Geopolitica

Iranul vrea să pornească APOCALIPSA, pe baza tradiției IMAMULUI ASCUNS?

Iranul a arborat pentru prima dată în istorie steagul roşu pe moscheea Jamkaram (video mai jos), un loc simbolic, încărcat de sacralitate, încă din Evul Mediu. Acest gest a fost interpretat de analiști ca o declarație a unui război sângeros ce ar urma, în replică la asasinarea de către SUA a generalului iranian, Qasem Soleimani.

https://www.youtube.com/watch?v=pmKF3CKdrcs

În tradiția șiită a clasei conducătoare din Islam, istoria se va sfârși cu întoarcerea pe pământ a celui de-al 12-lea Imam, numit Mahdi, Maududi sau Imamul Ascuns. Înainte de asta însă, șiiții trebuie să pornească un „război sfânt” al sfârșitului lumii, context în care își va face apariția ultimul imam. Conform acestei tradiții, Imamul Ascuns a dispărut de pe Pământ în anul 939 (după alte surse ar trăi încă, ascuns, și s-ar fi arătat diverșilor adepți în tot acest timp) și ar urma să revină la Sfârșitul Istoriei.

Conform revistei Foreign Policy, liderul religios și politic al Iranului, ayatolahul Khamenei, ar fi pregătit venirea Imamului Ascuns încă de acum câțiva ani. Pentru asta, ar fi fost sistematizat un întreg bulevard din Teheran, pe unde ar urma să pășească Mahdi.

Am discutat cu profesorul de filozofie și religie islamică Nuredin Ibram, cadru universitar la Universitatea Ovidius Constanța, pentru a afla mai multe despre dogma Imamului Ascuns și despre situația din Iran.

Noi, în România, suntem musulmani sunniți și nu avem această dogmă a războiului sfârșitului lumii. Șiiții (care trăiesc mai ales în Iran și Irak) cred însă într-un fel de Mesia, ca la creștini. Pentru noi, ideea de Mântuitor care vine să salveze umanitatea nu există. În islamul sunnit, fiecare om e răspunzător de ce face el.

În Iran, odată cu Revoluția Islamică au fost exacerbate unele tradiții religioase, au fost condamnate modernitatea și modernismul.

Ca idee, această tradiție e periculoasă, dacă reușește să mobilizeze o parte a lumii șiite. Sunt curios care este reacția lumii islamice sunnite, Arabia, Egipt, Turcia, adică acele forțe religioase care mai contează din punct de vedere al islamului. Dar ideea răzbunării e clară.

Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că acei oameni au crescut într-o altă cultură și tradiție, au cultură și educație islamice. Nu cred că dintr-o dată se vor ridica împotriva cutumei. Sunt unele state precum Arabia Saudită, care au început să nu mai aplice unele reguli ale Sharia, precum voalul obligatoriu său interdicția de a conduce mașini, la femei. Ele vin dintr-o istorie veche, îndelungată și dacă timpul a arătat că ele nu mai sunt adecvate, vor fi schimbate. Sharia a avut valabilitate în diferite perioade. Sharia are partea ei de vină pentru bunele relații în interiorul unei comunități. Am văzut mulți oameni fără mână, pentru că fuseseră prinși furând, când am vizitat diverse țări islamice. Din punctul acesta de vedere, Sharia este inacceptabilă, chiar dacă furtul este un păcat. Credința trebuie promovată prin convingere, nu militar și politic.

Totuși, nu cred că se va ajunge la un război mondial, deocamdată nu vine Apocalipsa. Nu cred că Iranul are pârghiile necesare să inflameze o lume întreagă”, consideră profesorul Nuredin Ibram.

Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top