Opinii

Interviu cu, primarul comunei Gârliciu, Constantin Cimpoiaşu

Constantin Cimpoiaşu, primarul comunei Gârliciu: „Nu ne ajută nici parlamentarii, nici oamenii politici de la putere, sau din opoziţie. Ne descurcăm singuri, cum putem”

Dezvăluiri: Care sunt priorităţile localităţii Gârliciu?
Constantin Cimpoiaşu: Fără dar şi poate, prioritatea comunei este finalizarea reţelei de alimentare cu apă. Proiectul de alimentare cu apă este cel mai important pentru localnicii comunei Gârliciu, la fel cum cred că este pentru fiecare dintre localităţile din România. Fără apă şi lumină, trăieşti ca în Evul Mediu, iar eu îmi doresc să ridic nivelul de trai din comună cât voi putea de mult. Investiţia este executată în proporţie de 60-70%. L-am început în 2008 şi tot atunci l-am şi oprit, din lipsă de fonduri… Ar fi fost gata imediat, într-un an probabil, dar lipsa banilor ne-a amânat până în prezent când l-am reluat. O altă prioritate pentru comună este realizarea unui parc, cu o suprafaţă de 10.000 mp. Sperăm să finalizăm această investiţie până la începutul lui 2012. Proiectul va fi finalizat cu ajutorul Fondului de Mediu. Nu în ultimul rând, o altă investiţie importantă pentru localnicii din Gârliciu este pietruirea drumurilor din comună. În prezent, din 23 de kilometri, mai avem 11 kilometri nepietruiţi.

A consemnat Andreea PAVEL

DZV: Cum se implică în problemele localnicilor parlamentarii din colegiul în care este inclusă comuna Gârliciu?
C.C.: Nu se implică. Parlamentarii din colegiul în care este inclusă comuna noastră sunt senatorul Puiu Haşotti şi deputatul Mihai Lupu. Au trecut o singură dată, din campania din 2008, şi-atunci doar ca să îşi inaugureze un sediu de partid, în comună. Nu interesează pe nimeni de noi. Nu suntem vizitaţi nici de oamenii politici de la putere, nici de cei din opoziţie. Dacă mă gândesc mai bine, doar deputatul Constantin Chirilă a mai trecut pe-aici, să ne întrebe cum stăm cu digul şi cu stadiul reparaţiilor, după inundaţii. În rest, ne descurcăm singuri, cum putem. Ne-a ajutat Dumnezeu să avem parte de o echipă unită în primărie şi de localnici înţelegători şi uniţi. Suntem ca o mare familie, alături şi la bine, şi la greu.

DZV: Care este cea mai mare nemulţumire a dumneavoastră, ca primar?
C.C.: Cel mai rău mă deranjează, şi ca primar, şi ca simplu cetăţean, felul în care sunt trataţi cetăţenii şi faptul că legile actuale, şi mă refer în special la ajutoarele sociale, nu-i sprijină mai mult pe localnici. Bătrânii sunt cei mai necăjiţi, din acest punct de vedere, pentru că din pensiile lor, un procent de 60% se duce pe medicamente. Este ruşinos şi îngrijorător faptul că ne tratăm astfel bătrânii, că îi umilim şi îi aducem în stadiul în care să nu îşi poată asigura traiul de pe o zi pe alta. O altă problemă care mă nemulţumeşte foarte tare este sprijinul financiar pentru încălzire. Mulţi bătrâni şi mulţi alţi nevoiaşi nu câştigă din pământul pe care îl deţin şi nu primesc bani pentru încălzire dacă au pământ. Principalele mele priorităţi, ca primar, sunt asigurarea unui nivel de trai cât mai ridicat pentru localnicii mei şi rezolvarea problemelor acestora într-un timp cât mai scurt. Din păcate mulţi dintre ei încă mai folosesc sobe pentru a-şi încălzi gospodăriile, ca acum 50 de ani. Unul dintre beneficiile de care aceştia ar trebui să se bucure sunt cupoanele de deplasare. Aceştia, din păcate, nu se mai pot deplasa, unii nici măcar nu mai ies din curte, şi degeaba primesc gratuitate pentru deplasări, atât timp cât ei rămân în sat. Ar trebui ca cei care ne conduc să revizuiască beneficiile pe care le primesc bătrânii, pentru că multe dintre acestea nu mai sunt adaptate la realitatea în care bătrânii noştri trăiesc.

DZV: Care dintre hotărârile de Guvern sau legile intrate în vigoare în ultimii patru ani v-au afectat cel mai mult activitatea în administraţia locală?
C.C.: Singura nemulţumire legată de acest subiect este faptul că legile sunt prea complexe. Acestea trebuie simplificate pentru ca, printr-o legislaţie mai clară, birocraţia ar fi înlăturată, proiectele ar trece mai uşor, investiţiile s-ar derula mai repede.

DZV: De ce mai candidaţi pentru funcţia de primar, în 2012, în contextul în care salariul este derizoriu, problemele comunei şi nemulţumirile localnicilor sunt multe, iar bugetul primăriei este restrâns?
C.C.: Voi mai candida pentru că îmi place ceea ce fac, chiar dacă munca e multă. Satisfacţia de a lucra pentru localnici este incomensurabilă. În momentul în care candidezi pentru funcţia de primar îţi asumi mai multe responsabilităţi decât ţi-ai asuma în oricare altă funcţie, pentru că îţi dedici tot timpul rezolvării problemelor celor care te-au ales şi care şi-au pus speranţele în tine. În Gârliciu am avut o surpriză foarte plăcută, recent, atuci când i-am vizitat pe localnici şi am mers din casă în casă, să mă interesez de soarta lor. Oamenii au început să se închine în gospodăriile lor şi s-au bucurat foarte mult că i-am vizitat şi i-am întrebat ce le lipseşte. Fiecare se grăbea să mă servească cuc e avea prin casă. Nici nu am simţit că eram la muncă, ci m-am relaxat total alături de consătenii mei. Când oamenii reacţionează aşa atunci când te văd, bucuria pe care o simţi nu poate fi comparată cu nici o alta.

DZV: Ce mesaj le transmiteţi localnicilor?
C.C.: Să le dea Dumnezeu sănătate, pentru că dacă au sănătate pot trece peste orice, inclusiv peste perioada asta grea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top