Exclusiv

Jurnalism de proastă calitate, marca BBC: „Hagi e ţigan”

După ce au fost puşi la zid, britanicii au retras numele lui Hagi de pe listă.

Gafele jurnalistice se întâmplă şi la case mari. Săptămâna aceasta, ediţia online a BBC News Anglia a publicat, sub semnătura lui Oliver Wright, un articol despre faimoşi jucători de fotbal pe care îi etichetează ca fiind ţigani. Ceea ce ar fi trebuit să fie un articol împotriva discriminării minorităţii rome se transformă într-o mascaradă: Pe lista „ţiganilor faimoşi” figurează o serie de fotbalişti care nu aparţin acestei minorităţi, ca Andrea Pirlo, sau Rafael van der Vaart. Proba de jurnalism de closet dată de Oliver Wright are ca sursa cea mai probabilă un articol aproape identic, apărut într-o publicaţie a romilor din Cehia, în urmă cu două luni.

Un articol de Răzvan PETRE

Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice, editor al dezvaluiri.ro, a înaintat conducerii BBC o plângere referitoare la articolul incriminat, în 20 iunie. Pe această cale, am deplâns calitatea execrabilă a articolului, faptul că el prelua fără citat minciunile apărute în publicaţia din Cehia, precum şi că cel puţin trei din cei cinci aşa-zişi fotbalişti „ţigani” nu au origini rome. La o zi după plângerea noastră, BBC a retras numele lui Hagi de pe listă. Întrucât presa din Bulgaria nu s-a sesizat, Hristo Stoichkov figurează în continuare pe acestă listă. Prin urmare, am adresat o scrisoare deschisă mai multor publicaţii şi agenţii de presă din ţara vecină, cerându-le să ne confirme dacă numele celebrului fotbalist a fost foslosit într-un context greşit.

Copy-paste stil BBC

Articolul din ediţia online a BBC preia nemestecată povestea lui Rabbi Howell – primul fotbalist cu origini rome care a jucat în naţionala engleză, în urmă cu mai bine de 100 de ani. Gestul jurnalistului britanic ar fi lăudabil, dacă articolul ar fi unul original. Din nefericire, autorul nu face decât să preia povestea spusă, cu două luni înainte, de un ziar al minorităţii rome din Cehia. Similitudinile sunt izbitoare – povestea lui Rabbi, ordinea paragrafelor, până şi lista „fotbaliştilor ţigani” – toate sunt trase la xerox. Lui Oliver Wright îi scapă însă scopul pentru care este scris articolul din ziarul ceh, romea.cz. Profitând de Campionatului Mondial, acesta urmăreşte să demonstreze cu forţa că lipsa fotbaliştilor romi din naţionala Cehiei e rezultatul discriminării şi că statul ceh ar trebui să investească mai multă energie (şi bani) în eliminarea acestei discriminări. De altfel, articolul romilor cehi sfârşeşte triumfalist-ridicol prin a decreta că o echipă alcătuită 100% din ţigani ar fi practic invincibilă şi că romii ar putea alinia nu una, ci mai multe astfel de formaţii invincibile. Lucru perfect valabil, dacă luăm în considerare că ei îi consideră ţigani pe Hagi, Stoichkov, Pirlo etc.

Pirlo – ţiganul de serviciu

Una din prostiile incluse în articolul de la BBC este aceea că Andrea Pirlo (căpitanul Naţionalei de fotbal a Italiei) ar avea origini Sinti (minoritate romă seminomadă din Europa Centrală – în special Germania – acum dispărută). Zvonul a apărut în presa italiană la mijlocul anilor 2000, fiind propagat pe internet de ONG-urile rome care se mândreau că eroul Italiei e „de-al lor”. Sătul să tot dezmintă aceste zvonuri, Pirlo a pus lucrurile la punct în 2012. Într-un interviu publicat pe pagina de internet a fan-clubului său, el a declarat că nu are origini rome, că s-a săturat de această „invenţie de presă” şi că îi va acţiona în justiţie pe jurnaliştii care propagă această informaţie falsă. Pirlo, care refuză să vorbească public despre viaţa sa privată, despre afacerile sale, sau despre banii pe care îi câştigă ca fotbalist, a declarat că nu e deranjat de faptul că e numit „ţigan”, ci de insistenţa presei tabloide de a inventa poveşti false despre viaţa lui privată.
Cu toate acestea, zvonuri despre „ţiganul Pirlo” continuă să apară pe internet, din cauza fanilor echipelor adverse, a ONG-urilor rome şi, mai nou, din cauza BBC-ului. Contrar nenumăratelor dezminţiri ale fotbalistului italian, romea.cz (publicaţia din care s-a inspirat autorul articolului din BBC) ne informează că „Pirlo nu se teme să spună că este etnic rom”!

Van der Vaart – o declaraţie îţi poate schimba etnia

Pe lista celor „mândri că sunt romi” figurează, la loc de cinste, mijlocaşul olandez Rafael van der Vaart. Propovăduit de romea.cz şi alte numeroase site-uri ca fiind un exponent de seamă al fotbalului ţigănesc, van der Vaart este un caz tipic de „pierdut în traducere”. Părinţii săi erau săraci şi nu îşi puteau permite o casă, aşa că trăiau într-o rulotă şi schimbau periodic localitatea (şi parcarea) în care vieţuiau, iar micul Rafael a învăţat să joace fotbal pe stradă. Vorbind despre această perioadă a vieţii sale, fotbalistul a declarat că ai lui s-au peregrinat prin ţară, „ca ţiganul cu cortul” şi că nu regretă acel stil de viaţă „gypsy”. De la această declaraţie şi până la a se spune că roşcovanul van der Vaart e ţigan a fost doar un pas. Care a fost făcut prompt.

Cantona – sinti şi nu prea

Controversatul fotbalist francez, fost star al echipei Manchester United, este dat de mulţi (inclusiv de BBC) ca fiind ţigan sinti, la fel ca Andrea Pirlo. Problema acestei teorii este aceea că sinti erau un grup vorbitor de dialect german şi stabilit în teritoriile germane. Nici Italia, nici Fanţa nu au avut populaţii sinti însemnate, iar naziştii au dus o campanie de exterminare a lor, în Al Doilea Război Mondial. În Franţa, ei erau numiţi Manouche şi se stabiliseră în Alsacia – provincie din nord-estul ţării, cu numeroşi etnici germani. Or, Cantona e născut la mama dracu’, în cealaltă parte a Franţei, lângă Marsilia. Odată adus în atenţie acest fapt, el a fost „convertit” de către ONG-urile rome, din ţigan sinti, în ţigan calo (cu presupuse origini spaniole). Până în această zi, nu există nicio dovadă certă privind orginile rome ale lui Eric Cantona.

Ştiaţi că… Chaplin şi Elvis erau ţigani?

(Pseudo)jurnalistului de la BBC ar fi trebuit să i se aprindă beculeţul de avarie, citind prostiile debitate de romea.cz. În sursa bravului ziarist e o întreagă listă de personalităţi care sunt trecute ca fiind romi, sau de origine romă. Actorii Michael Caine şi Bob Hoskins sunt înregimentaţi în galeria romilor celebri. Nu scapă nici Charley Chaplin, a cărui copilărie, în periferiile amărâte ale Londrei, e învăluită oricum în mister. Pornind de la părul şi tenul faimosului actor, precum şi de la faptul că pe ecran juca adesea rolul unui vagabond, i s-a lipit prompt eticheta de ţigan (n.b. – pe baza acelorlaşi criterii, în anii ’40 şi ’50 se considera că Chaplin ar fi fost evreu…)
Nu scapă nici Elvis Presley, care este băgat în galeria ţiganilor celebri pentru că „avea părul negru şi buclat şi îi plăceau caii”. Dat ca „american cu origini mixte scoţiano-irlandeze, amerindiene şi ţigăneşti (ţigani sinti şi din Olanda)”, Presley este numit de fraţii lui de la romea.cz ca fiind „cel mai de succes tip din istoria muzicii pop” (sic!).
Lista personalităţilor devenite peste noapte ţigani cu acte în regulă e atât de mare, că nu ar încăpea pe această pagină. Pe lângă ONG-urile rome din toată lumea, care mai au puţin şi descoperă că şi Iisus era ţigan, mai există o „fabrică” importantă de aşa-zişi etnici romi: Youtube. Pe faimosul site sunt postate zeci de filmuleţe în care, alături de clasicii Pirlo şi van der Vaart, sunt prezentaţi ca ţigani mai toţi fotbaliştii buni din ţările creştine din Balcani (Serbia, Croaţia, România, Bulgaria, Grecia). Ca un făcut, mai toate aceste filmuleţe sunt postate de indivizi care se identifică cu prenume ca: Hassan, Mehmeddan, Yusuf etc.

„Presa tâmpită din Marea Britanie”

Aşa cum scriam la începutul articolului, Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice a înaintat conducerii BBC un protest. A doua zi după primirea protestului, numele lui Hagi a fost retras de pe lista fotbaliştilor cu origini rome. Conducerea postului a promis că ne va răspunde la scrisoarea de protest, dar, având în vedere proasta reputaţie de care se bucură instituţiile de stat din Mare Britanie, când vine vorba de solicitări publice, nu contăm pe asta.
Observând că numele lui Hristo Stoichkov figurează în continuare pe lista lui „fă-i ţigani, că-aşa dă bine!”, ne-am decis că ar fi cazul să îi aţâţăm şi pe bulgari. Aşa că am adresat o scrisoare deschisă unui număr de 20 de ziare şi agenţii de presă din ţara vecină şi prietenă. Până la închiderea ediţiei a apucat să ne răspundă Gheorghi Banov, experimentat jurnalist sportiv şi redactor la departamentul sport al 24 Ceasa (n.r. – „24 de Ore” – cel mai cunoscut cotidian bulgar). Acesta ne-a declarat că îi cunoaşte personal pe Stoichkov şi pe părinţii lui şi că e 100% sigur că nu sunt ţigani. Referitor la articolul BBC, comentariul lui a fost foarte scurt: „Asta e presa tâmpită din Marea Britanie…”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top