Opinii

„Întoarcerea la Izvoare”, proiect inedit al comunității din Luncavița

Pentru al treilea an consecutiv, în comuna Luncavița se derulează proiectul „Întoarcerea la Izvoare”, un proiect comun al autorităților locale și al voluntarilor care iubesc această comună prin care se reconstruiesc sau repară valorile spirituale, materiale și naturale lăsate de înaintași. Cu alte cuvinte, cei care sunt cu sufletul fii ai Luncaviței, pun umărul la repararea vechilor fântâni, cișmele și izvoare din teritoriul administrativ al comunei, din zonele de pădure și de baltă și includerea lor în circuitul turistic. Cel care a fost inițiatorul acestui demers, dar și cel care se dedică în fiecare an trup și suflet ca o fântână să-și recapete frumusețea și menirea ei, este primarul comunei, Ștefan Ilie.

 

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Primăria Luncavița care pune la dispoziție materialele de construcție, iar voluntarii asigură sau achită manopera lucrărilor.

La finalul lunii august a fost inaugurată Fântâna lui Duduță (1896) din Cetățuia-Valea Fagilor. Costurile obiectivului au fost 30.486 lei, din care 19.800 lei s-au adunat prin colectă voluntară (65%), iar 10.686 lei au fost cofinanțare publică UAT Comuna Luncavița (35%).
 
 Istoria Fântânii lui Duduță începe în anul 1896 când Feodor Cudrisov plătește pentru construcția ei un meseriaș de la Isaccea. Același meșter care cu trei ani în urmă, în 1893 a construit Fântâna lui Balmuș, reparată în anul 2015 în cadrul aceluiași proiect. Mai târziu casa lui Feodor a fost cumpărată de Vasile Duduță, de la care în timp provine și numele fântânii. Timp de 120 de ani ea a fost folosită neîntrerupt, lumea spunând că aici este apa cea mai bună din toată zona.
 
“Fântâna este și locul unde își potolesc setea cicliștii, motocicliștii și rockerii, care anual desfășoară, în Poiana de la Baba Ioana (de vizavi), reuniuni, competiții, festivaluri, care fac parte din Calendarul Evenimentelor Comunei Luncavița”, mărturisește Ștefan Ilie.

În data de 27 iunie au început lucrările de reparație. La sugestia preoților comunei a fost ales Sfântul Nectarie ca patron spiritual al fântânii. Un sfânt care a fost contemporan cu nașterea ei. Lucrările au fost finalizate într-un timp record de numai o lună.

Prin proiectul „Întoarcerea la Izvoare”, în anul 2014 a fost reparată Fântâna Cetățuia – Burlacu, iar în anul 2015 Fântâna lui Balmuș.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top