COMUNICATE

În Deltă, Guvernul Tăriceanu face jocul oamenilor lui Năstase

Ministerul mediului si Ministerul agriculturii au dat in vara acestui an un ordin prin care introduceau masuri de prohibitie a pescuitului fara precedent. Aceasta masura legislativa a fost suspendata de o instanta judecatoreasca, la sesizarea unor potentati ai fostului regim. Ordinul in cauza abunda in greseli si aprecieri eronate, parand a fi conceput special pentru a fi suspendat. Desi introduce interdictii drastice, textul legislativ nu prevede si sanctiuni pentru cei care nu le respecta.

Un articol de RĂZVAN PETRE

Pe data de 25.07.2005 se publica un ordin comun al ministrului agriculturii, apelor si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului si gospodaririi apelor, privind unele reglementari ale pescuitului. La momentul respectiv, cele doua pagini ale documentului nu au suscitat interesul publicului. in definitiv, asemenea ordine fac parte din cotidianul activitatii ministeriale, si nu au de ce sa dea prilejul unuei ample dezbateri in media. Dar, odata cu trecerea timpului, masura legislativa sus-amintita a provocat din ce in ce mai multe reactii si luari de pozitie, aparute, mai ales, datorita suspendarii aplicarii ei printr-o sentinta judecatoreasca.
La originile ordinului a stat campania desfasurata de asociatia nonguvernamentala „Salvati Delta Dunarii”, pentru suspendarea pescuitului industrial al stiucii, in perimetrul Rezervatie Biosferei Delta Dunarii. Dupa cateva luni de promovare a mesajului lor, membrii asociatiei au primit mai mult decat au cerut: un act normativ prin care nu numai stiuca, ci si sturionii, caracuda si rechinul erau scosi de pe lista pestilor pe care ii puteau prinde legal pescarii. Initial a fost motiv de bucurie si sarbatorire, fiind unul din primele cazuri cand societatea civila se mobilizeaza si reuseste sa impuna un proiect legislativ. Dar bucuria a fost scurta, pentru ca ordinul a fost contestat in justitie de catre principali beneficiari ai concesionarii deltei, clientii fostei guvernari. La pescuitul sturionilor in perimetrul ARBDD, de exemplu, aproape toate zonele sunt concesionate de catre firme apartinand lui Alexandru Bittner, prieten al lui Adrian Nastase, exceptia fiind zona unde are drepturi depline fostul deputat PSD Dan Verbina. Acestia au inaintat o actiune judecatoreasca impotriva ordinului ministerial, obtinand suspendarea lui de catre instanta.

Ambiguitati si imprecizii

La o privire mai atenta, ordinul comun al ministrilor agriculturii si mediului numarul 624 din 15 iulie 2005 se dovedeste a fi un demers nobil, dar insuficient pregatit, daca nu chiar „trantit”. Primul lucru care atrage atentia este chiar in articolul 1 al actului normativ, unde se precizeaza „se interzice, pe o perioada de 5 ani, al speciilor…”. In toate ordinele privind prohibitia pescuitului, atat in cele ordinare, cat si in cele exceptionale, perioada pe care se aplica interdictiile este mentionata exact, cu ziua, luna si anul cand prevederile intra in vigoare, si cu data la care inceteaza sa se aplice. Aceasta lacuna este repetata si la art 2 si 3. Textul articolului 2 se termina cu litera e), care poate fi foarte usor confundata cu o poanta. Aici se spune ca este interzis pescuitul rechinului de Marea Neagra pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”. Cum nu cred ca a pescuit cineva vreodata rechin la Tulcea, Crisan sau in Padurea Letea, ordinul se refera, cel mai probabil, la acea portiune din mare aflata in administrarea rezervatiei. Desi nu este deloc mica, aceasta portiune corespunde zonei de tarmuri joase a litoralului romanesc, cu plaje si perisipuri, si cu fund nisipos. Ori, sarmanul rechin, care este un peste de fund, se apropie de tarm in portiunile cu substrat stancos, absolut inexistente in zona rezervatiei. In rest, prefera apele adanci, in general mai adanci decat cei 20 de metri care marcheaza limita extinderii rezervatiei in mare. Altfel spus, prevederile art 1, litera e) il protejeaza pe rechin acolo unde nu prea e si ar fi putut fi copletata prin interzicerea pescuirii acestei specii in aer, pe camp si pe partie.
O alta gafa inexplicabila este cea de la art 4, litera d), unde limita minima la care poate fi retinut un peste din specia chefal este ridicata la 30 cm. Fara indoiala, specialistii ministerului s-au gandit la protejarea reproducatorilor. La ce nu s-au gandit specialistii ministerului este ca, in Marea Neagra, se pescuiesc trei specii diferite de chefal, care, pe langa denumirile populare mai vechi – laban, ilarie, etc – le mai au si pe acestea: chefal mare, chefal mijlociu, chefal mic. Aceste denumiri, inscrise si in paginile permiselor de pescuit sportiv, sunt foarte sugestive: cel mic are 10-15 cm lungime, cel mijlociu, in jur de 20, iar cel mare, 20-30cm, mai rar peste aceste dimensiuni. Pentru pescarul de laban, cei 30 cm sunt o problema mica. Pentru pescarul de chefal mic, cei 30 cm inseamna ca trebuie sa traga tare de pesti dupa ce-i prind. Pentru specialistii ministerelor e cel mai simplu: pun toti chefalii intr-o oala si arunca deasupra o lege aiurea.

Guvernul se face ca munceste

Imediat dupa declansarea procedurilor necesare pentru suspendarea ordinului, s-au conturat cele doua tabere combatante: sustinatorii actului normativ si cei care i se opuneau. Primii erau membrii societatii civile, ziaristi si promotori ai proiectului legislativ; secunzii – concesionarii activitatii de pescuit, loviti direct de aplicarea lui. Privind obiectiv, si unii, si altii aveau dreptatea lor. Primii sustineau un demers onorabil si perfect justificat de realitatile din teren. Pe de alta parte, si concesionarii aveau motive intemeiate sa se opuna implementarii ordinului ministerial. In definitiv, statul care le concesionase un luciu de apa si resursele sale, pentru care percepea, in continuare, taxa de redeventa, prin acest act, le interzicea sa le exploateze. Admirabil, sistemul, Guvernul, ministerele reusesc sa iasa basma curata din acest scandal pe care ele insele l-au provocat. La fel cum iese mingea de rugby dintr-o gramada organizata, mediul si agricultura ies din povestea incalcita pe care ele au tesut-o si dispar in ceata, lasandu-i pe combatanti sa se injure si sa-si traga coate.
Una din primele masuri anuntate de ministra Barbu DeLaMediu, dupa investitura, a fost reevaluarea masurii de concesionare a Deltei Dunarii, si chiar anularea concesiunilor. Anunt urmat de o tacere de, iata, aproape un an. Ca legile au fost facute de catre Guvernul Nastase de natura a-i proteja pe oamenii lor, Bittner si Verbina, este clar. La fel de clar este, insa, ca legea concesionarii este o lege feudala, care transforma Delta in mosie si pe pescari in iobagi. Dupa toate standardele, ea creaza monopoluri, fiind un exemplu tipic de masura anticoncurentiala. Chiar daca doamna Barbu „uita” promisiunea sa pentru inca un an, in ianuarie 2007, telefonul de la Tulcea va fi apelat de la un numar de Bruxelles, care va anunta sfarsitul noului ev mediu in Delta. In caz contrar, Romania si Guvernul ei vor trebui sa plateasca. Iata motive serioase pentru care ministrii agriculturii si mediului ar fi putut semna un ordin comun de anulare a licitatiilor de concesiune, in loc sa-si bata joc de sperantele unor activisti de mediu cu un alt ordin, stramb, beteag si cu capul rupt.
Pe aceia dintre dumneavoastra care vor avea curiozitatea sa caute actul cu pricina, ii avertizez sa se pregateasca pentru o superba lista de 48 de pesti pe care Guvernul ii protejeaza la greu, publicata pe ultima pagina. Apoi ii invit sa facem impreuna o sedinta de brain-storming, in care sa ne inchipuim, colectiv, pe plutonierul Capsuna, care a recunoscut in sacosa noastra doua rosioare termale si un cocosel de mare – specii protejate, din cele 48 – si ne aplica o amenda. O amenda de traversare prin loc nepermis, evident, pentru ca superbul ordin al Sulfinei si al Fluturului nu prevede (la fel de evident!) sanctiuni pentru nerespectarea dispozitiilor lui! Poate pentru ca, stiind ca ordinul va fi suspendat in justitie, nu s-au mai obosit la le scorneasca si pe alea…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top