Fără categorie

Mai puţine demersuri administrative pentru cetăţeni: Comisia Europeană doreşte ca documentele oficiale – certificatele de naştere, titlurile de proprietate – să fie mai uşor recunoscute în străinătate

Europenii care trăiesc în afara țărilor lor de origine se confruntă frecvent cu obstacole birocratice: aceștia trebuie să aștepte, de exemplu, să li se aplice o ștampilă oficială pe o hotărâre a unei instanțe sau pe un titlu de proprietate, să plătească pentru traducerea unui certificat de naștere, de căsătorie sau de deces sau să se lupte cu autoritățile publice pentru a obține recunoașterea unui nume de familie. Având în vedere că din ce în ce mai mulți europeni se deplasează – aproximativ 12 milioane de cetățeni ai UE locuiesc în prezent în alt stat membru decât cel de origine -, oamenii se plâng adesea în legătură cu recunoașterea documentelor oficiale. În unele state membre, cetățenii trebuie să plătească o taxă pentru ca documentele lor, care au fost deja eliberate în mod oficial de un stat membru, să fie recunoscute ca fiind autentice. O altă problemă rezultă din faptul că anumite state membre pot solicita documente administrative care nu există întotdeauna în țara de origine a …

Europenii care trăiesc în afara țărilor lor de origine se confruntă frecvent cu obstacole birocratice: aceștia trebuie să aștepte, de exemplu, să li se aplice o ștampilă oficială pe o hotărâre a unei instanțe sau pe un titlu de proprietate, să plătească pentru traducerea unui certificat de naștere, de căsătorie sau de deces sau să se lupte cu autoritățile publice pentru a obține recunoașterea unui nume de familie. Având în vedere că din ce în ce mai mulți europeni se deplasează – aproximativ 12 milioane de cetățeni ai UE locuiesc în prezent în alt stat membru decât cel de origine -, oamenii se plâng adesea în legătură cu recunoașterea documentelor oficiale. În unele state membre, cetățenii trebuie să plătească o taxă pentru ca documentele lor, care au fost deja eliberate în mod oficial de un stat membru, să fie recunoscute ca fiind autentice. O altă problemă rezultă din faptul că anumite state membre pot solicita documente administrative care nu există întotdeauna în țara de origine a cetățeanului. Toate acestea constituie obstacole în calea dreptului la liberă circulație, garantat de tratatele UE, în viața de zi cu zi. Comisia Europeană, care este hotărâtă să elimine aceste obstacole, a publicat astăzi un document strategic care cuprinde mai multe opțiuni privind facilitarea liberei circulații a documentelor cu relevanță pentru cetățeni. Publicul larg poate acum prezenta observații privind modul în care situația ar putea fi îmbunătățită pentru a se asigura că aceste documente sunt recunoscute indiferent de locul în care cetățenii se află sau se deplasează în interiorul UE. Publicul larg poate răspunde până la 30 aprilie. Comisia va lua în considerare aceste răspunsuri atunci când va prezenta propuneri legislative, în 2013.

„Piața unică din Europa nu înseamnă doar eliminarea barierelor în calea mărfurilor și a serviciilor, ci și simplificarea vieții cetățenilor noștri, în special când aceștia se deplasează în interiorul UE”, a declarat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar european pentru justiție. „Cu toate acestea, componenta de cetățenie a pieței unice nu este pe deplin dezvoltată, iar cetățenii cer o schimbare: trei sferturi dintre europeni ne transmit că UE trebuie să îmbunătățească circulația documentelor oficiale între țările UE. Formalități învechite sunt o cauză de frustrate și îi costă pe cetățeni timp și bani. Prin urmare, sunt hotărâtă să creăm un spațiu european de justiție unic, în care documentele oficiale sunt pe deplin recunoscute”.

Circulația fără impedimente a documentelor oficiale (cum ar fi diplomele, dovada cetățeniei, titlurile de proprietate) și recunoașterea actelor de stare civilă care consemnează principalele „evenimente de viață” (cum ar fi nașterea, adopția, căsătoria sau decesul) sau a numelui de familie al unei persoane sunt elemente esențiale pentru cetățenii care se mută în altă țară a UE. Oficiile stării civile și sistemele administrative din statele membre diferă în mod considerabil, ceea ce duce la formalități greoaie și costisitoare (traducere, dovada suplimentară a autenticității documentelor). Aceste probleme îi împiedică pe cetățeni să beneficieze pe deplin de drepturile lor în cadrul UE.

Potrivit rezultatelor sondajului Eurobarometru din octombrie 2010, 73 % dintre europeni sunt de părere că ar trebui luate măsuri pentru a îmbunătăți libera circulație a documentelor oficiale între țările UE.

În documentul strategic adoptat astăzi, Comisia pune întrebări despre modul în care se poate îmbunătăți libera circulație a documentelor oficiale. În plus, Comisia propune opțiuni de politică pentru facilitarea recunoașterii transfrontaliere a actelor de stare civilă. Una dintre opțiuni ar putea fi instituirea, la nivel european, a unor formulare pentru cele mai comune dintre actele de stare civilă, astfel încât cetățenii să nu mai fie nevoiți să plătească pentru traducerea și recunoașterea acestor acte. Altă opțiune este recunoașterea automată a actelor de stare civilă. Această recunoaștere nu ar impune armonizarea normelor existente, iar sistemele juridice ale statelor membre ar rămâne neschimbate.

În funcție de rezultatul consultării publice, Comisia planifică două propuneri legislative separate pentru 2013: prima referitoare la libera circulație a documentelor oficiale, iar a doua privind recunoașterea situațiilor în materie de stare civilă.

Context

Aceste inițiative fac parte din planurile Comisiei de a înlătura obstacolele birocratice care îngreunează viața cetățenilor, impun costuri suplimentare și creează incertitudine juridică întreprinderilor (a se vedea IP/10/1390 și MEMO/10/525). Astfel cum a declarat președintele Comisiei, José Manuel Barroso, în orientările sale politice din septembrie 2009, UE dorește „o Europă care pune oamenii în centrul programului său”. Această viziune este reflectată în Tratatul de la Lisabona care conferă cetățenilor un loc central în cadrul politicilor UE. Prin urmare, Comisia întreprinde acțiuni concrete pentru a simplifica viața celor aproape 12 milioane de cetățeni ai UE care trăiesc în afara țărilor lor de origine și care își exercită drepturile conferite de UE de a se căsători, de a-și cumpăra o casă sau de a înmatricula un autovehicul în altă țară a UE.

În Raportul privind cetățenia UE, adoptat la 27 octombrie, Comisia enumeră 25 de acțiuni care urmează să fie întreprinse în anii următori. Aceste inițiative sunt descrise în 10 fișe descriptive.

Tot astăzi, Comisia a propus eliminarea unei proceduri judiciare costisitoare, greoaie și care necesită mult timp, și anume procedura „exequatur”, care va aduce economii de până la 48 de milioane EUR pe an pentru întreprinderile din UE și va da un impuls economiei UE (a se vedea IP/10/1705).

Pentru informații suplimentare

Cartea verde a Comisiei privind libera circulație a documentelor este disponibilă la sala de presă a Direcției Generale Justiție:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Sondajul special Eurobarometru privind justiția civilă:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_351_en.pdf

Pagina principală de internet a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

10 fișe descriptive privind inițiativele Comisiei de eliminare a obstacolelor întâlnite de cetățenii UE în viața cotidiană pot fi accesate aici

MEMO/10/677

SURSA: CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top