Litoralul românesc

Investiţiile inutile ale fostei administraţii au băgat la terapie intensivă Spitalul Orăşenesc din Cernavodă

Indolenţa lui Cristian Nicoară poate duce la închiderea celui mai modern spital din Constanţa

De pe 10 iunie 2009, Spitalul Orăşenesc din Cernavodă are un nou manager, în persoanalui Andrei Andrei. De menţionat este faptul că ceastă unitate medicală este printre puţinele din România care beneficiază de condiţii de spitalizare de nivel internaţional şi este dotat cu aparatură parformantă ce face spitalul să se alinieze cu brio în rândurile spitalelor europene. Cu toate acestea, din cauza fostei administraţii manageriate de doctorul Cristian Nicoară, spitalul e la un pas de a fi închis. Motivul? Datoriile imense cauzate pe de-o parte de investiţiile imature şi inutile, din ultimii ani.   

Un articol de Andreea PAVEL

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu noul manager interimar al Spitalului Orăşenesc din Cernavodă, în funcţie de mai bine de o lună. Nu mică i-a fost mirarea acestuia când, cercetând documentele oficiale ale unităţii a aflat de datoriile imense care ameninţă intrarea spitalului în imposibilitatea de a mai funcţiona, de lipsa cadrelor medicale de specialitate, ori de investiţiile inutile. Iată în rândurile ce urmează, în detaliu, aspectele cele mai grave care umbresc prestigiul şi renumele internaţional al Spitalului Orăşenesc din Cernavodă:

Datorii de peste 12 miliarde ROL, testamentul lăsat de fosta administraţie

To mai mulţi pacienţi ai Spitalului Orăşenesc din Cernavodă îşi caută alinarea în spitalele altor localităţi, ori din străinătate. Astfel se face că reprezentanţii spitalului au ajuns la trista constatare că unitatea medicală iese în pierdere, cheltuindu-se mai mulţi bani pentru întreţinerea unităţii, decât banii care se încasează. Din anul 2008 şi până în prezent, spitalul a acumulat datorii în valoare de 1.252.799 RON, ceea ce înseamnă peste 12,5 miliarde lei vechi (!). Din această sumă, 104.196 RON au fost cheltuiţi pe alimentele ce asigurau mesele pacienţilor, 137.247 RON au fost alocaţi medicamentelor, 143.003 s-au dus pe materialele necesare unităţii, iar, cea mai mare sumă, 943.229 a fost aruncată pe „alte bunuri”.
Pe de altă parte, Spitalul din Cernavodă mai este dator la ENEL Dobrogea cu suma de 254.171 RON, la SC MEDSTAR 2000 (însărcinată cu întocmirea şi prelucrarea analizelor medicale) cu suma de 77.420 RON, sau la DETACAN SA cu aproape 60.000 RON. Ca să nu mai punem la socoteală datoriile către PANSIPROD MEDICAL SRL, sau PHARMA SA, unde actuala administraţie a unităţii medicale se vede nevoită să plătească 55.703 RON, respectiv 58.579 RON. De menţionat este faptul că sumele prezentate nu includ TVA-ul. Astfel, de parcă suma n-ar fi fost deja exorbitantă, pentru un calcul corect, ar trebui să mai adaugăm 19%… .

Doar 6 specialişti în spitalul cu renume internaţional

Vorbeam mai sus despre migraţia pacienţilor către alte spitale din împrejurimi, sau de peste graniţă, deşi spitalul din Cernavodă este unul dintre cele mai moderne din România, fiind renovat şi dotat după modelele spitalelor din străinătate. Este bine de ştiut că unul dintre principalele motive care au dus la această anomalie este lipsa medicilor specialişti. Fosta administraţie nu s-a îngrijit de acoperirea cu personal competent a tuturor secţiilor necesare unui astfel de spital. Aşa se face că lipsesc specialiştii pentru tratarea bolilor cardiovasculare, a diabetului, lipsesc medicii oftalmologi, sau endocrinologi. Nici secţia de bază într-un spital, centrul de primire urgenţe, nu există. Ca să nu mai vorbim despre lipsa secţiei de ortopedie, medicina muncii sau balneofizioterapie, în timp ce paturile disponibile de-abia ating numărul de 60. De menţionat este faptul că, gravitatea acestor aspecte creşte exponenţial dacă ne gândim la angajaţii Centralei Nuclear Electrica ce funcţionează în Cernavodă şi la, Doamne fereşte, vreun accident de muncă. Din cauza lipsei specialiştilor şi a paturilor, posibilele victime ar trebui transportate la Constanţa, deşi condiţiile de spitalizare şi tratament din cadrul Spitalului Orăşenesc din Cernavodă le devansează, fără dar şi poate, pe cele din Constanţa.

Achiziţiile stupide şi interesele personale au ruinat viitorul pacienţilor din Cernavodă

Şi că tot am amintit de viitorul pacienţilor din Cernavodă, se impune să trecem în revistă şi achiziţiile care au tocat bugetul spitalului, până în urmă cu câteva luni.
Una dintre ele ar fi o cupolă de plastic amenajată deasupra curţii interioare a spitalului. De ce? Nimeni nu îşi poate explica utilitatea acesteia, deci nimeni nu poate formula un răspuns pertinentla această întrebare. Mai rău decât atât, montarea „acoperişului” de plastic emană veritabili aburi de căldură, sub ceea ce numim în mod curent „efect de seră”, fapt ce determina pacienţii să nu mai iasă, sub nici o formă, în curte. Văzând acestea, fostul manager, Cristian Nicoară, s-a grăbit să monteze imense aparate de aer condiţionat. Iată cum, pornind de la o investiţie fără absolut nici un fel de logică, fostul manager a tocat inutil bani atât pe tavanul de plastic, cât şi pe aparatele de aer condiţionat, care oricum nu sunt recomandate bolnavilor, ori oamenilor aflaţi în covalescenţă.
O altă investiţie de tot râsul datează din iunie 2006 şi este reprezentată de achiziţionarea a 30 de cutii de lemn, care au fost umplute ulterior cu pietriş şi pământ. Toate bune şi frumoase, doar că nimeni nu-şi închipuie cât a costat o astfel de cutie şi la ce s-a gândit Nicoară să o folosească. Pentru început, o cutie a costat 279,53 RON (la care adăugăm 19% TVA-ul aferent!) şi Nicoară crede că astfel a scutit 12.000 euro cu care ar fi cumpărat şase bariere electronice! Cel puţin aceasta este explicaţia fostului manager din documentele justificative ale achiziţiei. Altfel spus, cele 30 de cutii aliniate frumos au rolul unei bariere electronice. Suntem curioşi cine le mută şi cât de repede în momentul în care soseşte Salvarea. Şi, subliniem din nou, toate acestea sunt posibile într-unul din cele mai moderne spitale din România!

Jumătate de miliard de lei vechi, nejustificat de Nicoară

În urmă cu trei ani, cotidianul ”România Liberă” a publicat o anchetă cu titlul ”Cristian Nicoară terorizează personalul din Spitalul Cernavodă”, în care jurnaliştii au scos la iveală faptul că la data respectivă, din vistieria spitalului, lipsea vreo jumătate de miliard de lei vechi. Iată în rândurile ce urmează un fragment citat din ancheta publicată de ziarul menţionat în rândurile de mai sus: ”Auditorii care au verificat spitalul, la un moment dat, au identificat în magazia de materiale o „gaură” de jumătate de miliard de lei vechi. Poate că nu ar fi vorba despre o pagubă, dar nu a fost găsit nici un document care să justifice lipsurile din magazie. Se spune că asupra şefei de la magazie Nicoară ar exercita presiuni să o facă să semneze documente care ar putea să o incrimineze. Tot gurile rele zic că femeia, care nu vrea să îşi asume vina, a fost ameninţată cu concedierea. Angajaţii spitalului spun că nici cu motorina lucrurile nu sunt în regulă. Combustibilul, o cantitate semnificativă, nu s-a evaporat, ci s-a folosit la ferma directorului spitalului, pentru creşterea septelului. La fel de misterios ar fi dispărut, recent, şi o cantitate de lemne. Nicoară şi-a imaginat, probabil, că la adăpostul nopţii remorca plină cu lemne nu va fi văzută când a luat drumul spre o destinaţie cunoscută de toată lumea: ferma de vaci a directorului. Se pare că, de această dată, Nicoară trebuie să dea cu subsemnatul, pentru că pe fir ar fi intrat chiar poliţiştii care trebuie să risipească misterul dispariţiei lemnelor într-un fel de ”Triunghi al Bermudelor” apărut la Cernavodă”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top