pelerinajului, sunând-o pe maica Grigoria, care se ocupă de cazare. Răspunsul ei a fost în acelaşi ton-doar banii contează: „Dacă doriţi să vă cazaţi la noi, trebuie să ne spuneţi din timp, să vedem dacă avem locuri. Sunt camere cu două şi trei paturi, iar cazarea costă 35 de lei de pat. Micul dejun este 10 lei, prânzul 25, iar cina 15 lei de persoană. Dacă doriţi, puteţi participa la slujbe, dacă nu doriţi, nu sunteţi obligaţi”.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top