Fără categorie

Lupta împotriva corupției are nevoie de ajutorul statelor membre

Lupta împotriva corupției are nevoie de ajutorul statelor membre
Lupta împotriva corupției are nevoie de ajutorul statelor membre În fiecare an, aproximativ 120 de miliarde de euro se pierd din cauza corupției. 80% dintre europeni percep acest fenomen ca pe o problemă majoră în statele membre. Cum de corupția reușește să reprezinte o problemă chiar și după intrarea în vigoare a unor reglementări clare pentru combaterea sa? Răspunsul este reprezentat de aplicarea lor necorespunzătoare.

Sursa : © Parlamentul European

În fiecare an, aproximativ 120 de miliarde de euro se pierd din cauza corupției. 80% dintre europeni percep acest fenomen ca pe o problemă majoră în statele membre. Cum de corupția reușește să reprezinte o problemă chiar și după intrarea în vigoare a unor reglementări clare pentru combaterea sa? Răspunsul este reprezentat de aplicarea lor necorespunzătoare.

Pe 31 august, Comisia a prezentat în cadrul comisie pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne pachetul adoptat în iunie cu privire la lupta anticorupție la nivel european.

Cadrul legal european pentru anticorupție s-a dezvoltat de-a lungul ultimilor zece ani. Deși se află în vigoare, implementarea și executarea sa este foarte eterogenă în rândul statelor membre și nu ajunge la un nivel satisfăcător pe ansamblu. Potrivit comunicării Comisiei, „acest lucru reflectă lipsa de angajament politic din partea liderilor și a formatorilor de opinie în ceea ce privește combaterea corupției în toate formele ei”.

Noi mecanisme de evaluare

Comisia a hotărât că lupta anticorupție le nivel european va fi evaluată prin întocmirea unui raport european anticorupție. Prin acesta, se vor monitoriza eforturile făcute de statele membre pentru a combate acest fenomen. În plus, va fi încurajată o mai mare implicare politică. Aceasta va ajuta statele membre să pună în aplicare mai bine legislaţia. Raportul va sublinia, de asemenea, eşecuri şi vulnerabilităţi în statele membre vizavi de acest fenomen. „Ceea ce avem nevoie cel mai mult nu este neapărat o nouă legislaţie sau alte instituţii, ci aplicarea mai eficientă a ceea ce este deja în vigoare”, se menționează în comunicatul Comisiei.

Raportul va fi întocmit de Comisie o dată la doi ani, primul fiind programat pentru anul 2013. Pe lângă întocmirea acestui raport, UE ar trebui să negocieze, de asemenea, gradul său de participare în cadrul grupului de state care lupă împotriva corupției ce funcționează în cadrul Consiliului (GRECO).

Eurodeputații cer mai mult angajament politic și acțiuni mai rapide

  • modernizarea reglementărilor europene cu privire la confiscarea bunurilor obținute ilegal
  • noi strategii pentru îmbunătățirea investigațiilor financiare în statele membre
  • propunerea unui plan de acțiune pentru scăderea ratei criminalității
  • îmbunătățirea pregătirii acordate ofițerilor și oficialilor
  • adoptarea unei strategii pentru combaterea fraudei care afectează interesele financiare europene

Eurodeputații privesc cu ochi buni întocmirea unui astfel de raport. Ei cer însă ca o variantă intermediară care tratează principalele probleme să fie publicată înaintea variantei finale. „Avem nevoie de voință politică pentru a aborda definitiv această problemă,” spune Timothy Kirkhope (Regatul Unit) de la Conservatorii şi Reformiştii Europeni. Acestuia i se alătură Louis Michel (Belgia) de la Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa care adaugă că „trebuie să facem presiuni împotriva Consiliului pentru ca acesta să adopte o poziție, într-un fel sau altul”.

Eurodeputații au mai atras atenția asupra diferențelor care există în rândul statelor membre vizavi de acțiunile adoptate și asupra nevoii de a stabili o modalitate universală de a trata aceste probleme.

Ce urmează

Discuția va fi reluată în plen. Grupurile politice au adresat câte trei întrebări Comisie și Consiliului. Acestea își vor afla răspunsul pe 14 septembrie. Principala întrebare vizează modalitățile prin care se poate asigura angajamentul politic necesar pentru a combate corupția în fiecare stat membru.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top