Opinii

Lucrări de infrastructură în localitățile Dobrogene

Administrațiile locale reușesc să găsească fonduri pentru creșterea calității vieții cetățenilor: Mihail Kogălniceanu, Hârșova, Pantelimon, Nicolae Bălcescu, Baia 

Localitățile din Dobrogea sunt în amplu proces de modernizare. Chiar dacă traversăm o perioadă mai dificilă din punct de vedere economic, edilii localităților dobrogene reușesc să găsească surse de finanțare (fonduri guvernamentale, europene sau resurse proprii) pentru modernizarea infrastructurii și creșterea calității vieții cetățenilor. Am stat de vorbă cu câțiva primari pentru a afla care sunt proiectele pe care le au în derulare.

 

 

Centrul de Tineret din Mihail Kogălniceanu, aproape de finalizare

În localitatea Mihail Kogălniceanu anul 2013 a însemnat demararea unui important proiect susținut de Programul Operațional Regional 2007 – 2013, anume Centrul de Tineret. Ancuța Belu, primarul comunei, este cea care a avut inițiativa acestui proiect, născut din necesitatea de a le oferi tinerilor posibilități reale și educative de petrecere a timpului liber. Spațiul, realizat prin reabilitarea unei clădiri la standarde europene, va fi dotat corespunzător, astfel încât tinerii și adolescenții să poată beneficia de o completare a educației școlare. Mai mult, noul proiect le va oferi tinerilor posibilitatea de a se întâlni pentru realizarea de activități cultural-artistice și educative. Clădirea va fi finalizată la sfârșitul lunii mai și, tot atunci, a promis Ancuța Belu, va fi amenajat și spațiul verde ce înconjoară spațiul construit.
Datele proiectului spun că Centrul de Tineret este prevăzut cu sală de sport, bibliotecă și sală de spectacole, spațiu ce ar trebui să ofere libertate de mișcare pentru 3 500 de persoane. Amenajarea lucrării s-a făcut pe o suprafață de aproape 3000 de metri pătrați, iar spațiul interior va fi dotat cu mobilier și echipament IT.

Amplu proiect de reabilitare a străzilor în Hârșova

La Hârșova se lucrează din plin la Proiectul de Reabilitare Străzi Urbane prin intermediul căruia, pe aproximativ zece kilometri de stradă, va fi așternut strat dublu de asfalt. Primarul a subliniat faptul că Proiectul de Reabilitare presupune și refacerea trotuarelor prin înlocuirea pavelelor și a bordurilor, ocazie ce va permite și implementarea de pământ vegetal pentru creșterea gazonului între arbori, sporind astfel cantitatea de verdeață în Hârșova și, prin extensie, creșterea calității vieții pentru cetățeni. Cât despre materialele recuperate din ceea ce se dezafectează, borduri, pavele și alte elemente de construcție, ele vor fi utilizate pentru refacerea străzilor care nu au fost prinse în Proiectul de Reabilitare. De asemeni, a fost depusă documentația în vederea accesării de fonduri europene printr-un proiect care să permită asfaltarea integrală a străzilor din Hârșova. Primarul ne-a mai declarat că, deși în ultimii patruzeci de ani nimeni nu s-a mai ocupat de străzile din Hârșova, lucrările recente de reabilitare au produs o stare de nerăbdare a celor care ar vrea ca lucrurile să se întâmple rapid, astfel încât asfaltul să fie turnat urgent peste tot. Pentru asta va fi, însă, nevoie de răbdare și înțelegere, cu atât mai mult cu cât lucrurile au intrat pe făgașul cel bun.

La Pantelimon, licitație pentru construirea Căminului Cultural din Runcu

Primăria localității Pantelimon intenționează să înceapă lucrările la Căminul Cultural din Runcu, proiect pentru care a obținut deja autorizație de construcție, urmând ca în cel mai scurt timp să fie organizată pe SEAP licitația pentru găsirea constructorului. Un alt proiect major, alimentarea cu apă a comunei, se află deocamdată în așteptare din lipsa temporară a fondurilor.
Dincolo de aceste proiecte, primăria din Pantelimon nu uită de grijile de zi cu zi ale localnicilor, ocupându-se cu lucrări de întreținere și înfrumusețare a localității.

Lucrări de reabilitare drumuri și Bază Sportivă nouă, la Nicolae Bălcescu

Anul acesta vara sosește cu multiple activități de întreținere și reabilitare în comuna Nicolae Bălcescu. În primul rând vor fi reabilitate drumurile spre Dorobanțu și Bălcescu. În funcție de posibilitățile bugetare, o parte din ele vor fi bituminate, pentru restul urmând să se realizeze lucrări conform cu necesitățile de bază.
Nici Baza Sportivă din localitate nu a fost uitată, lucrările fiind reluate în vederea finalizării acesteia, chestiune de realizat probabil în această toamnă.
Tot din fonduri proprii s-a reluat și refacerea gardului cimitirului. Până în acest moment a fost turnată fundația gardului, urmând ca în intervalul imediat de timp să fie realizată și partea superioară a gardului.

Drumuri noi în comuna Baia. Urmează blocurile ANL

Vești bune din localitatea Baia. Proiectul de asfaltare a drumului ce face legătura între Baia și localitatea Panduru s-a finalizat, prin turnarea unui covor asfaltic nou pe toată lungimea de cinci kilometri, iar drumul de trei kilometri, pe DN18, care face legătura cu localitatea Camena este în lucru.
O altă veste bună este că licitația pentru blocurile ANL a fost finalizată, iar pe data de 29 mai firma câștigătoare va începe lucrările pentru realizarea noului proiect. Vor fi construite 24 de apartamente în spatele bisericii noi, condominiile având asigurate locuri de parcare și dotări de ultimă generație. Tinerii interesați de folosirea noilor apartamente vor trebui să îndeplinească cerințele curente ale ANL. Merită menționat că va exista posibilitatea ca aceste apartamente să poată fi ulterior cumpărate.
Firma care va construi apartamentele este din Tulcea și s-a calificat pentru proiect în urma unei licitații desfășurate în București.

 

 

Actualitate

To Top