Litoralul românesc

Lozurile ţeparului Vanini invadează Constanţa

Săptămâna trecută, mii de constănţeni au avut surpriza să găsească în cutiile poştale lozuri speciale, distribuite cu ocazia unei promoţii a unei firme bucureştene. Acestea anunţau pe toţi cei care se apucau să le răzuiască că sunt fericiţii câştigători ai unui premiu în valoare de 300 de RON. Din nefericire, pentru a intra în posesia premiului, posesorii lozurilor trebuia să apeleze un număr cu suprataxă şi să mai plătească şi taxele de expediţie, care, aşa cum scria cu litere minuscule pe dosul lozului, consta într-un… curs de limbi străine. Întreaga campanie, care miroase de la o poştă a evaziune fiscală şi a înşelătorie, este derulată de o firmă aparţinând unui personaj pe nume Zuică Vanini, implicat într-o serie de ţepe, şi care se judecă şi în ziua de azi cu sute de cetăţeni, într-un faimos proces de înşelătorie.

Un articol de Răzvan PETRE

Cutiile poştale din mai multe cartiere ale Constanţei au fost invadate, săptămâna trecută, de lozurile unei campanii desfăşurate de către o firmă bucureşteană. Aşa cum stă bine oricărei asemenea şmecherii, lozurile erau gratuite şi, bineînţeles, erau – toate – câştigătoare. Prin răzuirea unei căsuţe de pe faţa lozului, am aflat că am câştigat un premiu în valoare de 300 de lei, fără a fi făcut ceva pentru asta. Momeala fiind plasată, credulii care se bucurau de fabulosul câştig aflau că puteau intra şi în posesia unui mare premiu, care, aşa cum scria pe spatele lozului, consta într-un telefon mobil de model vechi, un expresor de cafea, un cuptor cu microunde, sau un weekend la Neptun. Pentru a pune mâna pe aceste premii reale, trebuia, bineînţeles, să mai faceţi ceva – să cumpăraţi un produs de la firma organizatoare, în valoare de 285-495 lei (preţ care, la o adică, putea acoperi suma totală a “marilor premii”)!

Premiul de 300 RON – un CD cu cursuri

În spatele alambicatei scheme de câştig se află, conform celor scrise pe loz, un regulament oficial. Aceasta ar fi trebuit să fie disponibil pe Internet, dar nu pe vreun site, ci la o adresă anonimă, de poştă electronică, de pe serverul Yahoo. Spunem “ar fi trebuit” pentru că, după trei zile şi mai multe e-mailuri trimise de persoane diferite, nu am reuşit să primim nici un răspuns.
Revenind la premiul de 300 de lei, pe care îl câştiga, din oficiu, toată lumea, am găsit pe loz un paragraf din care am aflat că acesta consta într-un curs de limba engleză, sau germană. În încercarea de a afla cum putea intra în posesia premiului, am apelat cu încredere numărul de telefon afişat pe loz, operatoarea comunicându-ne că el va fi livrat prin poştă, pe CD, după achitarea unei taxe de 6 lei.

Te costă 73 de lei să încasezi un premiu de 50 de lei

Dacă aveţi curiozitatea să vă interesaţi cât ar costa, în mod normal, un curs de limbi străine ca cel oferit drept premiu la super-promoţia cu lozuri 100% câştigătoare, veţi afla că preţul lui nu este nici pe departe de 300 de lei, ci undeva în zona a… 50 de lei. Spre exemplu, un curs similar, organizat de către firma Eurocor, recunoscută şi certificată de către Ministerul Muncii, costă 41 RON. Revenind la cursul câştigat prin intermediul lozului-minune, acesta costă doar 6 lei, taxe de expediţie, la care se adaugă preţul astronomic al apelului telefonic prin care te înscrii să încasezi premiul. Operatoarea evident că trage cât poate de timp – te mai felicită încă o dată, repetă fiecare cuvinţel, îţi cere o serie întreagă de detalii complet inutile şi te roagă de o mie de ori să o laşi să îţi prezinte produsele pe care firma le are la vânzare. În total, deşi am încercat să reduc conversaţia la minim (mai ales că vorbeam de pe telefonul personal), am stat la telefon aproape 9 minute. Adăugând şi costurile de expediţie, toată distracţia m-a costat 73 de lei.

Parfum de escrocherie şi evaziune fiscală

Mecanismul promoţiei este unul simplu: Credulii care chiar speră că le-a pus Dumnezeu mâna în cap pun mâna pe telefon şi apelează firma TELEMARKETING PROMOTION SRL. Numărul este unul cu suprataxă, cei care apelează plătind 1,78 euro pe minut (operatoarea TELEMARKETING, însă, ne-a anunţat că vom plăti 1,5 euro plus TVA, pe apel, iar nu pe minut, aşa cum este în realitate). Mai departe, fericitul câştigător este anunţat că mai trebuie să achite 6 lei cu titlul de taxă de expediţie a premiului. Banii trebuie viraţi, prin mandat poştal, nu către firma organizatoare, cum ar fi normal şi legal, ci către o persoană fizică. În felul acesta, se creează o portiţă pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, căci organismele statului nu pot controla persoanele fizice dacă au plătit impozit pe acei bani. În plus, întrucât plata se face prin mandat poştal, la post restant, banii sunt ridicaţi în persoană, de către numita Negrilă Claudia Florentina, al cărei domiciliu sau date personale nu rămân înregistrate nicăieri. În acest context, nimeni nu poate avea măcar garanţia că va încasa măcar amărâtul curs de 300 de RON, de vreme ce între câştigător şi firma TELEMARKETING PROMOTION nu s-a făcut plata expediţiei.

Zuică Vanini – Stăpânul Loteriilor

Fima TELEMARKETING PROMOTION SRL aparţine cetăţeanului Zuică Vanini Mihail Lucian, domiciliat în Bucureşti. Acesta nu este primul business de acest gen pe care Zuică Vanini îl are la activ. În urmă cu un an, Craiova fusese luată cu asalt de o campanie cu lozuri câştigătoare 100%, care promiteau un premiu de 150 de RON, constând în electrocasnice, pentru care fraierii trebuiau să sune, de asemenea, la un număr cu suprataxa de 1,5 euro + TVA. Această campanie era derulată de firma Prime Share International, deţinută tot de misteriosul Zuică Vanini. În urma campaniei, în presa locală au apărut numeroase semnale de la cetăţeni enervaţi că au plătit sume uriaşe la telefon, în acest sens fiind sesizate Poliţia şi OPC-ul, care a demarat verificări pentru suspiciuni de organizare a unei loterii ilegale. După acest scandal, Firma Prime Share Int. s-a dat la fund, iar Vanini şi-a făcut noua firmă, prin care derulează campania curentă.
Cele două loterii nu au fost singurele firme cu probleme ale lui Vanini Zuică, el mai având în portofoliu şi SC PREMIER CLUB SRL, care se ocupă cu organizarea de cursuri de limbi străine. Singurele referinţe pe care le-am găsit, în legătură cu această firmă, se referă la o serie de procese, o altă firmă denunţând PREMIER CLUB, se pare, pentru neplata unei datorii. De altfel, aceasta nu este singura problemă a SC PREMIER CLUB, numele ei fiind implicat, aşa cum am aflat de la operatoarea telefonică a TELEMARKETING PROMOTIONS şi în schema cu lozuri câştigătoare (prin faimosul curs de limbi străine).

Vanini, urmărit de Statul român pentru o escrocherie de zeci de miliarde

Zuică Vanini mai deţine şi rolul de protagonist al unei mega-escrocherii derulate în anii ’90. Pe vremea aceea, Vanini, în calitate de director de vânzări, a fost acuzat că a înşelat sute de persoane şi firme cărora le-a promis vile în Spania, la preţ redus. Concret, în numele firmei ROM-EVENCHARGE SRL, Vanini a contactat potenţiali clienţi, cărora le-a vândut dreptul de co-proprietate asupra unor locuinţe de vacanţă în faimoase staţiuni spaniole, în sistem time-share. După achitarea unor sume ce echivalau cu mii de euro, clienţii s-au trezit că au luat ţeapă, banii dispărând în conturi off-shore şi în cheltuieli personale ale persoanelor implicate. Pe fir au intrat şi instituţiile statului care, pe baza declaraţiilor celor care au avut curajul să depună plângere, au calculat suma de peste 3,4 miliarde de lei vechi – taxe cu care organizatorii şmecheriei au păgubit Statul român. Banii nu au putut fi recuperaţi. Referitor la infracţiunile de fals şi uz de fals, ca şi pentru recuperarea banilor pierduţi, organele Statului i-au îndemnat pe cei peste 300 de păgubiţi să se adreseze Justiţiei; cea mai recentă înfăţişare în acest caz fiind pe 5 octombrie 2009.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top