Profil de Primar

Localnicii din Dăeni (Tulcea) au reînviat antrenamentele otomanilor prin tradiţia „Calului dobrogean”

Înainte de startul cursei, caii au fost botezaţi şi împodobiţi împotriva deochiului

În comuna Dăeni, din judeţul Tulcea, localnicii au reînviat, o dată cu sărbătoarea Bobotezei, tradiţia „Calului dobrogean”. Pe 6 ianuarie a.c., dis de dimineaţă, toţi caii din localitatea tulceană au fost sunt curăţaţi şi împodobiţi cu panglici şi împletituri roşii, împotriva deochiului, într-un ritual de gătire pentru un an bun, cu recoltă bogată şi sănătate pentru toate animalele din gospodărie. Apoi, preotul comunei a “botezat” armăsarii pentru ca aceştia să fie zdraveni, iuţi şi harnici tot anul. Tradiţia face ca în fiecare an, de Bobotează, copiii, tinerii sau chiar oamenii mai în vârstă ce încă sunt în putere să se înscrie într-o competiţie specifică plaiurilor dobrogene: “Calul dobrogean”.

Un articol de Andreea PAVEL

 

 

Se stabileşte de comun acord cu organizatorii (în cazul de faţă administraţia locală a comunei Dăeni, reprezentată prin primarul Marian Mihăiţă Gherghişan) un punct de plecare şi o linie de sosire, apoi concurenţii înscrişi în competiţie se aliniază la “start” şi aşteaptă semnalul arbitrului, să-i spunem aşa. Al cui armăsar e mai iute câştigă. Sigur, cu condiţia ca participantul să nu cadă de pe cal.

Tradiţia este atât de veche, încât nu se mai ştie de când există

Câştigătorul ediţiei de anul acesta, din comuna Dăeni a fost George Dache care a primit un premiu în valoare de 300 RON. L-a urmat, pe locul II, Adrian Cristea ce s-a putut bucura de o răsplată în valoare de 200 RON, iar pe locul III s-a situat Dumitru Bălan, care a primit 100 RON. Menţiunea i-a fost acordată lui Marian Mitu. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu Nicolae Ivan, directorul şcolii din comuna tulceană, care ne-a indicat câteva detalii foarte interesante referitoare la desluşirea misterioasei tradiţii: “Murgul este rasa de cal reprezentativă pentru zona dobrogeană. “Calul dobrogean” se numeşte tradiţia, care îşi are rădăcinile în ambientul turcesc, şi este atât de veche încât nici noi nu ne mai amintim în ce perioadă a apărut şi de când se ţine”, a precizat directorul şcolii.  

De la 7 ani, copiii încalecă murgii

Trebuie să precizăm că tradiţia este atât de veche încât cei mai mulţi localnici nici nu mai ştiu de unde provine şi ce reprezintă. Nicolae Ivan a fost singurul din împrejurimi pe care l-am găsit pregătit să ne răspundă tuturor curiozităţilor. Întrebat fiind ce reprezintă întrecerea dintre voinicii comunei, acesta ne-a povestit: “Pe vremuri, turcii aşa se antrenau. Practic această tradiţie simbolizează antrenamentele de pe vremea otomanilor. Copiii, încă de mici, de la şapte ani, se suie pe cal şi învaţă să călărească. Tocmai de aceea uneori avem participanţi şi copiii, dar şi fete. Spre exemplu, anul trecut, o fată a obţinut locul III.

Tradiţie de-a lungul Dunării: de la Cernavodă, la Măcin

L-am mai întrebat pe reprezentantul şcolii detalii despre rasa de cai ce se găseşte în această zonă şi despre cum se desfăşura, pe vremuri, tradiţia. Acesta ne-a mărturisit: “Specific pentru această rasă sunt urechile ascuţite, picioarele lungi şi potcoavele subţiri care fac din aceşti armăsari cei mai sprinteni şi iuţi cai. În Dăeni există, fără a face un calcul exact, cel puţin 1000 de cai. În trecut, ceremonia de premiere era oficiată de preot, iar evenimentul avea mai mult o simbolistică spirituală. Premiile constau în hrană pentru murgi şi atât câştigătorii cât şi învinşii erau ospătaţi, la finele concursului, cu bucate alese şi vin de cea mai bună calitate. Acum, ce-i drept, câştigătorii primesc bani, pentru că până la urmă cu bani cumperi şi mâncare pentru animale, şi îi poţi folosi pentru a-ţi acoperi cheltuielile prioritare. De precizat ar mai fi că niciodată competiţia nu începe fără ca murgii să nu fie stropiţi cu aghiasmă şi fără ca preotul să nu ţină slujba de Bobotează. Tradiţia este specifică pentru toate localităţile de pe malul Dunării, de la Cernavodă, la Măcin”, a conchis directorul şcolii din comuna tulceană Dăeni.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top