Ştiri

Liderii ACL Tulcea: primarii care au dezertat nu vor fi primiţi înapoi. Ei vor plăti în 2016, când vor pierde alegerile

În urma Ordonanței de Urgență privind migrația politică (intrată în vigoare pe 1 septembrie), prin care Guvernul Ponta a încercat să îşi atragă mai mulţi primari, un număr de 11 edili din județul Tulcea şi-au schimbat partidele.
Premierul Victor Ponta a argumentat atunci că le oferă posibilitatea primarilor aleşi pe listele USL să îşi schimbe partidul: „Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis”.  

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Opoziţia şi mare parte din societatea civilă au acuzat faptul că Premierul încearcă să „cumpere” primari din PNL şi PDL, pentru a-şi consolida „maşinăria de vot”, în perspectiva alegerilor prezidenţiale (lucru care, s-a văzut, nu i-a folosit prea mult). Chiar şi Ambasada SUA a luat atitudine împotriva acestei Ordonanţe. „Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA, citată de agenţia Mediafax. Pe atunci candidat din partea ACL la Preşedinția României, Klaus Iohannis a atras atenţia asupra neconstituţionalităţii acestei ordonanţe, cel puţin pentru faptul că îi lipseşte caracterul de urgență. Recent, preşedintele ales a reiterat faptul că această ordonanţă ar putea fi declarată neconstituţională. În aceste condiţii, ar exista posibilitatea ca primarii care şi-au schimbat partidele să îşi piardă mandatele. Am încercat să discutăm despre acest subiect cu primarii din judeţul Tulcea aflaţi în această situaţie. Deşi am alocat câteva zile demersului de a-i contacta, cei mai mulţi dintre ei ne-au amânat şi, în cele din urmă, s-au ferit să discute despre acest subiect delicat pentru ei. Iată răspunsurile celor patru care au acceptat dialogul:

 Anastase Alexe – primar Mihail Kogălniceanu (a plecat de la PNL la PLR)

Nu regret că am schimbat partidul. Nu ştiu să fi declarat Klaus Iohannis aşa ceva, dar eu cred că este imposibil un asemenea scenariu. Nu este un caz singular făcut de către un primar, că aşa a crezut el. A fost întocmită o legislaţie care să permită acest lucru. Probabil va fi tras la răspundere cel care a adoptat ordonanţa, asta e treaba lor. Într-o astfel de situaţie se înşeală cei ce cred că se poate pierde mandatul. Cel mult se anulează traseismul şi revii la partidul la care ai fost înainte.

Ion Dănilă – primar Nufăru (a trecut de la PNL la PSD)

Regret că am schimbat partidul, dar nu cred că cei aflaţi în această situaţie vor avea probleme. Până ajunge legea să se voteze în Parlament, nu cred. Vom vedea până la urmă dacă am făcut bine sau nu că am schimbat partidul. Tot ceea ce am făcut, am făcut pentru comunitate. Despre culoare politică ştiţi cum se spune, nu ne-a născut nimeni nici roşii, nici albaştrii. Noi vrem să mişcăm ceva în comunitatea noastră, că nu s-a mai făcut nimic de ani buni.

Gherghina Vrămuleţ – primar Mahmudia (a trecut de la PNL la PSD)

Este o întrebare la care nu vreau să răspund. În România e posibil orice, eu ştiu!?! Nu ştiu ce să cred şi ce să spun. Ar fi însă păcat, pentru că avem proiecte începute şi ar fi o adevărată pierdere să se întâmple acest lucru. Noi până acum am stat, nu am făcut mai nimic pentru cetăţeni. Acum, când în sfârşit am pornit şi noi ceva proiecte pe fonduri externe, ar fi păcat să nu le putem duce la bun sfârşit. Pentru mine, că sunt aproape de pensie, ar fi cea mai dură lovitură.

Vitali Cristian Finoghen – primar Sarichioi (a demisionat din funcţiile de conducere ale PDL, dar a rămas membru)

Este decizia mea, nu am de ce să regret. Decizia este luată de către Comunitatea Ruşilor Lipoveni, decizia a fost luată la nivelul comunităţii, atâta timp cât am trecut la ei, respect deciziile ruşilor lipoveni. Am luat de bază decizia consiliului director al comunităţii.
Eu nu mi-am dat demisia din PDL. Articolul 10 al comunității permite să facem parte din alte partide. Eu am zis că rămân al comunităţii, dar sunt membru PDL în continuare. Eu nu am schimbat partidul, doar reprezint interesele comunităţii ruşilor lipoveni, mi-am dat demisia din toate funcţiile deţinute în cadrul PDL, dar am rămas membru al PDL Sarichioi.

Copreşedintele PNL Tulcea, Marius Octavian Popa, consideră că cei care au plecat au trădat partidul, chiar dacă, spune el, pe unii ar putea să îi înţeleagă (doar) în plan personal. Popa ne-a mai spus că întoarcerea “dezertorilor” în partid este exclusă, pentru că aceştia nu vor fi primiţi înapoi.

Vicepreşedintele ACL Tulcea, Vasile Gudu, consideră că primarii care au părăsit partidul au cedat presiunilor politice şi au făcut o mare greşeală, pe care în mod cert o regretă.
„Aceşti primari au cedat unor presiuni făcute de către conducerea Consilului Judeţean Tulcea. Unora li s-au dat sume de bani pentru proiecte din timpul guvernii PDL, altora pentru asfaltare sau pietruire drumuri interioare, lucrări începute, făcute de mântuială şi pentru terminarea cărora sigur nu vor mai fi bani. Alţi primari au fost minţiţi că vor fi ajutaţi să scape de diverse probleme pe care le au în justiţie, dar putem vedea cu toţii că Justiţia îşi face treaba. Acum, că au plecat, să fie sănătoşi şi să rămână unde sunt. Pentru ei, uşile s-au închis şi nu există cale de întoarcere. Sunt convins că vor plăti la alegerile locale din 2016, cînd vor pierde”, a comentat Vasile Gudu pentru ziarul DEZVĂLUIRI.
(Sursa Foto- Dobrogea News.ro)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top