Fără categorie

Litoralul românesc suferă în “capetele de sezon”

Aglomeraţia din august nu compensează pierderile din mai-iulie!

Hotelierii de pe litoral susţin că actualul sezon estival nu le aduce profituri şi că, în prezent, când staţiunile sunt ocupate la capacitate maximă, ei încearcă să recupereze pierderile înregistrate în prima parte a verii, când numărul turiştilor a fost foarte mic.
„Jumătate de vară am avut o scădere de 40%, pe urmă de 20%. Noi am muncit foarte mult pentru promovare, pentru programele speciale. Este un al treilea an de criză, venim după doi ani care ne-au marcat puternic. Nu vom putea vorbi despre venituri mai mari anul acesta faţă de anul trecut, pentru că noi abia suntem în recuperarea pierderilor pe care le-am avut”, a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Un articol de Paul PÂRVU

În primele luni de vară, turiştii au mers în Bulgaria şi nu au mai venit în Mamaia, aşa cum au făcut în 2010, când staţiunea era ocupată în proporţie de 80%, a spus Anca Nedea, reprezentanta Asociaţiei Patronale Mamaia. „Acum, în august, turiştii au dat buzna la noi. Depinde şi de vreme… În august nu ştim cum să facem ca să primim toţi clienţii, când trei luni de vară am stat de fluiera vântul. Trebuie să ne aşteptăm la un comportament foarte ciudat din partea clienţilor şi, de aceea, la anul, noi trebuie să terminăm pregătirile în luna aprilie, ca să avem timp să şi promovăm, iar apoi să obţinem feed-back şi clienţii să vină pe litoral de la jumătatea lui mai”, a afirmat Anca Nedea.
Referitor la capacitatea totală de cazare de pe litoralul românesc, Corina Martin (foto) a susţinut că, oficial, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, sunt 124.800 de locuri în unităţi clasificate de Ministerul Turismului. Potrivit lui Mohammad Murad (foto), preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), în realitate sunt circa… 200.000 de locuri de cazare pe litoral, în afara hotelurilor clasificate existând unităţi care sunt „probabil” în curs de clasificare, iar altele care nu doresc să fie clasificate, legea permiţând „funcţionarea ca unitate turistică pe contracte de închiriere pe anumite perioade!”. Preşedintele FPTR a apreciat că, dacă numărul real al locurilor de cazare este aproape dublu faţă de cel oficial, asta nu presupune că… 50% din activitatea de pe litoral este făcută prin evaziune fiscală!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top