Interviu cu Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera
Până la 16 ani a dormit în paie şi a suferit de foame, alături de patru fraţi şi mama sa. A lucrat la CAP, a fost pădurar, apoi a cumpărat terenuri şi a investit în agricultură, domeniu din care a câştigat un milion de dolari. În 2008 a fost ales primar la Peştera, de către 93% din cei 80% dintre votanţi, record naţional, din 1990 până în prezent. În trei ani, a atras investiţii de milioane de euro pentru comuna Peştera, dar ţinta este de un miliard. A încheiat anul de criză 2010 pe plus, din punct de vedere fiscal. Este dat ca exemplu între colegii primari, pentru investiţiile însemnate, într-o comună care până în urmă cu câţiva ani se zbătea în anonimat. Îşi doreşte, ca la alegerile din 2012 să ajungă vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
A consemnat Mihai Răzvan ROTARU
DEZVĂLUIRI.: Comuna Peştera şi Valentin Vrabie au devenit adevărate branduri în judeţul Constanţa. Cum aţi reuşit acest lucru?
Valentin Vrabie.: Când eşti un om de bună credinţă şi cu bune intenţii, să ştiţi că întotdeauna găseşti şi soluţii. Vreau să spun că eu chiar nu am primit sprijin de la nimeni, ba chiar am întâmpinat numeroase piedici, pe parcursul celor trei ani de mandat. Lucrul ăsta nu m-a făcut să clachez, ba, din contră, m-a ambiţionat mai mult. De aceea pot acum să enumăr câteva din realizările din comuna Peştera: am construit, într-un singur an, cea mai modernă şcoală din judeţul Constanţa, am renovat două biserici, suntem în plină construcţie a unei geamii. Am alimentat cu apă satul Ivrinezu Mic, unde nu aveau apă până am venit eu primar, am extins reţele de apă în fostele IAS-uri, astfel încât, la această oră, nu există locuinţă nealimentată cu apă. Am pietruit 17 kilometri de drum, am făcut un parc în centrul comunei Peştera, am construit cinci cişmele, am renovat dispensarul uman, am adus farmacie în localitatea Peştera, am renovat un cabinet medical, în care am adus un stomatolog şi, urmează, ca într-o lună, să mai aranjăm două cabinete medicale şi să achiziţionăm un EKG şi un Ecograf, pentru locuitorii comunei Peştera. Am achiziţionat utilaje pentru întreţinerea comunei, care au costat aproximativ 15 miliarde lei. Avem inclusiv vidanje, pentru vidanjarea foselor septice, pentru că noi încă nu avem canalizare.
DZV.: În jurul dumneavoastră s-au creat anumite legende. De exemplu, se spune că v-aţi născut într-o familie foarte săracă, că aţi muncit ca pădurar; apoi că aţi făcut un milion de dolari la începutul anilor `90 din agricultură, că aţi avut primul Mercedes ML din Medgidia, că aţi fost ales primar cu un record naţional de voturi. Am vrea să ştim cât este legendă şi cât adevăr în biografia dumneavoastră.
V.V.: La vârsta de patru ani am rămas fără tată, cu mama şi patru fraţi, la vremea respectivă nu aveam casă, nu aveam masă şi am dormit în paie, la vaci, până la 16 ani. De aceea ştiu ce înseamnă greul, ştiu ce înseamnă să nu ai, ştiu ce înseamnă să îţi fie foame. Tocmai aceste lucruri m-au făcut să îmi pese atunci când un om vine cu o problemă la mine. Am lucrat la CAP şi apoi am fost pădurar. Prin 2000-2001, am început să achiziţionez terenuri, când alţii nu investeau bani în terenuri. După cum ştiţi, valoarea terenurilor a crescut foarte mult în anii care au urmat. Am investit în agricultură, un domeniu de mare risc, pentru că depinzi de vreme. M-a ajutat Dumnezeu şi am câştigat. Am venit viceprimar la Peştera, pentru că am realizat că este nevoie de mine, iar în 2008 am candidat pentru funcţia de primar. Am fost ales cu un procent de 93%, cu o participare de 80% la vot, un record absolut în România postdecembristă. Am obţinut 12 din 13 consilieri, pentru PSD.
DZV.: Se spune că intenţionaţi să duceţi comuna Peştera în situaţie de totală independenţă financiară. Cum veţi face acest lucru?
V.V.: Spre deosebire de mulţi colegi de-ai mei, să ştiţi că eu nu mi-am pierdut timpul ducându-mă la diferite uşi ale instituţiilor publice, cu căciula-n mână: daţi-mi bani, daţi-mi bani… Eu am încercat o lună, două, trei, am văzut cât de complicată este procedura pentru a accesa aceste fonduri, mai ales că multe dintre ele sunt condiţionate de diverse compromisuri. Mare parte din activitatea mea, mi-am desfăşurat-o creând climatul prielnic pentru a atrage investitori în comuna Peştera. Lucru care mi-a luat cam un an, un an şi ceva, până am făcut cunoscut oamenilor de afaceri faptul că îşi pot desfăşura activitatea, fără nicio oprelişte, ba chiar cu susţinere necondiţionată, 24 de ore din 24, pe toată perioada de derulare a afacerii respective.
Trebuie spus, de exemplu, că la Peştera nu există birocraţie. La noi, documentele se eliberează pe loc şi necondiţionat. O adeverinţă simplă se dă în cinci minute, un certificat de urbanism se dă în 15 minute. Acolo unde este necesară studierea unei documentaţii mai complicate, actul se eliberează a doua zi. Suntem lângă investitori şi îi ajutăm să rezolve orice problemă.
De exemplu, în parcul eolian care s-a realizat la Peştera şi funcţionează deja din luna octombrie, am mers în fiecare zi în şantier, să verific ce probleme întâmpină. Au fost poate zeci de piedici pe care am reuşit să le rezolvăm de pe o zi pe alta. Chiar au fost momente când trebuia să avem acordul Consiliului Local. Am convocat Consiliul Local într-o şedinţă extraordinară, iar consilierii au votat în unanimitate. A doua zi, investitorul a avut documentul pe masă şi investiţia s-a derulat într-un timp optim. După cum ştiţi, în alte părţi durează ani şi ani şi nu s-au finalizat. Noi suntem deja beneficiarii veniturilor de la acest parc eolian.
DZV.: Şi care este comisionul primarului la o astfel de afacere? Cât la sută cereţi?
V.V.: Păi eu dau, nu iau. Toată viaţa mea am fost un om care a dat. Mie mi-a dat Dumnezeu! Până în 2015, la Peştera se va investi un miliard de euro. Nu ştiu în câte oraşe s-a reuşit să se atragă această sumă de investiţii. Parcul eolian din Peştera are în acest moment 30 de turbine funcţionale şi sperăm, ca până în luna august, să înceapă lucrările la încă trei parcuri, care însumează încă 210 turbine eoliene. Aceste 240 de turbine în total, care în 2013 vor fi funcţionale şi vor aduce bani la bugetul local, îmi vor asigura independenţa economică. Asta îmi doresc şi sper să reuşim. Bineînţeles, dacă o da Dumnezeu şi investitorii merg în continuare şi văd că e tentantă zona noastră, şi se vor construi şi celelalte parcuri eoliene, vom ajunge la 500 de turbine în comuna Peştera. Dar deocamdată vorbim de cele 240, care sunt certe. Vă daţi seama, în 2013, vom ajunge la un buget de 2,5 milioane de euro pe an şi îmi pot permite să declar atunci comuna Peştera independentă economic. Voi face solicitare către Ministerul de Finanţe să nu mai aloce acea cotă lunară pentru funcţionarea instituţiei.
DZV.: Aţi reuşit să atrageţi şi fonduri europene?
V.V.: Comuna Peştera nu a luat niciun leu, nici de la Guvernul României, nici de la Consiliul Judeţean, nici de la Uniunea Europeană. Toate aceste realizări din comuna Peştera s-au făcut din bănuţii aceia puţini, dar drămuiţi cu sârguinţă şi cu suflet. Am depus şi noi mai multe proiecte pentru finanţare europeană, care însumează aproximativ 8,5 milioane de euro. Nu am obţinut niciodată o finanţare.
Pe de altă parte, munca mea a fost pentru a atrage investitori, ce ne aduc, an de an, timp nelimitat, sume mai mari. E mult mai corect să îţi faci planurile pe termen lung decât pe termen scurt. Ai obţinut azi un leu, ai făcut o casă şi, a doua zi, ce faci? Pe când noi vom avea bani an de an, pe termen nelimitat.
DZV.: Dacă luăm în discuţie modelul de dezvoltare economică şi socială pe care o oferă comuna Peştera, putem să mai vorbim de criză în România?
V.V.: Eu sunt dovada că nu e criză în România. Criza este indusă, este formală şi se transmite intenţionat asupra oamenilor. În administraţia locală sunt destui bani. Sunt comune în judeţul Constanţa, pe sfertul comunei mele, care au primit sute de miliarde de lei de la Consiliul Judeţean şi unde nu se vede nimic. Ăştia sunt bani publici, banii mei, banii dumneavoastră, banii judeţului, care ar fi trebuit să se revadă undeva. Ei se duc frumos către primării, la primari care foarte uşor şi elegant acceptă procedura „para-ndărătului” şi, în comunitatea respectivă, nu rămâne absolut nimic, decât buruieni, bălării. Duceţi-vă în tot judeţul să vedeţi în câte comune e curăţenie, ordine şi confort ca la Peştera.
Cu toate acestea, noi am încheiat bilanţul economic al anului 2010 cu un excedent bugetar de 8,7 miliarde. Lucruri clare, concrete, dovedite. Plus că am avut atâtea investiţii în anul 2010.
DZV.: Care sunt obiectivele dumneavostră politice pe termen scurt, mediu şi lung? Vizaţi vreo demnitate publică mai înaltă?
V.V.: Eu vreau, dacă se poate, o funcţie administrativă. Eu sunt un om de acţiune şi îmi place să mă implic în tot ceea ce se petrece în jurul nostru. Mi-aş dori, într-adevăr, o funcţie administrativă, la un nivel mai mare, la nivel judeţean, de ce nu, de acolo putând ajuta şi alte comunităţi, putând să-i sprijin să adopte exact strategia pe care am aplicat-o eu în cei trei ani de mandat şi care se pare că a dat rezultatele cele mai bune din judeţ, comuna Peştera fiind fruntaşă în toate domeniile.
DZV.: Este adevărat că vă doriţi o funcţie de conducere la Consiliul Judeţean Constanţa?
V.V.: Într-adevăr, cred că aş putea să fac faţă fără probleme provocărilor funcţiei de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Apoi mai vedem.
DZV.: Este cunoscut faptul că sunteţi într-un conflict cu liderii judeţeni ai PSD. Veţi rămâne în acest partid?
V.V.: Voi rămâne în PSD şi, cu siguranţă, PSD-ul va face curăţenie în organizaţia judeţeană, astfel ca în 2012 să ne prezentăm cu oameni cu suflet, cu oameni corecţi şi clanul care conduce judeţul să fie distrus pentru totdeauna.
DZV.: Deci dumneavoastră credeţi că PSD îi va schimba pe Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu până în 2012?
V.V.: Da.
DZV.: Aveţi informaţii în sensul acesta?
V.V.: Nu, dar eu merg pe buna credinţă a celor care conduc partidul la nivel naţional. Dacă ei nu văd că un judeţ precum Constanţa este sabotat de cei care îl conduc, că aceştia pun piedici dezvoltării…
DZV.: Şi dacă nu se va întâmpla acest lucru, rămâneţi în partid şi candidaţi pentru PSD în 2012?
V.V.: Nu. Dacă se va continua pe acest sistem, atunci vă daţi seama că trebuie să fac ceva, pentru că am obligaţia faţă de cei care mă cunosc şi faţă de cei care au încredere în mine să nu stau deoparte sau să mă complac în faptul că eu la Peştera mi-am făcut treaba, sunt bine, voi avea buget, voi fi independent financiar. În viaţa mea am fost un luptător, sunt un om corect faţă de toţi ceilalţi. Voi alege un partid care să înţeleagă faptul că un judeţ cu un potenţial atât de mare precum Constanţa se poate dezvolta cu adevărat în următorii ani.