Comisia Europeană

În timp ce FNI se prăbuşea, Vântu plătea miliarde lui Tatulici, Dinescu şi Călinescu

Ce servicii i-au făcut cei trei lui Sorin Ovidiu Vântu?

Recent, redacţia DEZVĂLUIRI a intrat în posesia a patru ordine de plată, depuse în anii 2000 şi 2001, la Banca Română de Scont – sucursala Bucureşti. Plătitor este chiar fondatorul şi proprietarul băncii, nimeni altul decât Sorin Ovidiu Vântu. Beneficiare ale plăţilor sunt trei foarte cunoscute personaje din lumea cultural-artistică şi a presei româneşti: Mihai Tatulici, Florin Călinescu şi Mircea Dinescu. Aceste plăţi confirmă faptul că Sorin Ovidiu Vântu plătea regeşte diferite personalităţi din România: formatori de opinie, vectori de imagine, jurnalişti, oameni de cultură şi alţi factori de influenţă.
Sumele sunt semnificative: peste un miliard de lei de căciulă. Cu aceşti bani, în anii 2000 – 2001, se putea cumpăra un apartament în centrul Bucureştiului. Raportarea o facem la preţurile şi cursurile de schimb valutar de atunci, înaintea boom-ului imobiliar şi a puseului hiperinflaţionist, care a însoţit creşterea economică dintre 2000 şi 2006-2007. Ne-a atras atenţia şi faptul că sumele au fost plătite de SOV în perioada când a căzut imensa escrocherie numită Fondul Naţional de Investiţii, escrescenţa Gelsor şi, ulterior, Sovinvest.

Un articol de Paul PÂRVU
                 Ştefan Doru COPOŢ

Bineînţeles că primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i sunăm pe cei trei „încasatori”.

Mihai Tatulici, cunoscutul realizator TV, şi-a amintit că i-a vândut lui SOV, „cam în acea perioadă”, 50% din acţiunile la o societate de producţie în audiovizual, pe care o deţinea în exclusivitate. Aceste acţiuni s-ar fi convertit în 5% dintr-un proiect… eşuat, de-al lui SOV: “Gelsor TV”!

Dimpotrivă, Florin Călinescu, actor şi om de televiziune, „creierul” grupului umoristic Chestiunea Zilei etc, a respins posibilitatea ca SOV, sau alt om de afaceri, să plătească atâţia bani (doar) pentru proiecte. Într-o primă fază, a presupus că i-ar fi prestat servicii artistice cuiva, care a apelat la SOV pentru finanţare. În final, a părut să-şi reamintească faptul că a fost vorba doar de un… pariu pierdut de SOV, legat de lumea fotbalului românesc!

Mircea Dinescu
s-a supărat că i-am cerut permisiunea să-l înregistrăm (“Numai la SRI se înregistrează!…”)  şi ne-a închis telefonul. Asta după ce, iniţial, a avut curiozitatea să asculte ce anume doream să-l întrebăm. Pur şi simplu, nu a dorit să vorbească cu noi. Ne abţinem de la orice comentarii, lăsând cititorul să concluzioneze, în urma lecturării transcrierii interviurilor telefonice cu cei trei.

Mihai Tatulici

Dezvăluiri: Am intrat în posesia unui ordin de plată din 17.05.2000, în valoare de un miliard de lei, care este plătit de la Banca Română de Scont şi se încasa prin Demir Bank. Şi nu este singurul ordin de plată. Mai avem unul…
Mihai Tatulici: Ordinul de plată către cine e?
DZV: Către dumneavoastră, prin Mihai Tatulici Production SRL. Ce reprezintă banii?
M.T: Ce reprezenta plata?
DZV: Finanţare societate conform contract.
M.T: Deci în acea perioadă, dar nu ştiu dacă în 2000, în nici un caz în 2000, cred că mai devreme… Nu mai ţin minte, dar în acea perioadă, am vândut 50% din acţiunile companiei mele unei societăţi a domnului Vântu, dar nu ştiu dacă plata e de atunci. Eu am avut 50% din acţiunile companiei mele date domnului Vântu, unei companii a domniei sale.
DZV: Cum se numea compania?
M.T: Mihai Tatulici Production. Asta era. Deci eu i-am vândut domnului Vântu 50% din Mihai Tatulici Production şi, după nu ştiu câţi ani, am dizolvat-o pentru că m-am lăsat de televiziune, de atunci până când am venit la Realitatea TV, în 2006 sau 2007.
DZV: Atunci aveaţi o societate de producţie proprie care presta  pentru Pro TV…
M.T: Atunci am vândut domnului Vântu şi, dacă mai ţineţi minte, vroia să facă GELSOR TV. După aia a ieşit scandalul cu GELSOR şi s-au dizolvat toate.
DZV: Deci acest ordin de plată este contravaloarea a 50% din acţiuni.
M.T: Da, din acţiunile Mihai Tatulici Production.
DZV: Şi cine mai era asociat cu dumneavoastră?
M.T: Nimeni, numai eu.
DZV: Şi aţi păstrat 50%?
M.T: Da, iar compania proiecta atunci GELSOR TV, dacă mai ţineţi minte. Domnul Vântu încă de atunci voia să-şi facă o televiziune şi a făcut proiectul GELSOR TV, la care lucra şi compania mea. Şi dumnealui, ca să aibă certitudinea că lucrează o companie pe care o controlează, a cumpărat 50% din acţiuni. Aveam şi aparatură, şi echipe, de toate. Când a căzut GELSOR, România Liberă a scris luni de zile că aveam 5% din GELSOR, care de fapt era preţul proiectării acestei televiziuni. Eu am socotit acţiunile drept preţ al proiectării şi al echipamentelor.
DZV: Care a fost desfăşurarea proiectului?
M.T: A ieşit scandalul GELSOR, a căzut proiectul GELSOR, a căzut şi Mihai Tatulici Production, am dizolvat şi n-am mai făcut televiziune până în 2006, când am venit la Realitatea.
DZV: Mai aveţi ceva de adăugat?
M.T: Nu este nici o problemă, cu ajutorul dumneavoastră mi-am adus aminte, deşi au trecut 11 ani de atunci.

Mircea Dinescu

Dezvăluiri: Am primit un ordin de plată din anul 2000, pe numele dumneavoastră, emis de Banca Română de Scont, a domnului Vântu, data exactă este 19 iulie 2000. Pe numele dumneavoastră, ca persoană fizică, aţi primit un miliard de lei…
Mircea Dinescu: Şi care-i problema?
DZV: Încă o dată vă întreb, îmi permiteţi să vă înregistrez, este vreo problemă?
M.D: Înregistraţi, că numai de la SRI înregistrează!

…(Închide telefonul şi apelăm din nou)…

DZV: Ne  cerem scuze, dacă vreţi nu mai înregistrăm…
M.D: Înregistrarea asta de căcat e numai la SRI. Hai, la revedere! …

…(Închide iar telefonul şi încercăm să obţinem un punct de vedere, pentru ultima oară)…

DZV: Domnule Dinescu, ne cerem scuze, dacă nu doriţi, nu înregistrăm discuţia
M.D: Înregistraţi, nu înregistraţi, pa, salut! La revedere, pa!
DZV: Vroiam doar să vă întreb de ordinul de plată…
M.D: Şi care-i problema?
DZV: Noi vroiam să ştim ce reprezintă aceşti bani…
M.D: Hai la revedere, pa!  

Florin Călinescu: Întrebaţi-l pe Nicu Văcăroiu, căci el a fost preşedintele şi directorul băncii lui Vântu!

Florin Călinescu

Dezvăluiri
: Am primit la redacţie nişte ordine de plată. Pe numele dumneavoastră sunt două, emise de Banca Română de Scont, unde figurează ca plătitor Sorin Ovidiu Vântu, datate 01.02.2001 şi 02.02.2001. Primul ordin de plată e pe suma de 757.500 milioane lei şi al doilea pe 700.000 milioane.
Florin Călinescu: Nu-mi aduc aminte, o fi fost vreo campanie, lucram în televiziune pe vremea aia. Trebuie să mă gândesc. Dar nu înţeleg care ar fi problema, urmarea? Cine v-a trimis plicul? Ce scrie acolo, că am omorât pe cineva, sau care-i problema?
DZV: Nu, Doamne fereşte! Doar că vrem o poziţie oficială.
F.C: Dacă există aceste ordine de plată pe numele meu, nu cred că sunt în poziţia să contest şi nu închid telefonul. Repet, cine v-a trimis acest plic şi cu ce scop? Nu înţeleg care e problema…
DZV: Nici noi nu ştim, suntem un ziar independent, de investigaţii.
F.C: În acea perioadă eu făceam multe activităţi pentru care primeam bani. O fi fost vreun festival, o fi fost vreun sponsor, am ordine de plată de la Coca Cola. Oi fi fost pe undeva, pentru că mergeam peste tot, pe vremea aia.
DZV: Nu este foarte clar scopul plăţii, sunt doar sumele.
F.C: Vă daţi seama, veniţi acum să spuneţi… unii sunt plecaţi din ţară, preşedinţi de companii au murit…
DZV: Nouă ne-a atras atenţia că domnul Vântu personal v-a plătit.
F.C: Pe mine nu mă interesează dacă este Vântu sau Mazăre. Aţi văzut că în campanie diverşi artişti merg în concerte şi sunt plătiţi.
DZV: Sigur, dar de obicei sumele sunt încasate de o societate comercială. În cazul dumneavoastră e pe persoană fizică.
F.C: Dumneavoastră faceţi cum doriţi. Am şi eu o societate, dar care-i problema că am încasat aşa? Am jucat în Asfalt Tango şi am primit un ordin de plată pe Florin Călinescu. Eu stau să mă gândesc ce dracu am făcut, asta e problema?!
DZV: Poate aţi prestat pentru SOV?
F.C: Nu, nu poate cineva să spună că am făcut ceva pentru SOV. Poate am fost actor undeva, am făcut un program artistic. Dânsul atunci era apropiat de… sunt 10 ani, trebuie să îmi amintesc. Era în an electoral…spre toamnă aşa, 2000.
DZV: Era după anul electoral .E din februarie 2001, sunt ambele ordine de plată, după anul electoral.
F.C: Am de primit şi acum bani de la altcineva, nu dau nume, de 14 ani, că aşa suntem noi artiştii… muncim şi uită să ne plătească
Deci, după părerea mea, aşa cred, repet, am prestat o activitate, conform pregătirii mele, particulară şi, probabil, dânsul a apelat la mine. Credeţi că în campania electorală pentru un primar, să spunem, o să găsiţi ordine de plată semnate de Sorin Oprescu? Vă spun eu: când te duci în treburi dintr-astea, niciodată n-o să-ţi plătească candidatul ăla. Nu o să vezi niciodată ordine de plată semnate de Traian Băsescu, Radu Mazăre sau Adrian Năstase. Te pomeneşti că te plăteşte nu ştiu ce om de afaceri, sau companie.
DZV: E o sumă foarte mare pentru anul 2001, aproape un  miliard şi jumătate.
F.C: Vi se pare. Dacă îmi aduc aminte erau vreo 30-40 mii de dolari. Dar poate pentru că au fost 7-8 prestări servicii.
DZV: Noi pur şi simplu ne-am făcut datoria, să aflăm poziţia dumneavoastră în legătură cu acest aspect…
F.C: Nu văd cine ar fi interesat după atâţia ani. Ar fi culmea: Florin Călinescu e în spatele FNI-ului! (Râde, n. red.)
DZV: Eeee… în perioada aceea, … GELSOR!…
F.C: Păi, dacă vorbim despre asta, atunci haideţi să spunem că el şi-a făcut până la urmă o televiziune şi un trust de presă, în 2006. Dacă îl cunoaşteţi pe domnul Vântu, ştiţi că dânsul nu plăteşte pentru proiecte. De exemplu, Radu Mazăre a venit la mine şi mi-a propus să colaborăm. Am vorbit, dar nu mi-a dat nici un ban în avans. Nimeni nu-ţi dă bani în avans, şi dacă-ţi dă cineva bani în avans, ţi-i cere înapoi dacă nu s-a realizat proiectul. Pe de altă parte, nu cred că puteţi să faceţi vreo legătură între mine şi GELSOR. Dumneavoastră căutaţi o explicaţie şi eu vă spun: nu am nici o legătură cu fondurile lui, cu băncile lui, cum o să găsiţi de la Nicu Văcăroiu, care a fost preşedintele şi directorul băncii lui, până la alţii, au avut legături… Nu am depus niciodată bani acolo, nu sunt pe ştatele lui de plată. Cine v-a trimis anonima, trebuia să vă trimită şi un contract între mine şi el, că am omorât pe cineva…etc. Veniţi la Bucureşti să vă dau eu ordine de plată? De ce nu vă interesează şi ordinele de plată de la Adrian Sârbu? (patronul ProTV, n.red.). Remarcăm că nu sunt Mircea Dinescu şi nu vă închid telefonul. Deci a fost o activitate total paralelă cu lucrurile la care vă gândiţi dumneavoastră. Mi-aduc aminte acum… grupul meu de umor, „Chestiunea Zilei”, era solicitat să facă diverse acţiuni. Noi nu căutăm în spatele firmelor dacă sunt adevăraţi sau penali. În 2001, nici SOV nu era penalizabil. Ar fi interesant să luaţi toate ştatele lui de plată. De ce nu vi se pare bizar că Mihai Tatulici, sau Dan Chişu…
DZV: Şi dânsul are un ordin de plată de un miliard…(Mihai Tatulici- n.red.)
F.C: Înseamnă că sunt mai bun ca el (Râde-n.red.)
DZV: Dumnealui a zis că a vândut 50% din acţiuni.
F.C: Se poate. Să concluzionăm. Este o activitate pe care am depus-o în folosul unei companii, nu-mi aduc aminte care, nici nu îmi aduc aminte dacă era a lui Vântu. Reţineţi ce vă spun: se poate să depui o muncă pentru un cetăţean şi să fii plătit de altcineva, de un sponsor. Dacă SOV era sponsorul unui partid, unei mişcări sau unei…”cutări”, eu nu sunt Varujan Vosganian, să primesc eu, sau partidul lor, bani, cum a fost cu Uniunea Forţelor de Dreapta… nu este treaba mea. Nu există legături între mine şi organizaţiile lui SOV. Nu există o legătură între mine şi SOV şi nici o legătură între ceea ce se poate spune astăzi despre SOV. E o sumă primită pentru o activitate pe care o făceam în acea perioadă. Când se făcea o treabă de-asta mă suna cineva şi mă întreba: Poţi să îmi faci un program de două ore? Şi spuneam da, şi eu plăteam şi hotelul, şi cântăreţii… tot. Lămuriţi-mă şi pe mine, chiar aţi primit un plic la redacţie, cu o ştampilă, fără o notă explicativă, fără nici un text?
DZV: Fără nici nu text, doar cu mai multe ordine de plată. Iar noi ne-am făcut datoria de jurnalişti, adică v-am sunat să vă întrebăm despre ce e vorba.
F.C: Foarte bine. Staţi… că dacă stau bine să mă gândesc, cred că am pus un pariu la un meci şi el (Vântu, n.red.) l-a pierdut. El a pierdut un pariu şi l-a achitat. Asta este treaba. El era apropiat de echipa de fotbal FC Naţional şi cei de-acolo au zis că va cumpăra clubul şi că eu voi fi preşedinte la FC Naţional. Pe vremea aia mă ocupam de FC Rocar. Şi a zis că dacă până la 1 ianuarie nu cumpără echipa asta, îmi plăteşte suma asta. Şi am zis foarte bine.
DZV: E o glumă reuşită.
F.C: Nu ştiu dacă e o glumă, cred că e adevărul, dacă stau bine să mă gândesc.

În continuare, vă prezentăm ordinele de plată care au stat la baza realizării acestui articol. Fotografiile au fost decupate, pentru a face lizibile sumele de bani, plătitorul şi destinatarul fondurilor, în ciuda calităţii slabe a copiilor realizate după documentele bancare. Fotografiile nu sunt trucate!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top