Fără categorie

INTERVENȚIE

Vorbitor: 

Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe

Eveniment: 

Prezentarea publică a textului Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România

În zece zile am trecut de două ori de două ori Oceanul Atlantic. O dată pentru a-l însoţi pe Preşedintele Traian Băsescu în vizita efectuată la Washington. Ieri am revenit de la New York, unde am condus delegaţia României la cea de-a 66-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Am avut acolo şi câteva întâlniri bilaterale cu omologi cu care mă pot întâlni mai greu, dar şi cu ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov.

Principalul obiect al briefingului de astăzi este legat de evenimentul din Statele Unite şi respectiv de semnarea acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor U…

Vorbitor: 

Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe

Eveniment: 

Prezentarea publică a textului Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România

În zece zile am trecut de două ori de două ori Oceanul Atlantic. O dată pentru a-l însoţi pe Preşedintele Traian Băsescu în vizita efectuată la Washington. Ieri am revenit de la New York, unde am condus delegaţia României la cea de-a 66-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Am avut acolo şi câteva întâlniri bilaterale cu omologi cu care mă pot întâlni mai greu, dar şi cu ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov.

Principalul obiect al briefingului de astăzi este legat de evenimentul din Statele Unite şi respectiv de semnarea acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. A fost, fără îndoială, un moment crucial al vizitei pe care Preşedintele României a întreprins-o la Washington.

Ne aflăm într-o lume nu doar într-o permanentă mişcare, dar şi într-o stare de impredictibilitate acută, iar, prin urmare, cred că acţiunea conjugată româno-americană, pentru a stabiliza această situaţie internaţională fluidă, este fundamentală.

Acordul ilustrează un moment de vârf în relaţiile româno-americane, şi, totodată, în istoria României, în înţelesul că România nu a avut, până în prezent, niciodată un nivel de securitate mai robust.

Prin crearea, împreună cu România, a bazei juridice pentru amplasarea în România a unei facilităţi din cadrul sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, Statele Unite sunt angajate hotărât şi permanent să pună la adăpost teritoriul României faţă de cele mai insidioase ameninţări. Prima putere militară a lumii va avea interesul direct şi concret să apere România, iar prin baza de la Deveselu va oferi o umbrelă de securitate atât pentru România, cât şi pentru alte state aliate.

M-aş concentra pe patru motive, pentru a ilustra afirmaţia că acordul semnat la 13 septembrie 2011 are o importanţă strategică şi istorică. În primul rând, Acordul reprezintă primul document cu valoare juridică obligatorie, ‘legally binding’, care consacră în scris Parteneriatul Strategic din România şi SUA. Parteneriatul Strategic a fost definit de cele două părţi ca „mai profund şi mai larg” şi el reprezintă esenţa unei relaţii evolutive deosebit de puternice, în care componenta strategică este completată, conform angajamentului părţilor, prin solide legături economice, de investiţii, schimburi culturale şi ştiinţifice în domeniul cercetării, precum şi la nivelul relaţiilor interpersonale, pentru a îndeplini, astfel, o dorinţă şi o necesitate pe care, aşa cum ştim, am resimţit-o mai bine de şase decenii.

În al doilea rând, Acordul este primul instrument juridic negociat în întregime şi încheiat de Statele Unite în cadrul, lansat de către preşedintele Obama, în septembrie 2009, al noului concept privind Abordarea Adaptivă în Etape a Apărării împotriva Rachetelor Balistice, menit să ofere protecţie tuturor teritoriilor, populaţiilor şi forţelor aliate din Europa. România deţine o poziţie de pionierat în această privinţă, facilitatea de la Deveselu urmând a deveni operaţională încă din faza a II-a, în orizontul de timp 2015.

În al treilea rând, va exista, în baza Acordului, un canal de comunicare permanent, prin care România şi Statele Unite să se consulte cu privire la operarea sistemului antirachetă, nu numai pe teritoriul României, ci în întreg spaţiul Atlanticului de Nord. Într-o eră a informaţiei, este crucial faptul că România va primi cu promptitudine informaţii de ultimă oră pentru cunoaşterea continuă a situaţiei din orice moment, inclusiv cu privire la rachetele urmărite în sistem. Niciodată în istorie România nu a fost legată la un flux informaţional de o asemenea valoare, viteză şi relevanţă strategică.

Nu în ultimul rând, România devine – şi o citez aici pe doamna secretar de stat Hillary Clinton – un jucător central în cadrul NATO. Dacă în cadrul Summit-ului de la Lisabona a fost adoptat pasul critic spre conturarea unei arhitecturi Aliate în apărarea antirachetă, facilitatea din România este o contribuţie esenţială, foarte de valoroasă, a României la acest efort comun. Această ancorare strategică în mecanismul aliat va permite României să aibă un cuvânt important în deciziile relevante ale NATO.

Aş vrea să mai remarc, dincolo de prevederile concrete care vă vor fi prezentate ulterior, faptul că în plan intern Acordul va reprezenta un impuls pentru dezvoltare locală, va aduce beneficii concrete pentru cetăţenii judeţului Olt, Statele Unite urmând a utiliza furnizori locali pentru bunuri, servicii şi contracte.

Aşa cum a spus Preşedintele României la întoarcerea de la Washington, ne-am angajat ca în termen de circa zece zile să publicăm acest text. În conformitate cu procedura prevăzută de Legea nr. 590/2003 privind tratatele, am obţinut aprobările interne necesare şi am convenit publicarea cu partea americană, în dorinţa comună de a asigura deplina transparenţă. Astăzi, textul este accesibil publicului.

În ciuda tentativelor eşuate de a arunca în derizoriu şi insignifiant această vizită, ea va fi evaluată istoric, de îndată ce vom avea reculul necesar, ca eveniment de prim plan în evoluţia statutului geopolitic al ţării noastre. Este o satisfacţie pentru care întreaga diplomaţie română merită felicitări şi, în acelaşi timp, o garanţie de securitate care se va repercuta pozitiv asupra statutului nostru regional, asupra adâncimii strategice de care beneficiază România şi asupra capacităţii noastre de a atrage investiţii străine şi de a dezvolta ţara într-un ritm cât mai accelerat, pe baza acestei protecţii pe care noul Acord româno-american ni-l oferă implicit şi explicit. Cred că acest lucru poate fi salutat ca atare şi vă stau la dispoziţie pentru întrebări.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top