Opinii

Locuitorii comunei Cumpăna au sărbătorit hramul bisericii „Sfânta Parascheva”

Oamenii s-au închinat la veşmintele Sfintei Cuvioasei Parascheva

Duminică, 13 august 2013, a fost sărbătorit la Cumpăna, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, hramul bisericii Sfânta Parascheva. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Episcopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. În ce-a de-a doua parte a slujbei au fost botezați cinci copii proveniţi din centre de asistenţă socială, iar capela mortuară din localitate a fost sfințită. Prin intermediul unui comunicat de presă lansat săptămâna trecută primarul localității, Mariana Gâju, a vorbit despre importanța tainei botezului: „Slăvind viaţa, slăvim pe Dumnezeu. Botezul acestor copii este o orânduire care simbolizează renunţarea la viaţa de păcat.

Un articol de Viviana MIHĂLȚEANU

 

Micuţii care se botează încep o viaţă nouă, trăită în Hristos, cu valori noi, aspiraţii noi, perspective noi. Încreştinarea semnifică curăţirea de păcat prin sângele lui Hristos, intrarea în legământul harului, în marea familie a lui Dumnezeu. Cel botezat devine în mod public copil al lui Dumnezeu, fiind primit în marea familie cerească. Numele lui este înscris în cartea vieţii. În concluzie, prin aceste botezuri, săvârşim o mărturisire de credinţă publică, în faţa bisericii şi a întregului univers, prin care omul în cauză declară că renunţă la viaţa de păcat, dorind să înceapă o viaţă nouă”. Numele pe care acești copii le-au primit în urma sfintei taine a botezului sunt: Antonio, Nicolae Florian, Bogdan Cristian, Luca Gabriel şi Teodora Maria. Deasemenea, prin intermediul aceluiași comunicat de presă, primarul a vorbit și despre necesitatea unei capele mortuare în comună: „Dacă ne gândim la viaţă, la intrarea în familia creştinească a lui Dumnezeu, ne gândim şi la sfârşitul acesteia. Capela mortuară pe care o sfinţim astăzi (n.r. – duminică) este un edificiu pus la dispoziţia celor 15.000 de locuitori ai comunei Cumpăna, în evenimente neplăcute, care fac parte din viaţa noastră. Capela a fost realizată în clădirea în care a funcţionat vechea cantină socială şi este un aşezământ mortuar necesar, fiind o dovadă de civilizaţie şi de bună înţelepciune că suntem trecători creştini pe acest pământ”.  Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa.  
Sărbătoarea a continuat și a doua zi, când, cu mic cu mare, oamenii s-au adunat la biserica din localitate ce poartă hramul Sfântei Cuvioasei Parascheva. Aici credincioșii s-au putut închina la Moaştele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, precum şi la veşmintele Sfintei Cuvioasei Parascheva. La slujba dedicată hramului a participat alături de primarul Mariana Gâju și senatorul Alexandru Mazăre, senatorul colegiului din care face parte și comuna Cumpăna. După terminarea slujbei oamenii au fost invitați la o agapă creștină chiar în curtea bisericii. De la masă nu au lipsit tradiționalele sarmale, organizatorii pregătind pentru acest an 6.000 de sarmale.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top