Fără categorie

Interviu cu Ion Constantinescu, primarul comunei Cerchezu:

Primăria are nevoie de angajaţi tineri, obişnuiţi cu tehnologia modernă. Legea nu ne lasă  să ne adaptăm la societatea în care trăim

Dezvăluiri: Care sunt avantajele şi dezavantajele unei localităţi precum Cerchezu?
Ion Constantinescu: Din păcate, în comuna Cerchezu nu prea există avantaje. Singurele care îmi vin acum în minte sunt reprezentate de faptul că majoritatea locuitorilor din Cerchezu sunt români, ortodocşi. Nu vreau să fiu acuzat de discriminare, nu o spun în acest sens, dar cu toţii ştim că atunci când lucrezi sau administrezi problemele unei populaţii de aceeaşi etnie ca a ta, e mai uşor, oamenii sunt pe aceeaşi lungime de undă, au aceleaşi obiceiuri, tradiţii, vorbesc aceeaşi limbă şi la propriu şi la figurat şi lucrurile decurg mai bine….

A consemnat Andreea PAVEL

…Dezavantajele sunt multe, în schimb. Distanţa mare faţă de oraşul Constanţa, de 70 de kilometri, este primul dintre ele. Ne este greu să ne deplasăm, iar investitorii nu au tragere de inimă să vină într-o localitate situată atât de departe de oraş. Ca şi cum acest lucru nu era de ajuns, nu ne ajută nici măcar cota de benzină. Avem 70 de litri pe lună, care se consumă într-o singură săptămână. Dintr-un singur foc am fost legaţi la mâini şi la picioare, din cauza cotei mici, atunci când ne-au mutat la Trezoreria Mangalia. Distanţa este mult mai mare, birocraţia a crescut, în loc să scadă, problemele s-au complicat în loc să se simplifice şi tot aşa. Pe de altă parte, unii cred că apropierea de Bulgaria ar putea constitui un avantaj. Din păcate, nu este aşa. Am încercat să derulăm o groază de proiecte transfrontaliere, fără succes însă. Acestea nu s-au încadrat în nici un program. Din acest motiv, distanţa mică faţă de Bulgaria nu poate fi considerată nici un avantaj, nici un dezavantaj. Un alt minus în Cerchezu este echipa care lucrează în primărie. Angajaţii sunt depăşiţi de noua tehnologie şi de actualele metode de lucru, mai eficiente şi mai rapide. Avem nevoie de angajaţi tineri, adaptaţi şi conectaţi la societatea în care trăim, care să ţină pasul cu actualul mers al lucrurilor. Avem nevoie de aparatură modernă de lucru. Din cauza legii strâmbe, noi nu putem să angajăm tineri care să ştie să lucreze cu un scaner, o imprimantă, cu faxul, să opereze eficient pe calculator, să fie obişnuiţi cu aparatura de ultimă generaţie. Astfel, nu putem să ţinem pasul cu societatea în care trăim şi rămânem în urmă. Suntem îmbătrâniţi şi depăşiţi de realitatea în care trăim şi în situaţia asta nu vom putea evolua niciodată. Norocul nostru este că actuala echipă, deşi îmbătrânită, este unită şi muncitoare. Angajaţii îşi fac treaba cât de bine pot, în situaţia descrisă mai devreme, şi în schimbul unor salarii mizere. Pentru asta nu pot decât să le mulţumesc, pentru că sunt alături de mine zi de zi şi îşi fac meseria cu dăruire. Până la urmă ne vom descurca şi aşa, dar eu îmi doresc pentru comuna mea să evolueze, la standarde înalte şi să ridic nivelul de trai al localnicilor. Dacă nu eşti adaptat la noile realităţi, nu poţi să faci asta. Nici achiziţii nu putem face, ceea ce constituie un alt dezavantaj.

DZV: Care sunt priorităţile comunei pe care o administraţi?
I.C.: Priorităţile comunei pe care o administrez sunt multe, la fel cum cred că sunt şi în alte localităţi. Banii reprezintă principala problemă. Atât timp cât ei lipsesc, numărul priorităţilor creşte, pentru că nu poţi face nimic. Spre exemplu, dacă ar fi să avem bani acum, aş termina pietruirea drumurilor. Infrastructura este elementul principal în fiecare localitate. Dacă nu ai infrastructură, nici un investitor nu va veni la tine. O altă prioritate este cedarea sistemului de alimentare cu apă la RAJA. Am încercat să le explic acelor consilieri care s-au opus atâta vreme, că lucrurile s-ar simplifica dacă apa ar reveni RAJA. Deşi s-au opus foarte mulţi ani, se pare că în cele din urmă au înţeles şi pare că acum sunt de acord. Canalizare este o altă prioritate, pentru orice localitate. Reprezintă elementul de bază într-o comunitate modernă, cu un nivel de trai decent. Dar ne costă foarte mult şi nu am reuşi niciodată să o realizăm din fonduri proprii. Am încercat pe fonduri europene, fără succes însă. Vom mai încerca să găsim soluţii. Mă bucur în schimb, că am reuşit să ducem la bun sfârşit reabilitarea instituţiilor: cămine culturale, şcoli, grădiniţe. Ne-a mai rămas doar primăria, locul unde ne petrecem poate cel mai mult timp. Ne-am gândit însă că mai importanţi sunt copiii şi restul localnicilor. Copiii să meargă la şcoală în condiţii decente, să avem unde să organizăm evenimente, nunţi etc. Pe noi, ne-am lăsat la urmă. Dar vom găsi o soluţie şi pentru reabilitarea primăriei. Sau, de ce nu, dacă ne ajută bunul Dumnezeu, poate vom construi una de la zero. E greu de zis acum, însă. Cât despre fondurile europene, aşa cum spuneam, nu prea am reuşit nimic. Proiectele noastre au fost declarate eligibile, ni s-a spus că sunt ok. Însă, nu ştiu din ce motive, ni s-a spus ulterior că sunt nefinanţabile, că nu mai sunt bani pentru noi. Pe fonduri europene avem vreo 4-5 proiecte care vizau reabilitarea drumurilor, construirea sistemului de canalizare şi amenajarea de spaţii verzi, spaţii de joacă, parcuri etc. Vom vedea, nu renunţăm.

DZV: Mai candidaţi?
I.C.: Da, aş mai vrea să mai candidez, să mai câştig un mandat.

DZV: De ce, în condiţiile în care salariul este mic, problemele localnicilor sunt multe, iar criza economică este departe de a se sfârşi?
I.C.: Pentru că am prins drag de ceea ce fac şi nu cred că îmi pot ajuta localnicii altfel. Îmi doresc să fac acest lucru şi funcţia de primar este singura care îmi permite să fac ceva pentru comuna mea. Sunt de trei mandate primar şi am început multe proiecte, pe care nu vreau să le las aşa. Vreau să le finalizez. Cred că aş reuşi în următorul mandat, în speranţa că se va schimba guvernarea şi începând cu 2012, va fi bine şi pentru noi, cei din opoziţie de-atâţia ani. Dacă se va schimba guvernarea cred că vom reuşi să accesăm şi fonduri europene. Probabil se va debloca situaţia în care ne aflăm şi în care proiectele ne sunt declarate eligibile, dar nefinanţabile. E dreptul nostru să ne întrebăm unde sunt banii europeni, în condiţiile în care tot noi, primarii suntem acuzaţi că nu reuşim să accesăm fonduri europene, sau că nu depunem proiectele necesare. Iată paradoxul: depunem proiecte, sunt declarate eligibile, dar nefinanţabile, deşi, în acelaşi timp, rapoartele arată că România stă extrem de prost la accesarea fondurilor europene.  

DZV: Contează culoarea politică?
I.C.: Da, categoric, culoarea politică are o importanţă foarte mare în aprobarea sau finanţarea proiectelor. Pe noi nu ne-a ajutat decât Consiliul Judeţean Constanţa. Au fost situaţii în care nici CJC nu a avut de unde să ne mai dea bani şi am fost nevoiţi să ne descurcăm singuri. De cele mai multe ori, însă ne-am găsit sprijinul în CJC, ori de câte ori am cerut ajutorul instituţiei. Fie că a fost vorba de pietruirea drumurilor, fie că a fost vorba de alimentarea cu apă, sau reabilitarea instituţiilor, CJC ne-a sprijinit. A fost singura instituţie care ne-a ajutat.

DZV: Ce şanse are USL în Cerchezu?
I.C.: S-a semnat protocolul, dar rămâne să vedem cum vor decurge lucrurile şi cine va fi candidatul USL, ori candidatul PSD şi candidatul PNL. Nu se ştie nimic deocamdată. Singurul lucru sigur momentan este faptul că, momentan, PDL nu are nici o şansă.

DZV: Cine credeţi că va câştiga alegerile din 2012?
I.C.: Este greu de zis pentru că electoratul este imprevizibil. În actuala situaţie politică, foarte instabilă, fragilă şi fragmentată, nu poţi preconiza un lucru ce va avea loc peste un an. Despre primari cred că sunt mulţi dintre ei care îşi vor păstra funcţia. În general, cei care sunt primari de multe mandate. Nu cred că vor exista schimbări majore. Dar, repet, nimic nu e previzibil în politică şi lucrurile pot lua întorsături neaşteptate pe ultima sută de metri. Trecutul politic al României ne-a demonstrat acest lucru de multe ori.

DZV: Cum va arăta viitorul Guvern?
I.C.: Acest lucru este şi mai greu de imaginat. Noi ne dorim, desigur, să cadă PDL de la guvernare, iar România să fie condusă, începând cu 2012, de USL. E posibil, însă, ca PDL să câştige iar alegerile, prin metode pe care nu vreau să le comentez acum, şi să formeze noul guvern cu partidele mici. Eu cred însă, în sinea mea, că acest lucru nu se va întâmpla, USL va intra la guvernare şi lucrurile vor reintra pe un făgaş normal.

DZV: Ce mesaj transmiteţi locuitorilor?
I.C.: Fiindcă se apropie sărbătorile de iarnă, le doresc să aibă încredere în bunul Dumnezeu şi în biserică, pentru că cel mai important lucru în prezent este credinţa. Pe de altă parte, îi rog să aibă încredere şi în mine, şi în echipa primăriei pentru că zi de zi ne străduim să facem tot posibilul pentru ca lor să le fie bine. Să ne ajute Dumnezeu să fie bine pentru agricultură, care reprezintă ocupaţia noastră de bază. Românii au trecut peste multe necazuri, de-a lungul istoriei, mult mai mari decât acestea. Aşa că le transmit localnicilor comunei Cerchezu să aibă încredere pentru că vom trece şi peste această perioadă mai grea, chiar dacă poate unii şi-au pierdut speranţa.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top