Politic

Ludovic Orban, președintele PNL: „Pentru noi, independența Justiției este un principiu fundamental”

Parlamentul României a dezbătut în luna martie un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de procedură penală, dar și problema desființării Secției Speciale. Așa cum arătaseră încă din programul de guvernare, liberalii au votat pentru desființarea celebrei SIIJ, dar și pentru respingerea unor modificări la cele două Coduri.

,,Au fost date două voturi importante în ceea ce privește Justiția în România. Camera Deputaților a respins proiectul de modificare a Codului Penal și a Codului de procedură Penală, proiecte inițiate de Liviu Dragnea, tot Camera Deputaților a votat și pentru desființarea Secției Speciale”, spune Ludovic Orban, președintele PNL și președintele Camerei Deputaților.

Liderul PNL explică faptul că cele două decizii ale Camerei sunt doar primii pași într-o reformă mai amplă pe care coaliția de guvernare o va realiza, potrivit programului de guvernare. Vor urma Legile Justiției și, de asemenea, noile proiecte privind Codul Penal și Codul de procedură Penală.

„Pentru noi, independența Justiției, liberul acces al cetățenilor la Justiție, funcționarea puterii judecătorești ca o autentică putere în stat, non -interferența politicului în funcționarea justiției sunt principii fundamentale pe care le punem în practică”, subliniază Ludovic Orban.

Liberalii susțin că, pentru România, este foarte important să pună punct perioadei negre declanșate de PSD, care a generat grave disfuncționalități în sistemul de justiție din România, deteriorarea gravă a imaginii României la nivel internațional și care a afectat dreptul fiecărui cetățean de acces la Justiție.

De asemenea, președintele PNL spune că în ziua votului privind desființarea Secției Speciale s-a petrecut un lucru grav. „Înainte de a vota proiectul de lege privind desființarea Secției speciale, mai mulți deputați ai Partidului Național Liberal au fost sunați de pe un număr de telefon, probabil e număr de cartelă, pentru o presupusă convocare la DNA Brașov. Evident că era un apel fals. Cineva a premeditat ca, înaintea votului pentru desființarea Secției speciale, deputați ai Partidului Național Liberal să fie chemați în mod fals la DNA Brașov.”

Proiectele legislative propuse de PSD și respinse acum de Camera Deputaților prevedeau dezincriminarea totală sau parțială a unor infracțiuni de corupție. „PSD dorea să modifice Codul penal şi legile justiției cu scopul de a dobândi controlul asupra sistemului judiciar și a-și salva corupții, în frunte cu Liviu Dragnea”, spune Orban.

PNL și președintele Klaus Iohannis au contestat proiectele PSD la Curtea Constituțională. CCR a declarat neconstituționale mai multe articole din aceste proiecte. Prin votul din Camera Deputaților, PNL duce la bun sfârșit lupta împotriva acestor inițiative nocive ale PSD.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a promis că noua majoritate parlamentară va respinge toate proiectele nocive depuse de PSD în legislatura trecută.

Secția Specială, criticată de partenerii României

Și Cristian Băcanu, secretar al Comisiei juridice din Camera Deputaților, a transmis că PNL a votat desființarea Secției Speciale.

„PSD-ul este o boală grea, cu o recuperare dificilă și cu pericole de recidivă atunci când te aștepți mai puțin. PSD-ul este o boală grea ale cărei efecte se văd încă, deși românii au votat schimbarea  în decembrie anul trecut. Lucrăm pentru a înlătura aceste efecte!”, spune secretarul Comisiei Juridice.

Cristian Băcanu explică faptul că înființarea acestei Secției Speciale nu a fost dorită de magistrați, nu a fost dorită de cetățeni și a fost aspru criticată de partenerii externi ai României.

Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, Greco și Avocatul General al CJUE, dl Bobek, au reținut că această secție a fost înființată cu încălcarea statului de drept și a dreptului UE. „Secția a fost gândită în laboratoarele PSD astfel încât să nu funcționeze şi să blocheze dosare penale aflate în curs de cercetare şi ne amintim de retragerea căilor de atac de către SIIJ, de preluarea unor dosare de la DNA şi de tentativa nelegală de blocare a candidaturii doamnei Kovesi la parchetul european, tentativă nelegală conform ICCJ”, adaugă Cristian Băcanu.

Parlamentarul mai spune că toate acestea s-au întâmplat pentru că PSD trebuia să satisfacă dorința  fierbinte a lui Liviu Nicolae Dragnea, „un om a cărui dorință de a face rău și de a acumula putere pentru el și pentru acoliții săi a sfidat bunul simț și reguli minimale de independență a justiției.”

15 milioane cheltuite pentru 4 rechizitorii

Motivele care au stat la baza desființării Secției Speciale sunt explicate și de deputatul Bogdan Bola (PNL). Acesta arată că Secția Specială a cheltuit în 2 ani peste 15 milioane de lei pentru doar 4 rechizitorii, cu 6 persoane trimise în judecată și niciuna condamnată. „Sunt peste 6.000 dosare (nesoluționate) la șapte procurori, iar în toată activitatea sa nu a dus niciun dosar până la capăt și nicio condamnare nu s-a dat pe baza unui dosar făcut de această secție”, spune parlamentarul.

PSD înființase Secția Specială pentru intimidarea magistraților care investigau sau judecau dosare de mare corupție, scrie Bogdan Bola într-o postare. „Să nu uităm că începuseră să îl ancheteze și pe Frans Timmermans (și alți funcționari UE) – desigur, fără niciun motiv de fapt și fără să le pese că acest lucru este imposibil din punct de vedere procedural, că nu sunt competenți în niciun fel!”

Tocmai de aceea, desființarea SIIJ nu este doar o promisiune electorală îndeplinită, ci un demers logic și firesc, un demers făcut de liberali pentru a întări independența sistemului judiciar, arată deputatul de Constanța.

„Să nu uităm că desființarea Secției Speciale este necesară și pentru ca România să aibă un Raport favorabil al Comisiei Europene. Un Raport favorabil va permite ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare și eliminarea, astfel, a ultimului motiv care poate fi invocat politic împotriva aderării noastre la Spațiul Schengen”, conchide acesta.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top